Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 14

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po chwilowym zawahaniu kuriera odebrałem swoje nowe, pierwsze hamulce hydrauliczne Shimano BR-M596.

Nie mogłem się powstrzymać, żeby nie sprawdzić tego wyciągania klocków bez narzędzi :D

Niestety ręcznie nie mogłem wyprostować zawleczki i musiałem użyć narzędzia.

Napisano

Wczoraj trochę więcej w pracy jakieś 10 km... dziś standardzik.. Miło, że przy różnych słupkach jest jeszcze tyle śniegu, fajnie wstawia się w nią rowerek i przypina do słupa ;)

Napisano

Czołem ;D

Dzisiaj testowałem nowe hamulce smarowałem łańcuch i ledwo 1km przejechałem, bo rozwaliła sie lewa manetka ;/ kolejny wydatek.

Napisano

Niby mniej śniegu, niby suszej... ale jak już się trafi na jakieś resztki śniegu to trzeba uważać, bo są podstępne, jedne pękają pod oponą, a inne nie i człowiek się ślizga... dziś miałem takie pole minowe po drodze, dobrze, że tylko koło 200 m ;)

Napisano

Wymieniłem właśnie mocowanie w torbie na kierownicę Merida.

Fabryczne było... zhm.gif no, za żadne skarby nie mogłem tego sensownie zamontować na żadnej z trzech kierownic ranting.gif

- na jednej - za gruba kierownica, oraz za mało miejsca między klamkami,

- na drugiej - konflikt z linkami hamulcowymi - musiałbym klamki prawie pionowo w dół skierować, aby było poprawnie,

- na trzeciej - za krótki uchwyt mocujący torby na kierownicy i brak możliwości przedłużenia.

Na różne sposoby próbowałem kombinować, ale i tak nie obywało się bez dodatkowych wydatków.

Finalnie zakupiłem zestaw systemu KLICKfix i wymieniłem w torbie płytkę mocującą.

Teraz jest nawet lepiej, bo wcześniej torba miała taki deczko odstający hak/zaczep plastikowy,

natomiast teraz jest tylko płaska plastikowa płytka upup.gif

Ogólnie polecam, szczególnie, jeśli ktoś ma więcej niż jeden rower Great.gif bez problemu można dokupić dodatkowe uchwyty.

Napisano

odpaliłem spawarkę i z tego co znalazłem zrobiłem sobie stojak serwisowy do roweru

koszt materiałów 0 zł

koszt elektrod 5 zł

pół niedzieli w garażu - bezcenne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...