rozbujnik Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 W zasadzie miałem poczekać z kupnem amortyzatora, jednak zastanawiam się ile musiałbym wydać na niego ? Moja waga to w zależności między 78, a 85kg. Jeżdżę głównie po mieście, ale praktycznie w każdy weekend robię dłuższe wypady do lasu, jakieś bezdroża, jednak bez jakichś ekstremalnych przejazdów. Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku, że dobrym wyjściem będzie Epicon, widziałem film z jazdy po lesie i naprawdę bardzo fajnie pracuje na nawet lekkich nierównościach, na czym mi głównie zależy. znalazłem tego epicona, a całkiem niezłej cenie http://virtualbike.pl/pl/p/Amortyzator-SR-Suntour-Epicon-LOD/25 . Wiem, że są różne roczniki tego amorka i mam nadzieję, że ten będzie ok? Do tego mam odbiór osobisty w moim mieście, więc przesyłka odchodzi. Rower który posiadam, to Schwinn Mesa GS '06, mam nadzieję, że będzie pasował ?
PoleK Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 jeśli masz tarczówki to nic, tylko brać, cena uczciwa. rocznik ok, w tej cenie lepszej nówki po prostu nie ma... a co do pasowania: ten amortyzator możesz regulować podkładkami w zakresie 0-140mm więc będzie pasował, poproś w serwisie żeby był ustawiony na 100mm, taki powinien Ci pasować
rozbujnik Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 Tak, mam tarczówki. Rozumiem, że to najlepszy wybór w tej klasie cenowej?
dejtrejder Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 No tak bo to już jest amortyzator a nie jego atrapa.
szych Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 tylko ma mocowanie IS, prawdopodobnie będziesz musiał zainwestować w adapter. tu masz fajny amor powietrzny z dodatkową regulacją tłumienia i mocowanie hampli na PM http://allegro.pl/spinner-reason-bialy-100mm-1877g-i2434807596.html
PoleK Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 czmeu zakładasz że będzie niezbędna inwestycja w adapter? myslę że właśnie do Spinnera trzeba będzie zmieniac adapter, nie znam taniego (pokroju XCM, a zakładam że taki ma autor tematu) amorka z mocowaniem PM, więc przesadziłeś teraz... a Spinner jednak ma gorszą (bądź zadną) opinie niż Epicon (który ma opinie bdb)
beardman Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Nie wiem, jak amorek ale przez pewien czas miałem damperek Epikona i działał bardzo fajnie. Ogólnie myślę, że w tej cenie nic lepszego nowego nie kupisz. A już na pewno nie stracisz kupując Epikona.
Auditore Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 nie znam taniego (pokroju XCM, a zakładam że taki ma autor tematu) amorka z mocowaniem PM, więc przesadziłeś teraz... Akurat XCM ma mocowanie PM http://allegro.pl/nowy-amortyzator-suntour-xcm-hlo-v3-100mm-2012-oil-i2436780050.html
rozbujnik Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Napisano 26 Czerwca 2012 No to skoro tyle osób poleca Epicona, a nikt nie odradza, to najprawdopodobniej go kupię . Rozumiem, że średnica rury sterowej itp będą pasowały ?
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2012 Tak rura pwoinna pasować o ile masz 1 1/8". Jeżeli chodzi o SR Suntour sytuacja wydaje sie analogiczna so Spinnera. Ładnych kilka lat temu nikt nie chciał kupować suntora bo była opinia ze to szit. Az ludzie kupili raidony, epicony i okazłąo sie ze to dobre widły. Myśle ze podobnie bedzie ze Spinnerem. Sam jestem nieco uprzedzony do nich przez model grind czy ammo ale te nowe powietrzne zapowiadają sie całkie dobrze mają przystępne ceny a co ważniejsze mają pivoty. Może warto to rozważyć.
szych Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 tylko że to są modele sprzed 2 lat, Reason nie jest już produkowany, a Aeris jest teraz osobną marką. W tym Reasonie podobne są bebechy z Aerisa 2010, którego pracę bB porównywał do SIDa. Także cieszy nie niezmiernie, ze kolega się waha, ja właśnie ten amorek zakupiłem, za jakiś czas dam znać jak to pracuje.
PoleK Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Akurat XCM ma mocowanie PM http://allegro.pl/no...2436780050.html i sądzisz że autor wymienia tegorocznego XCM'a od razu po zakupie na XCM? hehe, ciekawe. ja bym zaryzykował Spinnera używkę, ale nie nówkę za 600zł, jeśli mogę za to mieć nówkę Epicona.
qwaq Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Myśle ze podobnie bedzie ze Spinnerem. Sam jestem nieco uprzedzony do nich przez model grind czy ammo ale te nowe powietrzne zapowiadają sie całkie dobrze mają przystępne ceny a co ważniejsze mają pivoty. Ze Spinnerem jest już podobnie tyle, że w USA, podobno kupują tam te amorki na potęgę, a co mogę polecić to, z nówek Sr Suntour Epicon, albo Spinner Reason, który wnętrze (poza mniejszą komorą olejową) ma takie same jak Aeris 320, drugą różnicą jest trochę większa masa no i piwoty
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2012 To ze stolica hamburgerów kupuje je na potęgę nie znaczy ze polakom podpasują Jak praca będzie dobra oczywiście ale wiadomo jaki Amerykany mają gust, auta z plastiku i byle większy silnik. Oby z rowerami nie było podobnie.
qwaq Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Skoro bB porównuje go do SIDa, to praca chyba jest dobra... , ja nie miałem okazji jeździć na żadnym RSie, ale po przesiadce z XCT różnica jest zauważalna Co do popularności w Polsce to pożyjemy, zobaczymy
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2012 Wiesz ja nie przeczę ze jest dobry, oby był bo załata spoorą luke jak sie zrobiła podczas tarczowego booom. Teraz nie idzie uświadczyć widelca choć średniej klasy z pivotami :/ Sid pracuje podobnie jak reba a reba analogicznie jak revelation tylko ze on ma wiekszy skok. Ja mam revelationa i jeżeli praca tych widelców jest porównywalna to bardzo dobry amor.
pawel13 Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 czyli epicon ma PS mocowania tak bo niedługo za 2 tygodnie mam zamiar kupić takie coś Nowy Amortyzator SUNTOUR EPICON RLD 100mm 2012 AIR (2437263802) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i też twierdze że jest BDB
honor Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Mam Aerisa 320 i szczerze mówiąc bardziej odpowiadała mi praca Epicona RLD SF9, moim zdaniem lepiej wybierał średnie nierówności. Podczas jazdy na Spinnerze pomimo sagu ok. 15% mam cały czas wrażenie jakby był za twardy. Jak zmniejszę ciśnienie to znowu za miękki. Po ok. 1700km, musiałem serwisować amora bo twardniał niesamowicie, pomagało tylko pryskanie brunoxem/smarowanie olejem silikonowym. Jeździłem przez 95% czasu w suchych warunkach, syfu w środku było więcej niż w Epiconie o większym przebiegu. Do tego jest już wyczuwalny luz na prawej goleni. Dobrze, że kupiłem za 600zł + wysyłka, moim zdaniem nie jest wart więcej niż 500zł, nie mówiąc o sklepowej cenie prawie 900zł. EDIT: Producent nie przewidział pierścieni filcowych pod uszczelkami przeciwkurzowymi i co ciekawe nie było wcale oleju w komorze powietrznej.
PoleK Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 czyli epicon ma PS mocowania tak... zależnie od rocznika ma PM albo ISO - nowe mają PM. a ten Epicon z aukcji droooogi, można dostać 2011 (nie ma różnic) za ok 530zł... EDIT: nie zauwazyłem ze ten Epicon to RLD (jak mnie denerwuja głaby które dają złe fotki na aukcji...) w takim wypadku, cena wzglednie ok.
Pinio46 Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 To co by nie zakładać nowego tematu, amorek dla chłopa +-95, jazda miasto trochę teren ale bardziej las niźli góry na razie, co polecilibyście w dobrej cenie ??
alacart Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Epicona xD Ew. Raidona lub jeżeli coś drożej to SID, Reba z Rock shoxa ale to do jazdy XC. Nie wiem co dla Ciebie znaczy "dobra cena" i jak ta jazda ma wyglądać więc musisz się bardziej określić
Pinio46 Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Sorrki nie napisałem cena max 600, amor pod V-kę musi być, co do jazdy to jak napisałem bardziej las, ale po płaskim na razie (jura krak-częst)
alacart Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 no to jak pod V-ki to epicon chyba na alledrogo kosztuje coś koło 610 zł chyba że Rock shox Recon albo jakieś inne badziewie Allegro
adii22 Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 no to jak pod V-ki to epicon chyba na alledrogo kosztuje coś koło 610 zł chyba że Rock shox Raidon (tyle że on już jest sporo cięższy) albo jakieś inne badziewie Allegro I Marzocci SID Wybacz, nie mogłem się powstrzymać A do tematu - Epicona szukaj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.