Skocz do zawartości

[łańcuch] Brak rolki w ogniwie

PeJot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam taki problem. Jak co jakiś czas tak też dzisiaj wziąłem się za czyszczenie napędu. W łańcuchu mam spinkę, więc rozpiąłem łańcuch, wrzuciłem do słoika, zalałem ekstrakcyjną i szejk. Odstawiłem.

Zająłem się resztą napędu, a w między czasie wyjąłem i powiesiłem do przeschnięcia łańcuch. Gdy już wszystko zacząłem składać i doszedłem do montażu łańcucha okazało się, że wypadła rolka z jednego ogniwa...super sobie myślę, zapomniałem je zdjąć przy wkładaniu do słoika. Niestety co najgorsze całą benzynę, mówiąc krótko wylałem. Co teraz zrobić? Normalnie spiąć łańcuch? Większe prawdopodobieństwo, że może się rozlecieć łańcuch w czasie jazdy. Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam.

Napisano

Bez rolki to to nie bedzie pracowac. Lepiej sprawdzic, czy da sie skrocic lancuch o to jedno ogniwo i w ten sposob to rozwiac, jezeli jest to mozliwe.

Napisano

Czyli rozkuć łańcuch i sprawdzić czy da radę go połączyć? Bo pewnie połączyć się uda tylko może to źle działać w czasie jazdy. Cholera, nie chce wymieniać łańcucha, bo prawdopodobnie kaseta idzie do wymiany, a kto wie czy i nie korba :/

Napisano

zepnij tak jak jest i dla skrajnych przelozen "zloz lancuch" o to jedno ogniwo i zobacz, czy miesci sie w normach. Jezeli tak to skracasz o to ogniwo bez rolki, zapinasz i jedziesz dalej.

chociaz jezeli i tak nie ma tej rolki to w zasadzie tak jak mowisz. od razu mozesz go skrocic i sprawdzic, czy bedzie pracowal prawidlowo. No chyba ze ktos bedzie mial kawalek takiego samego lancucha i Ci "pozyczy" rolke ;)

• Mod Team
Napisano

Po pierwsze wylewanie benzyny czy innego rozpuszczalnika raz jest szkodliwe a dwa jest marnotrawstwem bo to bardzo łatwo odzyskać i widać pokarało sie za to :P Jazda bez rolki nie grozi niczemu poza szybszym zużyciem zębatek zwłaszcza alu.

skrócenie to poniekąd dobry pomysł, nie masz pozostałych ogniw z łańcucha ?

Napisano

Spróbuj podejść do dowolnego serwisu,jestem prawie pewien,ze gdzieś wala się tam przynajmniej jedno ogniwo dowolnego łańcucha,które odpalą ci za dziękuję kiedy zagadasz uprzejmie.

Napisano

masz suwmiarke? wyjmij z drugiej strony rolke i zmierz ja doklanie :D srednice wewnetrzna, zewnetrzna i szerokosc. Dosc dokladnie by sie przydalo. Mam kilka kawalkow lancuchow, moze cos bym dobral ;)

Napisano

Dzięki wszystkim za porady. W końcu wybrałem się do pierwszego lepszego serwisu i się zapytałem czy czasem nie ma takiej tulejki na stanie. Gościu pogrzebał w stercie łańcuchów, zapytał się ilu rzędowy i znalazł identyczną. Sprawa załatwiona ;)

Napisano

Ja bym skrócił o to jedno ogniwo. Nic się łańcuchowi nie stanie. Ta rolka może być inaczej zużyta, albo w ogóle nie być i może dziwnie pracować. Poza tym skaziłeś środowisko. Gratuluje wylewania benzyny ekstrakcyjnej. :starwars:

Napisano

Miałem ten sam problem, na początku jeździłem bez ale bylo lekko czuć ze nie ma tej jednej tulejki więc postanowiłem zrobić przeszczep z jakiegoś makrokeszowego łańcucha (bodajże 6 biegowego) i działa w moim napędzie bez problemowo ( 9 rz.) ;]

Napisano
  W dniu 14.07.2012 o 04:47, mklos1 napisał:

Jaki przebieg ma łańcuch? Brak tulei zwykle wskazuje, że łańcuch jest wyraźnie zużyty.

Może ma z 1600 km zrobione. W przyszłym roku chyba czeka go wymiana. Tulejke zgubiłem po rozpięciu łańcucha. W czasie mocnego szejkowania wypadła z ostatniego ogniwa przy spince.

Napisano
  W dniu 14.07.2012 o 14:48, PeJot napisał:
Wtedy chyba ma prawo wylecieć przy silnych wstrząsach

Nie powinno się to zdarzać. Ja nie miałem takiego przypadku jeszcze podczas mycia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.