Groda Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Czołem Mam przerzutkę Shimano Deore XT FD-M750. Górny ciąg. Niestety już nie nadaje się do użytku. A, że jest to stary model i ciężko dostać chciałbym spytać się Was czym mogę zastąpić ją. Miałem bardzo długą przerwę w jeżdżeniu i nie orientuję się, co dzieje się w tej chwili w sprzęcie. Chciałbym zostać przy tej klasie przerzutki. Poradźcie, co wstawić zamiast starej ? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
lyndowss Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Wydaje mi się, że ALIVIO będzie podobnej klasy jak ta, która miałeś, a nawet lepsza. Sprawdź tęz czy inne wymiary się zgadzają. Aukcja podana przykładowo o co mi chodzi. http://allegro.pl/przerzutka-przod-shimano-alivio-fd-m412-nowa-fv-i2264902076.html
rzezniol Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Nie masz sie co obawiać, jakiejś głębokiej rewolucji w przednich przerzutkach nie było ... Co cie interesuje to średnica montażowa (średnica rury podsiodłowej) - są dostępne redukcje, często w komplecie z przerzutką oraz ilość zębów na blacie. Wiekszośc przerzutek jest aktualnie uniwersalna (obsłużą oba ciagi). Przerzutka tej samej klasy ... Alivio nawet nowe klasą do nawet starego XT rownać się nie będzie ... proponuje kolejne XT ... np fd-m770 ... Aczkolwiek na przodzie spokojnie można zamiennie dać coś "gorszego" jakiegoś SLX lub zwykłe Deore. Pozdrawiam
carminex Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Aczkolwiek na przodzie spokojnie można zamiennie dać coś "gorszego" jakiegoś SLX lub zwykłe Deore. Pozdrawiam Zdecydowanie jak przedmówca - zwykłe deore lub coś lepszego zaspokoi całkowicie Twoje oczekiwania. Czasem tzw. topowe przerzutki tak bardzo mają zredukowaną wagę, że odbija się to na ich trwałości - niestety Polecałbym zwykłe deore - trwałe i niezawodne
Pr5Rider Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 A ja dam coś od siebie: pomyśl nad Shimano slx. Miałem przez 2 sezony, a teraz użytkuje ją mój brat i chodzi do tej pory bardzo dobrze. Wymienione zostały w niej wszystkie śrubki na alu Probolta i waga również nieco spadła. Więc jak dla mnie super !
Groda Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Napisano 13 Kwietnia 2012 Czołem Dzięki za podpowiedzi. Szczerze powiedziawszy (napisawszy ) wolę trzymać się tej klasy czyli XT. Wiem na, co stać taką przerzutkę i jak pracuje. Wiem, że można dać słabszą na przód ale wolę nie ryzykować. Miałem kiedyś w inny "złomie" niższej klasy sprzęt. Po przejściu na XT i LX wiem, że dobrze zrobiłem i najważniejsze, że to się czuje podczas jazdy. Tak więc wolę trzymać się starego sprawdzonego pułapu. Chyba, że przejdę na wyższy ale to już nie w tym wieku Dużo mi to nie da bo już nie ta kondycha Muszę właśnie sprawdzić średnicę rury podsiodłowej.. Ale fajnie bo dowiedziałem się, że są redukcje. Czy ta FD-M770 jest sprawdzoną konstrukcją przez Was ? Może jakiś inny jeszcze XT jest ?
pawel13 Napisano 13 Kwietnia 2012 Napisano 13 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/przerzutka-shimano-slx-fd-m660-10-dyna-sys-ciclo-i2252877577.html albo na zwykłae deore chociaż Alivio również dobre
adii22 Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Szczerze mówiąc nie poczujesz różnicy między deore a xt z przodu. Owszem, wagowo będzie różnica, ale w działaniu nie. Idź do sklepu i porównaj obie, różnią się jakimś tam przetloczeniem, nieco materiałem, ale konstrukcja jest ta sama. Jeśli chcesz napis xt, polecam xt, jeśli chcesz coś co działa, weź deore, ew slx(dawne lx), zostanie na kilka dobrych piw Wysłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk
mekp Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Ludzie qwa poszaleliście... XT 750 jak Alivio ! To chyba żart. Co do wyboru przerzutki polecam znalezienie XT 750 tyle że nowej. Można w sklepach lub na allegro znaleźć leżaki magazynowe. 750 to ostatnia dobra seria XT, potem było już tylko gorzej, Miałem 770 i zmieniłem po tym jak złapała taki luz że wygięła blat. Zmieniłem na XT ale 739. Działanie 2x lepsze, luzy mimo tego że ma z 13lat mniejsze niż w rocznym 770. pozdrawiam xMekpx
rzezniol Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 Nie unoś się tak nie WSZYSCY w tym wątku twierdza że Alivio jest na poziomie XT ;-) TapaTalk'nięte z Andka
mekp Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisano 16 Kwietnia 2012 przepraszam ale nielubie jak ktoś mówi takie głupoty... jeszcze kolega weźmie to do siebie i kupi to alivio. pozdrawiam xmekpx
Groda Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 jeszcze kolega weźmie to do siebie i kupi to alivio. pozdrawiam xmekpx Nie , nie, nie. Alivio nie Używki w dobrym stanie można dostać do 50 złotych. Mówię o XT. Ostatnio rozmawiałem z dziewczyną, która sprzedawała. I chyba skuszę się. Nie , nie, nie. Alivio nie Używki w dobrym stanie można dostać do 50 złotych. Mówię o XT. Ostatnio rozmawiałem z dziewczyną, która sprzedawała. I chyba skuszę się. Pisałem wyżej o XT770. Niestety spóźniłem się i poszła koło nosa. Dlaczego nie można edytować swoich starszych postów ?
gulczas783 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam, chciałbym podłączyć się do tematu. Posiadam Hexagona V4 i i jest w nim przerzutka Schimano Acera, chciałbym wymienić ją na coś z wyższej półki tak do 200 zł, co polecacie?
adii22 Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 SLX ? Resztę odłóż i dozbieraj do innego lepszego elementu, bo akurat przednia przerzutka da w sumie najmniej (w porównaniu do amorka, manetek, kół..)
rzezniol Napisano 21 Kwietnia 2012 Napisano 21 Kwietnia 2012 Masz 200 zeta ... Kup lepsze koło (tak tylko jedno) lub Zmien korbe na Octalink lub doloz troche zmień na korbe z zewnetrznymi łożyskami "HT2" lub Zmień manetki / klamkomanetki ... lub Do skarbonki poczekaj na kolejne 200 - 400 zł i wyrób amortyzatoropodobny zmień na jakiegos powietrznego ... lub Doinwestuj hamulce ... nie musisz przechodzic na tarczowe ... w większości solidne V`łki (SD5, SD7, Deore, XT) wystarczają. ... Przednia przerzutka to jeden z ostatnich elementów w które warto inwestować Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.