trnks Napisano 16 Czerwca 2012 Napisano 16 Czerwca 2012 Ostatnio wyciągnąłem z garażu stary rower i z nudów postanowiłem go odnowić. Rozkręciłem go do zera, wszystkie zużyte części wyrzuciłem i w rezultacie została mi tylko rama, mostek oraz kierownica. Po kolei chciałbym zaopatrywać się w nowe części do niego, zaczynając od napędu. Nie jestem w stanie podać żadnej specyfikacji, rower dostałem dawno temu w prezencie, żadna to firma, model, nic z tych rzeczy. Pierwsze moje pytanie dotyczy suportu: jak go dobrać do roweru? Nie mam zielonego pojęcia o częściach, chciałbym się podczas tej całej renowacji nauczyć kilku rzeczy, budowy roweru, jego mechanizmów. Jak sprawdzić jaką długość, średnicę suportu dobrać? Jak potem dokupić do tego korbę, pedały? Zaznaczę, że chciałbym z przodu i z tyłu mieć po jednej zębatce(?), nie będę montował przerzutek.
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2012 Ciężki bój przed toba, zapytaj sie w sobie czy sie opłaca bo tanio nie wyjdzie. Musisz znać gwint mufy, Czy jest angielski BSA, czy włoski czy jeszcze jakiś inny. I rozmiary tegoż gwintu. Na 90% masz BSA 68mm ale trzeba być pewnym. Suport kupujesz razem z korba. Producent podaje zalecaną długość ośi ale nie zawsze trzeba sie tym kierować. Wszystko zależy od preferencji jazdy, czy mamy napęd 6, 7 czy 8-10 bo różnią sie szerokościami. Muszisz wiedzieć jaki napęd chcesz, korby obecne sa podawane z suportami na napęd 8-10 rzędów i jak byś chciał np 6 suport będzie za długi mimo ze producent taki zaleca.
trnks Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Napisano 16 Czerwca 2012 Czy jest angielski BSA, czy włoski czy jeszcze jakiś inny. I rozmiary tegoż gwintu. Właśnie jak to sprawdzić? Czym zmierzyć ten rozmiar? Właściwie to rozwinięcie mojego hobby, nie będę się w to zagłębiał, ale chodzi o samą satysfakcję. Wszystkie części chciałbym kupić na aukcjach po oporowej cenie, potem sam wszystko złożyć i skręcić w miarę oczywiście możliwości. Dlatego potrzebuję wiedzieć co dokładnie dobrać.
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2012 Rozmiar sie mierzy najlepiej suwmiarką, gwint poznać po ... gwincie BSA ma prawą i lewa miskę włoski ma obie prawe. Przede wszystkim musisz mieć plan co chcesz osiągnąć. jaki napęd ilo rzędowy jakiej klasy itd ... poniej mozna cos myslec wiecej.
trnks Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Napisano 16 Czerwca 2012 BSA ma prawą i lewa miskę włoski ma obie prawe. Da się je rozpoznać po samej średnicy? Nie bardzo wiem jak sprawdzić czy gwint jest lewy czy prawy. jaki napęd ilo rzędowy jakiej klasy Mój zarys, bardzo ogólny, wygląda tak: chcę zrobić jak najprostszy rower. Rama, korba z przodu, jedna zębatka z tyłu z wolnobiegiem (w każdym razie nie ostre koło), jeden hamulec z tyłu. Ot, co mogę powiedzieć na ten temat. Nie wiem jak odpowiedzieć na pytanie ilo rzędowy napęd, bo nie mam pojęcia co to znaczy.
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2012 Jaki masz gwint to sie dowiesz rozbierając obecny suport Czyli chcesz zrobić prostego singla? Bez przerzutek. Hamulce jednak zalecał bym mieć oba bo tylne jest bardzo mało skuteczny w porównaniu do przedniego. Allegro Allegro Dokupując suport i śruby masz dobra i w miare tanią korbę do singla. Albo takie cos Allegro Jeżeli posiadał być koło na kasete mozesz zastosować takie coś Allegro Natomiast koło pod wolnogieg Allegro DO singla jest inny lancuch niz do systemu wielorzędowego ale korba powinna pasować. Niech silngowcy cie wypowiedzą w temacie. Umknęła mi ważna kwestia, jeżeli masz hami pionowe w ramie bedziesz zmuszony do dołączenia do zestawu napinacza. Jeżeli masz poziome lub ukośne nie powinno być problemu.
trnks Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Napisano 16 Czerwca 2012 Jaki masz gwint to sie dowiesz rozbierając obecny suport Zdążyłem go rozebrać zanim posiadłem wiedzę, że istnieją różne jego rodzaje. Poza tym on właściwie rozpadł mi się w rękach. Miał już swoje lata i widocznie nie był najwyższych lotów. Czyli chcesz zrobić prostego singla? Nie wiedziałem nawet, że jest do tego specjalna nazwa, ale zdaje się, że taki rower właśnie mam w planach. Hamulce jednak zalecał bym mieć oba Wezmę to pod uwagę. Umknęła mi ważna kwestia, jeżeli masz hami pionowe w ramie bedziesz zmuszony do dołączenia do zestawu napinacza. Jeżeli masz poziome lub ukośne nie powinno być problemu. Powiedz mi co to jest i jak to sprawdzić, a na pewno się dowiemy.
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2012 Tu masz hami poziome http://www.skibek.pl/wordpress/wp-content/uploads/2011/05/haki_torowe.jpg Tu masz ukośny http://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,88130,wolnobieg-1rzedowy.jpg A ta rama ma pionowe http://www.rowery-rybczynski.pl/4659-7379-thickbox/rama-accent-ap.jpg i o ile w poziomych i ukośnych koło można zakrecać dowolnie w zakrecie haków by napinać bądź popuszczać łańcuch tak w pionowych wbija sie koło do oporu i zakreca/zaciska. Jak rozpoznać gwint, no prosto albo bierzesz daną cześć suportu i wkrecasz jak sie wkreca w prawo gwint prawy jak w lewo gwint lewy. Albo obserwujesz zwoje w mufie. i analogicznie, jeżeli zwoje wchodza w śorek po lini idącej w prawą strone to prawy gwint a odwrotnie lewy.
trnks Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Napisano 16 Czerwca 2012 Ach, haki! Nie wiem czy "hami" to literówka czy po prostu nie znam tutejszego slangu/skrótów. Haki mam ukośne. Gwint od strony zębatki jest lewy (element suportu kręciłem w lewą stronę), a od drugiej strony prawy. Średnicę mierzyłem suwmiarką, ale nie wyszło mi tam na pewno 68 mm. To było raczej 34. Chyba, że podawana jest podwojona wartość, na dwie strony, wtedy by się zgadzało.
gandw1 Napisano 16 Czerwca 2012 Napisano 16 Czerwca 2012 Gwint BSA ma właśnie 34mm i jest bardziej popularny, jest też gwint włoski i on ma 36mm.
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2012 No tak miało być haki ot taki błąd
trnks Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Napisano 16 Czerwca 2012 Czyli mam szukać suportu BSA 68 mm. Na Allegro są podawane różne długości, to też zmierzyć suwmiarką? Długość tej mufy po prostu? I potem po zakupie suportu można do tego dobrać korbę i zębatki? Co jeszcze będzie potrzebne do zmontowania reszty napędu? Poza łańcuchem, oczywiście.
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2012 Tu taj pojawia sie problem bo trzeba wiedzieć, znać linie łańcucha dla twojej ramy przy secie jaki docelowo ma być. Podejrzewam ze suport dedykowany przez producenta w przypadku korb typowo MTB jak np ta shimano co dałem link bedzie nie specjalnie trafiony. Może ktoś mądrzejszy ode mnie zabierze głos?
trnks Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Napisano 17 Czerwca 2012 No powiedzmy, że chcę składać ten single speed, jakich części mam teraz szukać? Bo jestem teraz trochę skołowany.
cienkun Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 Idź z ramą do sklepu rowerowego to Ci dobiorą odpowiedni wkład suportu. Tak będzie najprościej. (ale do prawdziwego sklepu rowerowego, nie do takiego gdzie rowery i części mają przy okazji)
trnks Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Napisano 17 Czerwca 2012 Tak rzeczywiście będzie najprościej, ale oni mi tam dobiorą swoje części bo swoich cenach.
cienkun Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 Tak rzeczywiście będzie najprościej, ale oni mi tam dobiorą swoje części bo swoich cenach. No to wpierw sprawdź po ile są części w necie, a potem idź z ramą i się zapytaj jaki wkład suportu potrzebujesz do tej ramy i ile będzie kosztował. Przecież kupować nie musisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.