Skocz do zawartości

[zdrowie] Regeneracja na dłuższym wyjeździe

finch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

W wakacje wybieram się na tygodniowy wyjazd w Alpy i zastanawiam się, jaki jest najlepszy sposób na szybką codzienną regenerację, tak aby nie zajechać się 3 dnia? Wiadomo, że trasy są tam wymagające, a też trzeba korzystać z krótkiego pobytu, stąd moje pytanie. Macie jakieś sposoby na jazdę dzień w dzień bez większego wyczerpania?

Napisano

Jeść zaraz po wycieczce, szybkie węgle z małą ilością białka. Jeść dużo przez resztę dnia. Spać ile się da. No i tyle.

W sumie nie wiem ile to dla ciebie taka wymagająca wycieczka. Generalnie 30km i 1500m przewyższenia dziennie, czyli jedną przełęcz na dzień da się znieść bez większych kombinacji, ale przy 100km i 3-4 tyś m przewyższenia dziennie lepiej dużo jeść i się wysypiać, nie przesadzać też z alkoholem, bo przy paru cowieczornych piwkach już 3-4 dnia może być ciężko.

Napisano

Dokładnie, pisałem o posiłku zaraz po wycieczce. 80% węgli i 20% białka taki mniej więcej jest kanon.

Więcej białka można jeść w pozostałych posiłkach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć!

W wakacje wybieram się na tygodniowy wyjazd w Alpy i zastanawiam się, jaki jest najlepszy sposób na szybką codzienną regenerację, tak aby nie zajechać się 3 dnia? Wiadomo, że trasy są tam wymagające, a też trzeba korzystać z krótkiego pobytu, stąd moje pytanie. Macie jakieś sposoby na jazdę dzień w dzień bez większego wyczerpania?

Podczas jazdy pij i jedz umiarkowanie. Nie zarżnij się zbyt intensywną jazdą. Jak dojedziesz zjedz kilka bananów, od razu weź ciepły prysznic, zakończ zimnym. Potem jedz, pij, leż, śpij. Nic więcej.

Napisano
Więcej białka można jeść w pozostałych posiłkach.

Ja ekspertem nie jestem, ale na mój chłopski rozum to raczej nawet powinno się dostarczyć potem odpowiednio dużo białka, żeby te mięśnie miały się z czego regenerować. Co jest zresztą tematem tego wątku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...