Skocz do zawartości

[do 2000zł] rower uniwersalny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Jestem tutaj nowy i z góry przepraszam za błędy ,

W temacie rowerów jestem zielony - dlatego też założyłem tutaj konto -

Potrzebuję porady jaki rower wybrać - tzn. chciałbym rower, który posłuży mi przez najbliższe 5 lat lub więcej,

Głównie będę jeździł po parkach - drogi utwardzone itp. choć czasem chciałbym pojeździć po wzniesieniach .

Byłem w kilku już sklepach i na dzień dzisiejszy mam swojego faworyta - jest nim KELLYS Neos Cross Force Lite z tego co się dowiedziałem to całkiem niezły rower w jeszcze normalnej cenie . (http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=24701&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=274

)

Pytanie brzmi czy coś lepszego w tej cenie mogę kupić ? czy firma Kellys to dobra firma ? czy może lepiej wybrać coś innego ??

Napisano

Jest to cross- idiota robił aukcję, a więc:

-tylna przerzutka lepsza o trzy grupy osprzętu (tourney<altus<acera<alivio<deore<slx<xt<xtr)- Kellys ma Alivio

-przednia przerzutka lepsza o dwie grupy (tourney<altus<acera<alivio<deore<slx<xt<xtr)- Kellys ma Alivio

-manetki lepsze o dwie grupy (tourney<altus<acera<alivio<deore<slx<xt<xtr)- Kellys ma Alivio

-odrobinę lepsze piasty

-lepszy łańcuch, stery, mostek

-lepsza kaseta HG-53 - Kellys ma HG-30

Napisano

Jest to cross- idiota robił aukcję, a więc:

-tylna przerzutka lepsza o trzy grupy osprzętu (tourney<altus<acera<alivio<deore<slx<xt<xtr)- Kellys ma Alivio

-przednia przerzutka lepsza o dwie grupy (tourney<altus<acera<alivio<deore<slx<xt<xtr)- Kellys ma Alivio

-manetki lepsze o dwie grupy (tourney<altus<acera<alivio<deore<slx<xt<xtr)- Kellys ma Alivio

-odrobinę lepsze piasty

-lepszy łańcuch, stery, mostek

-lepsza kaseta HG-53 - Kellys ma HG-30

ooo super dzięki za konkretną odpowiedź - teraz już przynajmniej będę wiedział jak klasyfikować grupy osprzętu :-)

a jeszcze jedno - będąc w gosporcie przymierzałem się do ramy 19" i czułem się super na takim rowerze zaś ten podany przez Ciebie ma ramę 17,5 " czy to duża różnica ?? w ogóle jakie ma to znaczenie ?

Napisano

Rozmiar ramy dopiera się według własnego wzrostu i długości nogi od ziemi do krocza. Napisz swoje wymiary a podam odpowiednią dla Ciebie rozmiarówkę

wzrost ok 1,80 m .

długość nogi od ziemi do krocz to ok 80 cm (mierzyłem linijką więc może nie być to super precyzyjny pomiar)

Napisano

Prawidłowo powinieneś mieć 18, ale dasz radę również na 19. Do 17,5 raczej także ale powinieneś się przymierzyć. Osobiście na rowerze MTB jeżdżę przy rozmiarze 17 (wzrost 175cm) i nie narzekam.

Aby dobrać idealnie trzeba się przejechać na każdym z rozmiarów- ja kupowałem w ciemno i trafiłem :)

Napisano

Prawidłowo powinieneś mieć 18, ale dasz radę również na 19. Do 17,5 raczej także ale powinieneś się przymierzyć. Osobiście na rowerze MTB jeżdżę przy rozmiarze 17 (wzrost 175cm) i nie narzekam.

Aby dobrać idealnie trzeba się przejechać na każdym z rozmiarów- ja kupowałem w ciemno i trafiłem :)

ok dzięki za informację :-) okazały się naprawdę cenne !

oczywiście otwarty jestem na kolejne komentarze i propozycje.

pozdrawiam

Napisano

Rower crossowy o "standardowej" (nie wydziwianej) geometrii w rozmiarze 18" przy 180 cm wzrostu na 100% będzie zdecydowanie za mały.

Jeżeli chodzi o rower Dema to osprzętowo miażdży konkurencję (z tej półki cenowej).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...