Skocz do zawartości

[korba] Deore MC 542 i suport Tokena - problem?

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mialo być wczoraj jest dzis ...

Cube >> mufa 73 mm (1 podkładka) >> korba SLX >> Suport Shimano

Szerokość całości około 96-98 mm >> miski suportu maja około 11 mm >> oś korby w lewe ramie wchodzi niemal cała - widac max 1 mm wielowpustu na ramieniu.

Giant >> mufa 68mm (podkłądki 2+1) >> korba m552 >> suport Accent

Szerokość całości około 96-98 mm >> miski suportu maja około 11 mm >> oś korby w lewe ramie wchodzi niemal cała - widac max 1 mm wielowpustu na ramieniu.

Reasumująć coś spaprałeś bo za duzo wielowpustu masz odsłonietego w lewym ramieniu ...

Wyglada to na około 5 mm czyli na różnice między mufą 73 a 68 mm.

Niesądze aby Token tak spaprał swoj suport (miski + podkładki) żeby nie było kompatybilne z sytemem Shimano

Pozdrawiam

Napisano

Wlasnie wychodze na przejazdke, ale jak wroce to zrobie dokladne fotki, bo co tam w sumie mozna spaprac? Brak luzu i ramiona korby sa docisniete do mufy. Pokaze co i jak gdy wroce.

Dzieki za pomiary:)

EDIT: Daleko nie ujechalem - lewe ramie korby zaczelo sie luzowac i wykrecac, mimo mocnego skrecenia srub imbusowych...Mam nadzieje, ze to nie jest jakies uszkodzenie...

Zaraz zrobie fotki..

Nic nie rozumiem. Wystajaca czesc osi korby ma 20mm, glebokosc wielowpustu w lewym ramieniu to ok. 25mm. Dlatego ja mam wlasnie 5mm do gwintu, a nie 1mm jak powyzej. Podkladki Tokena w ogole wygladaja dosyc grubo, na moje oko maja ok. 2mm, a nie 1. Mufa ma te 68mm, moze nawet ciut mniej, ale chyba innego standardu nie ma. Miski suportu maja 10mm. Co to wszystko jednak wnosi skoro calkowita szerokosc jest niby prawidlowa (ok. 96mm)??

Ta zaslepka wewnatrz ramienia korby, ktora trzymaja 2 sruby imbusowe tez chyba wiele nie daje? Pamietam, ze tam byl taki wystajacy pin, a teraz sie calkiem schowal w tym plastiku.

Mam nadzieje, ze wielowpust nie jest tez uszkodzony? Lewe ramie korby moge zalozyc zgodnie z wyzlobieniami.

Zalaczam fotki:

http://www.voila.pl/...x.php?get=1&f=1

Chce zrozumiec o co tutaj chodzi:)

Napisano

Byłem na tyle ciekawski ,że skręciłem rzeczy jakie miałem w domu żeby zobaczyć jak to u mnie wygląda a więc tak:

- korba fc-552

- miski shimano (też mają 10mm szerokości)

- mufa 73mm

- 1 podkładka od strony napędu (szerokość 2mm)

Całość mierzy ok. 96-97mm. Miski wkręciłem rękoma tak więc może być różnica 1mm i u mnie wygląda to tak :

http://www.voila.pl/251/y3n3q/index.php?get=1&f=1

Czy to dobra odległość? Czy tak jak u kolegi za daleko jest ?

Napisano

Ja nie wiem o co chodzi cholera. Wywalilem podkladke przy lewym ramieniu i dalej jest gwint dosyc mocno schowany. Jest co prawda drobna szczelina miedzy ramieniem, a miska suportu, ale wlasnie brakuje mi tej sruby mocujacej, zeby to skrecic. Co robie zle, o co chodzi?? Moze zle mierze mufe czy jaki czort? Powyzej jest szereg zdjec dla wyjasnienia :)

Mam na pewno wieksza roznice niz kolega Zelek juz z wyciagnieta podkladka z lewej strony.

Napisano

Może oś od strony napędu nie weszła w pełni do miski ? Spróbuj puknąć gumowym młotkiem. Mam nadzieje ,że uda mi się zniwelować przy finalnym składaniu tą różnice którą widać na zdjęciu

Ps u mnie jest 2mm widocznego wielowypustu - to chyba przeżywalna granica ? ; D

Napisano

Od strony napedu wszystko weszlo tak jak powinno byc - sprawdzalem wiele razy. Wyglada na to, ze najlepiej byloby z 1 podkladka z prawej i zadna z lewej strony tylko nie wiem jak wtedy zachowa sie przednia przerzutka. Z drugiej strony skoro do mufy 68mm zalecane jest takie a nie inne zalozenie podkladek to czemu ja mam jakiegos dziwolaga? :)

Zaznaczam, ze na poczatku dalem rower do serwisu i gosc tez mial problem z tym suportem/korba. Tak wiec nie jest to jakies widzimisie czy zle zalozony element.

Napisano

Spróbować można. Jedynie co mnie ciekawi ,że cały set złożony poprawnie z trzema podkładkami ma odpowiednią długość czyli około 96mm. Teraz ciężko powiedzieć co jest nie tak. Gdybyś założył podkładkę tylko od strony napędu długość setu wynosiła by około 92mm i wtedy wydawało by się ,że wszystko gra. Wielowypust powinien być widoczny około 1-2 mm. Tylko czy to poprawny sposób montowania ? Spróbuj z jedną podkładką zmierz, zobacz jak zachowuje się przerzutka i porób foto.

Pozdrawiam

Napisano

sprawdz konfiguracje 2 pokladki z prawej i bez z lewej strony... zyskasz 2 mm, ale u ciebie i tak to dziwnie wygląda, jak by oś była za krótka?

• Mod Team
Napisano

Czy

lewe ramie korby zaczelo sie luzowac i wykrecac, mimo mocnego skrecenia srub imbusowych

Mozna wnioskowac,że poluzowały się śruby imbusowe- innej możliwości nie widzę. Spróbuj dać na gwint Loctite'a i dokręć ( zaleca się 12-14 Nm).

BTW- gwint na śrubach imbusowych i w ramieniu jest OK?

• Mod Team
Napisano

zibra, jest jeszcze jeden mały szczegół, o którym nikt nie wspomniał. Śruby w ramieniu wkręcamy na przemian, najpierw kręcisz jedną aż poczujesz lekki opór, potem drugą, potem znowu pierwszą, i tak na przemian dopóki nie będziesz czuł dużego oporu na obu śrubach. Kręcenie jednej na silę może się źle skończyć dla gwintu drugiej śruby.

Napisano

@zibra zrob zdjecie korby i wielowpustu przed wkreceniem kapsla jak to zrobil

zelek93.

Co do dokrecania czy robisz tak:)

-zakładasz korbe tokeny cholernie ciezko wchodza:) trzeba uzyc duzzzzo sily zreszta niektore korby nie chca przez to cudo przejsc np.aerozine

-dokrecasz kapsel sila 1,5Nm

-zamykasz zapadke metalowa,a pozniej dokrecasz2 sruby po 14 Nm:) tak na ok:)

Co do tych suportow to tokeny chyba maja dluzszy gwint,sam dokrecales ten suport z odpowiednia sila.

Jak dla mnie klucz dynanometryczny jest Ci niezbedny jak chcesz byc pewny na 100% ze ze swojej strony nic nie robisz zle.Apropo 14Nm to juz duzo:)

Napisano

Panowie jutro powinna dojsc przednia przerzutka to przy okazji sciagne lancuch i bede sie bawil korba. Kupilem dzis kapsel i niby jest skrecone, ale jutro sprawdze bez lancucha czy nie za mocno dociagniete, nie ma szumow, oporow itp. Dla mnie caly czas wszystko jest niejasne. Pomierze tez dlugosc oski itp.

Nie mam takiego klucza i tez dokrecam na czuja.

Co do sciagania i zakladania korby to problemu nie mialem, sily troche jest.

Na razie usunalem ta jedna podkladke z lewej strony. Zdjecie takie jak zelek juz robilem i jest gdzies wyzej.

Co do wkrecania srub na przemian to mam taki nawyk, ze nigdy nie dokrecam 1 na max wiec tutaj wszystko jest ok.

Tak to wyglada bez podkladki z lewej strony. Ramie juz bylo docisniete kapslem i skrecone srubami, ale rozebralem na potrzeby zdjecia. mozna wiec przyjac, ze jest najglebiej jak moze byc heh:

http://www.voila.pl/393/bu6tp/index.php?get=1&f=1

Napisano

Jeszcze jedno ...

Zrob jeszcze jeden pomiar ... przez otwór w osi korby ...

Od krawędzi lewego ramienia do krawędzi prawego ramienia ... w momencie kiedy masz to twoim zdaniem wszystko prawidłowo poskręcane.

U mnie w obu korbach jest około 148/149 mm więc zakładam ze w twojej tak też powinno być ... skoro szerokosc całego suportu się zgadza to ten wymiar też sie musi zgodzić ...

Przy takim wymiarze oś korby wypełnia cały wielowpust lewego ramienia.

Jak sie nie zgodzi sprawa będzie prosta, korba od strony napedu nie siadła prawidłowo na łożyskach.

Pozdrawiam

Napisano

Kurcze, z tego co mierze wychodzi mi 150-151mm juz bez jednej podkladki. Jak sie teraz przypatrzylem korbie od strony napedu to miedzy miska suportu, a ramieniem korby (do ktorego sa przymocowane zebatki jest spora przerwa. Ramie nie dotyka bezposrednio miski suportu, a chyba powinno? Czyzby sie wyjasnilo? Jezeli faktycznie to jest powodem to ladnie zamieszalem, ale temat przyda sie w razie podobnego problemu heh.

jutro wszystko bede rozkrecal wiec zwroce jeszcze na ten szczegol uwage.

Napisano

A mówiłem żeby puknąć młotkiem gumowym :P Sam jak zakładałem miałem dość duży opór przy samym końcu. Jestem ciekaw czy jak dobijesz do końca czy zniwelujesz ten luz. Będzie beka jak tyle zachodu o nic :D

Pozdrawiam

Napisano

A nie mówiłem ;D

Tylko troche długo to trwało, miejmy nadzieje że te zluzowania lewego ramienia w czasie jazdy nie będą miały negatywnego wpływu na dalszą eksploatacje tej korby.

Pozdro

Napisano
miejmy nadzieje że te zluzowania lewego ramienia w czasie jazdy nie będą miały negatywnego wpływu na dalszą eksploatacje tej korby.

U mnie po chwili jazdy z jedną trochę za słabo dokręconą śrubą korba zaczęła strzykać na stałe.

Napisano

koszmarku ciag dalszy..

Wlasnie wyciagnalem korbe z suportu. To co uznalem za niedociagniecie korby od strony suportu to po prostu taki kolnierz korby:

http://www.voila.pl/297/e4zkc/index.php?get=1&f=1

Myslalem, ze to ma wejsc w suport, ale jest oczywiscie za szeroki. Tak wiec jednak chyba wszystko bylo zamontowane prawidlowo? Zmierzylem dlugosc osi korby i wynosi ona od tego kolnierza do konca 116mm. Jakies sugestie?:)

Gość ANDRIUBIKER
Napisano

jak rozumiem jest hollowtech II, od strony koronek czyli prawej, maja byc 2 podkladki, od strony lewej ma byc jedna p[odkladka przy musie 68mm, a co do dzialanie nigdy nie bedzie bezszelestnie gdyz sa tam takie plastikowe tulejki i one nieco halasuja, oczywiscie przy skladaniu wszystko musi byc posmarowane, i os korby i miski i tulejki, po zalozeniu lewej korby dokrecamy srube regulujaca luz tylko 3 Nm !!!! to bardzo wazna, jest to naprawde bardzo lekko , jesli sie nie ma klucza dynamometrycznego, to trzeba naprawde z wyczuciem, ma sie tylko skasowac luz, a nie wolno zbyt mocno docisnac, potem zakrecami 2 srubki zaciskajace kotrbe na osi i wszystko, musi byc dobrze, jesli byl problem ze zmiana przelozen na korbie, to mozliwe ze przerzutka nie jest kompatybilna, jest np od napedu 8-mio rzedowego, lub do korb hiper drive c

Napisano

Dziekuje Ci za odpowiedz, ale moj problem dotyczy czegos innego:) Tak jakby os korby byla za krotko czy cholera wie co?? Chodzi wlasnie o zbyt plytkie osadzenie lewego ramienia korby, a mufa jest 68mm wiec niby wszystko ok...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...