Skocz do zawartości

[2000-2500]cross czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Od paru dni poważnie zastanawiam sie nad kupnem roweru typu cross. Mam zamiar jedzić dość sporo, dlatego myśle o przedziale cenowym 2000-2500 zl.

I tu zaczyna sie problem bo nie znam sie jakoś super na rowerach i potrzebowałbym waszej pomocy ;) Rozgldając sie po katalogu zobaczylem takie oto trzy modele:

Kross Evado 4.0 Kross Evado 40 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Unibike Zethos Unibike Zethos : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Cube LTD CLS Pro Cube LTD CLS Pro : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

czy warte są one swojej ceny? a może ktoś ma jakaś inna propozycje jeśli chodzi o dobry rower cross? Będę wdzieczny za pomoc :)

Była by jeszcze jedna możliwość jaka polecił mi kolega Cube Curve Pro : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl może i byłbym w stanie dorzucić te 300 zł ale czy jest on aż tak dobry? Pozdrawiam.

Napisano

Nie zagłębiałem się w geometrię tylko trochę sprzętowo i najbardziej podoba mi się cube ltd. Według mnie najmądrzej złożony rower z tych czterech, cały napęd na nowej "Acerze", który bardzo fajnie działa, amortyzator nie odbiega od reszty a jeszcze najlepiej wychodzi cenowo. Unibike'a nie lubię jak dla mnie często zagadkowy dobór komponentów a na dodatek grafika z Treka..

Kross stówkę droższy, jakoś mnie nie przekonuje.

Takie to oto moje zdanie:)

Napisano

Najlepiej osprzętowo wychodzi Unibike, podobno fajne rowerki, nie wiem, nie jeździłem, pytasz sie o Curve - chyba słabiej z w/w wyposażony - tak mi się zdaje, (poza LTD), fajna rama, najsłabsze manetki - accera. kross taki pomiędzy, Unibike ma troszkę lepszy widelec - mam taki w swoim cube nature i jest fajny - dla rekraacji w sam raz, reszta to chyba podstawowe - najtańsze modele tej firmy. Jeżeli pozycja (geometria) i system płatnosci Ci przypasi, wziąłbym Unibika, poza tym albo kross albo cube. szukaj co jest wygodniejsze - manetki, przerzutka to groszowe sprawy - 100 -200 zł różnicy zawsze można wymienić, liczy się rama.

Napisano
najsłabsze manetki - accera

Po Twojej wypowiedzi strzelam, że wywnioskowałeś to po napisie na manetce?

Nie chce Cie urazić ale wprowadzasz w błąd i pokazujesz, że napis na przerzutce potrafi zdziałać cuda ( Univega ).

Chyba, że się mylę bo jakie są różnice pomiędzy manetkami M390 ( Acera ) i M430 ( Alivio ).

Napisano

Po Twojej wypowiedzi strzelam, że wywnioskowałeś to po napisie na manetce?

Nie chce Cie urazić ale wprowadzasz w błąd i pokazujesz, że napis na przerzutce potrafi zdziałać cuda ( Univega ).

Chyba, że się mylę bo jakie są różnice pomiędzy manetkami M390 ( Acera ) i M430 ( Alivio ).

Jak napisałem, "chyba" - nie znam się za bardzo ale dla mnie accera jest niżej klasyfikowana niż alivio, nie wiem jakie są różnice, podobno nie ma żadnych pomiędzy Alivio, a Deore (po rozebraniu na części pierwsze), przy niczym się nie upieram. Poza tym nie było mowy o Univega o Unibike, mi się wydaje, że Unibike jest lepiej wyposażony, może inne osoby się wypowiedzą, osobiście, z uwagi na własny biznes polecałbym Cube, ale tu wg mnie oczywistym favorytem pod względem osprzętu bedzie dla mnie Unibike...

Absolutnie nikt nie jest w stanie mnie urazić, jestem zielony w temacie, spędziłem sporo czasu w necie zanim kupiłem swój sprzęt, tylko próbuję zaoszczędzić czasu innym, jeżeli się mylę to sorki wielkie - wiadomo, sprzęt zbudowany na jednym poziomie powinien lepiej chodzić niż "misz masz", ale accera to takie minimum, a są tacy co twierdzą, że liczą sie przede wszystkim manetki, potem przerzutki....

Napisano

Tak, tak unibike pomyłeczka mała:)

Co do tych manetek napisałem dla tego, że jak pewnie wiesz co jakiś czas w każdej grupie osprzętu shimano zachodzą pewne zmiany. Te niższe klasy dostają technologie tych wyższych. Zająłem się akurat manetką ale z innymi podzespołami jest podobnie. Chodzi mi o to, że manetka alivio z unibika jest z 2008r, a o klasę niższa w Cube z 2011r ( obydwa rowery z 2012r.) Osobiście jeździłem na obydwu i dużo lepszą ergonomie pracy oraz o śmieszne 16g lżejsze są nowe Acery. Masz racje manetki są bardzo ważne i dlatego połączenie starej manetki alivio z o dwie klasy i jeszcze nowszym SLX nie jest zbyt trafne ( jak dla mnie obniża jakość pracy całego napędu) dlatego wolał bym pełną Acere..

Jeżeli chodzi o pracę są to tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucia.

Napisano

Tak, tak unibike pomyłeczka mała:)

Co do tych manetek napisałem dla tego, że jak pewnie wiesz co jakiś czas w każdej grupie osprzętu shimano zachodzą pewne zmiany. Te niższe klasy dostają technologie tych wyższych. Zająłem się akurat manetką ale z innymi podzespołami jest podobnie. Chodzi mi o to, że manetka alivio z unibika jest z 2008r, a o klasę niższa w Cube z 2011r ( obydwa rowery z 2012r.) Osobiście jeździłem na obydwu i dużo lepszą ergonomie pracy oraz o śmieszne 16g lżejsze są nowe Acery. Masz racje manetki są bardzo ważne i dlatego połączenie starej manetki alivio z o dwie klasy i jeszcze nowszym SLX nie jest zbyt trafne ( jak dla mnie obniża jakość pracy całego napędu) dlatego wolał bym pełną Acere..

Jeżeli chodzi o pracę są to tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucia.

A widzisz, tego "myku" z datą produkcji osprzętu nie znałem... to już bardziej specjalistyczna wiedza.

Napisano

No nie powiem ale jestem troche w szoku bo myślałem że wszyscy podpowiedzą że to ten Cube Curve bedzie najlepszy i bedze musiał jednak dopłacać :P hmm... teraz zastanawiam sie bardziej przy tym zethosie lub cube ltd :/ Może ktoś jeszcze jakieś ciekawe argumenty przedstawi, który z nich byłby lepszym wyborem. Dzięki za pomoc!

Poświeciłem jeszcze troche czasu i rozejrzalem się po stronach i natknełem się jeszcze na http://ww2.bikekatalog.pl/2012//rowery/992/Kellys.Cliff.Clea/ troche nie jestem przekonany bo słyszełem że w kellysach głównie za marke sie płaci... ale może warto go wtrącić do dyskusji i wsiąść pod uwage co do kupna? jak uważacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...