Skocz do zawartości

[napęd] przełożenia ze środkowym blatem

clevinger

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli łańcuch znajduje się na średnim blacie, w jakim zakresie przełożeń na kasecie powinien działać bez problemu, a na których zębatkach ma prawo już ocierać o pantograf przedniej przerzutki? U kilkugodzinnych męczarniach doszedłem do wniosku, że możliwe jest tylko bezocieraniowe korzystanie z pierwszych 4 do 6 zębatkach (licząc od najmniejszej), przy czym 5 czy 6 to już powoduje problem przy przełożeniu najcięższym (najmniejsza z tyłu - największa z przodu). Pozdrowienia

Napisano

U mnie z przerzutka FD-M311 z tyłu tryby od 3 do 7 działaja bezproblemowo, 2 też ale staram sie na niej nie jeździć. Na 8 i 9 z tyłu trochę słychac łańcuch bo mam przerzutke do korby 42-32-22 a korbe mam 44-32-22 i jest za mała :)

Przednia przerzutka powinna byc tak wyregulowana by na środkowym trybie tylnym (dla 7 i 9 rzędowych) i na środkowych trybach tylnych (dla 8 i 10 rzędów) była idealnia na środku względem łąńcucha.

Napisano

U mnie z przerzutka FD-M311 z tyłu tryby od 3 do 7 działaja bezproblemowo, 2 też ale staram sie na niej nie jeździć. Na 8 i 9 z tyłu trochę słychac łańcuch bo mam przerzutke do korby 42-32-22 a korbe mam 44-32-22 i jest za mała :)

Przednia przerzutka powinna byc tak wyregulowana by na środkowym trybie tylnym (dla 7 i 9 rzędowych) i na środkowych trybach tylnych (dla 8 i 10 rzędów) była idealnia na środku względem łąńcucha.

Mam przerzutki:

Przerzutka przednia SHIMANO DEORE M590 Przerzutka tylna SHIMANO DEORE SLX M662

Hmmm. Postaram się tak zrobić, ale obawiam się, że wtedy nie będę mógł korzystać z najmocniejszego przełożenia (kiedy zjeżdżam z góry) i najsłabszego ( z którego też korzystam pod strome góry np. w lesie).

Napisano

Z środkowej tarczy w korbie powinno mieć się możliwość zmiany biegów w całym zakresie kasety.

Qrczaki. U mnie to nie jest możliwe. Może po prostu moje przerzutki nie pasują dobrze do siebie :/

Napisano

na pewno masz ustawiona przerzutke w linii lancucha? nie przekrzywiona?

moje X5 obsługuje bez problemu przy 32Z z przodu cała kasetę 8s... przy 42Z z resztą też:| (tak, wiem to niezdrowe;)) a przy 22... nie wiem bo nie używam;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...