Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] czym zastąpić

Groda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem

Mam przerzutkę Shimano Deore XT FD-M750. Górny ciąg. Niestety już nie nadaje się do użytku. A, że jest to stary model i ciężko dostać chciałbym spytać się Was czym mogę zastąpić ją. Miałem bardzo długą przerwę w jeżdżeniu i nie orientuję się, co dzieje się w tej chwili w sprzęcie.

Chciałbym zostać przy tej klasie przerzutki. Poradźcie, co wstawić zamiast starej ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

Nie masz sie co obawiać, jakiejś głębokiej rewolucji w przednich przerzutkach nie było ...

Co cie interesuje to średnica montażowa (średnica rury podsiodłowej) - są dostępne redukcje, często w komplecie z przerzutką oraz ilość zębów na blacie.

Wiekszośc przerzutek jest aktualnie uniwersalna (obsłużą oba ciagi).

Przerzutka tej samej klasy ... Alivio nawet nowe klasą do nawet starego XT rownać się nie będzie ... proponuje kolejne XT ... np fd-m770 ... :)

Aczkolwiek na przodzie spokojnie można zamiennie dać coś "gorszego" jakiegoś SLX lub zwykłe Deore.

Pozdrawiam

Napisano

Aczkolwiek na przodzie spokojnie można zamiennie dać coś "gorszego" jakiegoś SLX lub zwykłe Deore.

Pozdrawiam

Zdecydowanie jak przedmówca - zwykłe deore lub coś lepszego zaspokoi całkowicie Twoje oczekiwania. Czasem tzw. topowe przerzutki tak bardzo mają zredukowaną wagę, że odbija się to na ich trwałości - niestety

Polecałbym zwykłe deore - trwałe i niezawodne

Napisano

A ja dam coś od siebie: pomyśl nad Shimano slx. Miałem przez 2 sezony, a teraz użytkuje ją mój brat i chodzi do tej pory bardzo dobrze. Wymienione zostały w niej wszystkie śrubki na alu Probolta i waga również nieco spadła. Więc jak dla mnie super !

Napisano

Czołem

Dzięki za podpowiedzi.

Szczerze powiedziawszy (napisawszy :) ) wolę trzymać się tej klasy czyli XT. Wiem na, co stać taką przerzutkę i jak pracuje. Wiem, że można dać słabszą na przód ale wolę nie ryzykować. Miałem kiedyś w inny "złomie" niższej klasy sprzęt. Po przejściu na XT i LX wiem, że dobrze zrobiłem i najważniejsze, że to się czuje podczas jazdy.

Tak więc wolę trzymać się starego sprawdzonego pułapu. Chyba, że przejdę na wyższy ale to już nie w tym wieku :) Dużo mi to nie da bo już nie ta kondycha :)

Muszę właśnie sprawdzić średnicę rury podsiodłowej.. Ale fajnie bo dowiedziałem się, że są redukcje.

Czy ta FD-M770 jest sprawdzoną konstrukcją przez Was ? Może jakiś inny jeszcze XT jest ?

Napisano

Szczerze mówiąc nie poczujesz różnicy między deore a xt z przodu. Owszem, wagowo będzie różnica, ale w działaniu nie. Idź do sklepu i porównaj obie, różnią się jakimś tam przetloczeniem, nieco materiałem, ale konstrukcja jest ta sama. Jeśli chcesz napis xt, polecam xt, jeśli chcesz coś co działa, weź deore, ew slx(dawne lx), zostanie na kilka dobrych piw :D

Wysłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk

Napisano

Ludzie qwa poszaleliście... XT 750 jak Alivio ! To chyba żart.

Co do wyboru przerzutki polecam znalezienie XT 750 tyle że nowej. Można w sklepach lub na allegro znaleźć leżaki magazynowe.

750 to ostatnia dobra seria XT, potem było już tylko gorzej, Miałem 770 i zmieniłem po tym jak złapała taki luz że wygięła blat. Zmieniłem na XT ale 739.

Działanie 2x lepsze, luzy mimo tego że ma z 13lat mniejsze niż w rocznym 770.

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

przepraszam ale nielubie jak ktoś mówi takie głupoty...

jeszcze kolega weźmie to do siebie i kupi to alivio.

pozdrawiam

xmekpx

Napisano

jeszcze kolega weźmie to do siebie i kupi to alivio.

pozdrawiam

xmekpx

Nie , nie, nie. Alivio nie :)

Używki w dobrym stanie można dostać do 50 złotych. Mówię o XT. Ostatnio rozmawiałem z dziewczyną, która sprzedawała. I chyba skuszę się.

Nie , nie, nie. Alivio nie :)

Używki w dobrym stanie można dostać do 50 złotych. Mówię o XT. Ostatnio rozmawiałem z dziewczyną, która sprzedawała. I chyba skuszę się.

Pisałem wyżej o XT770. Niestety spóźniłem się i poszła koło nosa.

Dlaczego nie można edytować swoich starszych postów ?

Napisano

Witam, chciałbym podłączyć się do tematu. Posiadam Hexagona V4 i i jest w nim przerzutka Schimano Acera, chciałbym wymienić ją na coś z wyższej półki tak do 200 zł, co polecacie?

Napisano

SLX ? Resztę odłóż i dozbieraj do innego lepszego elementu, bo akurat przednia przerzutka da w sumie najmniej :D (w porównaniu do amorka, manetek, kół..)

Napisano

Masz 200 zeta ...

Kup lepsze koło (tak tylko jedno)

lub

Zmien korbe na Octalink lub doloz troche zmień na korbe z zewnetrznymi łożyskami "HT2"

lub

Zmień manetki / klamkomanetki ...

lub

Do skarbonki poczekaj na kolejne 200 - 400 zł i wyrób amortyzatoropodobny zmień na jakiegos powietrznego ...

lub

Doinwestuj hamulce ... nie musisz przechodzic na tarczowe ... w większości solidne V`łki (SD5, SD7, Deore, XT) wystarczają.

...

Przednia przerzutka to jeden z ostatnich elementów w które warto inwestować

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...