Skocz do zawartości

[Napęd] Wymieniać łańcuch?

RAJA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych forumowiczów.

W trakcie sprawdzania łańcucha po myciu stwierdziłem, że prawdopodobnie jest do wymiany. Przymiar zużycia łańcucha nie wpada swobodnie pomiędzy ogniwa dla 0,75 ale po delikatnym dopchnięciu palcem wskakuje. Łańcuch to SRAM PC-850, przejechałem na nim ok. 700 km. Korba Shimano FC-M131 z przebiegiem ok. 400 km. Kaseta SRAM niezidentyfikowana z przebiegiem takim samym jak łańcuch. Moje pytanie brzmi: czy wymieniać łańcuch (czy kaseta przyjmie nowy), czy też zajeździć ten zestaw aż odpadnie? Na 3 i 4 blacie kasety na zębach powstały delikatne wygniecenia od użytkowania. Zdjęcia ukazujące stan kasety, korby i przymiar na łańcuchu mam nadzieję są wyraźne.

nap--d

Napisano

Kaseta wygląda dobrze, nowy łańcuch przyjmie.

Co do zmiany, dla mnie 700km na jednym łańcuchu to jakaś abstrakcja jest;) Używaj, dokąd ten przymiar nie będzie w stanie wejść miedzy ogniwa. Możesz też pojeździć, na kilka łańcuchów, masz idealny moment żeby kupić drugi i założyć go na jakieś 500-700km. Możesz jeździć na tym zestawie dokąd go nie zajedziesz.

Wybór należy do Ciebie, a na forum znajdziesz zwolenników obu metod;)

Napisano

ja też proponuje zakupić drugi łańcuch i wymieniać co ok 500-700km , na pewno łańcuch o przebiegu 700km nie jest jeszcze zużyty na tyle aby go wyrzucać. ja jeżdżę na trzech łańcuchach i zmieniam co około 350 km, co kilka zmian sprawdzam długość łańcuchów i zakładam w kolejności od najkrótszego, ponieważ czasem jest tak, że mimo tej samej ilości km jeden łańcuch się bardziej zużywa niż inny (np. w trudnych warunkach pogodowych , czy terenowych).

Napisano

Jeżeli chciałbym kupić drugi łańcuch, to czy kupować dokładnie ten sam model jak mam, czy też poszukać czegoś innego? W chwili obecnej kosztuje on ok. 50 zł razem ze spinką i przesyłką. W tej chwili to raczej górna granica mojego budżetu. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

• Mod Team
Napisano

Jest w tym sporo racji, dobra, twarda kaseta to i porządny łańcuch. Jak zrobimy odwrotnie, czyli miękki tani lancuch i dobra kaseta zużycie znacznie wzrośnie.

Napisano

Teoretycznie lepiej by było kupić taki sam, jednak jeżeli masz napięte fundusze... to nie stoi nic na przeszkodzie żebyś kupił jakiś inny łańcuch pod 8 przełożeń. Z technicznego punktu widzenia wszystko będzie działało.

Przy czym ja osobiście w wymiany się nie bawię, wolał bym zajeździć ten zestaw co jest;)

EDIT//

@Puklus a gdzie tu jest mowa że kupujemy gorszy łańcuch? Po prostu będzie inny, zapewne może się różnić trochę zastosowanym materiałem. Ale bez przesady nie mieszamy najwyższej półki cenowej z budżetowym zakupem;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...