stpman Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Masz na myśli oś zintegrowaną z ramieniem? Czyli Hollowtech 2? Jeśli tak to w sumie jedyną wadą są kiepskiej jakości oryginalne łożyska Shimano. Ale można je samemu zregenerować, albo kupić innych firm. które to są lepsze i łatwiejsze do wymiany. A i generalnie przez to, że łożyska są na zewnątrz, a nie schowane w mufie suportu to są bardziej narażone na czynniki atmosferyczne (woda, kurz, błoto). Ja innych wad nie widzę. Są za to liczne zalety:)
tobo Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Łożyska ht2 nie są bardziej narażone na czynniki atmosferyczne - są zwyczajnie kiepskiej jakości i to jest powód ich padania.
M333 Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 A mogę prosić o wypisanie wad zintegrowanego suportu? Niektórzy narzekają na mniejszą trwałość łożysk wkładu suportowego. Spowodowane to może być (różne wersje): - słabe łożyska - niesplanowana mufa - słabe uszczelnienie - zbyt mała ilość smaru (fabrycznie) - niewłaściwy montaż (za mocne skręcenie łożysk) - spisek producentów (chcą sprzedawać coraz więcej i więcej- do smaru dodają piasek w celu zatarcia łożysk ) BTW. Nie zintegrowany suport a zintegrowana korba. W sensie jedno ramie mech. korbowego połączone jest z osią suportu.
wojtasin Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Słabe łożyska i słabe uszczelnienia w shimano sm-bb51 - 1300 km, trzy dni deszczu, dwa zanurzenia w strumieniu i lewe łożysko się zablokowało, prawe z dużym oporem, ale jeszcze się kręci. Mufę mam wyrównaną, łożyska nie były zbyt mocno skręcone.
gogo3000 Napisano 17 Września 2012 Autor Napisano 17 Września 2012 A zalety? Jak to wygląda w stosunku octalinka lub isis?
uczaj25 Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Zintegrowana oś HT2 daje większa sztywność korbie
stpman Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Większa sztywność przy niższej masie. Prostota montażu i demontażu.
uczaj25 Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 jak dobrze pamiętam zależało ci na masie ,a HT2 w podłóg octalinka lub isis nie ma porównania ja mam suport SM-BB90-A i waży niecałe 90g z podkładkami ,jak ta się boisz to zainwestuj w dobry suport XTR lub jakiś z ceramicznymi łożyskami.Szczerze mówiąc to nie wiem na czym się zastanawiasz ??. Miałem przedtem suport XT i przejechałem na nim z 2 sezony a potem sprzedałem z korbą do tej pory śmiga.octalinka i isis to cofnięcie się do tyłu.
Mod Team Puklus Napisano 17 Września 2012 Mod Team Napisano 17 Września 2012 W śród zalet systemu HT2 znajda sie również wady. Np suport z racji swej budowy jest wrażliwy na wszelkie nierówności np nie do końca równe brzegi mufy. Kolejną wadą jest wycieranie sie osi. Jeżeli dana osoba posiadające ten system jest niedbalska, nie zna sie itp, zatarcie łożyska poprzez zużycie skutkuje jego zatrzymaniem. Wtedy oś kręci sie w szali łożyska zamiast z nią i powoduje to ścieranie sie miększego materiału z jakiego jest oś. Skutkiem tego sa powstałe luzy których nie da sie już usunąć, a przynajmniej w łatwy i miły sposób. Również zdarzały sie przypadki poluzowania osi w korpusie korby co też jest problemem ale to na szczęście zdarza sie rzadko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.