jacekp Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 witam Przejezdzielm dwa sezony w maratonach i chyba najwyzszy czas usystematyzowac treningi Czytam ksiazki ale coraz wiecej niewiadomych . Po pierwsze musze ustawic strefy. Nie moge nigdzie doczytac co to jest tetno maksymalne Czy to maks jaki moge osiagnac ? Czy tez moge je przekraczac Mam 47 lat a czesto na wyscigu HR~195 Na pierwszym maratonie dolecialo do 202 lekka jazda to okolo 135 przy 145 moge np jesc w czasie jazdy Moje tetno nie jest jakies za wysokie bo jadac z kolegami obok siebie czyli nie na kole z reguly mam nizsze czasem az o 20 uderzeniem Ten sezon pewnie dalej bedzie chaotyczny Jak myslicie mozna jeszcze cos o tej porze zmienic?
Foxi Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Tętno maksymalne obliczysz przez wzór HrMax= 220-wiek, ale to tylko teoria . Trzeba zrobić badania wydolnościowe (koszt ponad 300zł) i wtedy będziesz miał pewność. Tętno zależy od organizmu im dłużej trenujesz tym tętno maksymalne spada.
jacekp Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Napisano 2 Kwietnia 2012 Tętno maksymalne obliczysz przez wzór HrMax= 220-wiek, ale to tylko teoria . Trzeba zrobić badania wydolnościowe (koszt ponad 300zł) i wtedy będziesz miał pewność. Tętno zależy od organizmu im dłużej trenujesz tym tętno maksymalne spada. Bardziej chodzi mi o odpowiedz czy tetno maksymalne mozna przekraczac Czy przekroczenie jest mozliwe Czy najwyzsze zarejestrowane przez pulsometr tetno to bedzie maxHR Wg wszystkich wzorow jakie znalazlem wynik dla mnie oscyluje okolo 175 ja mam wrazenie ze w tych okolicach to bylby moj LT
lukas85 Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 Jeśli już startujesz, to tętno maksymalne zamiast ze wzoru wziąć właśnie z wyścigów. Ile razy dobiłeś do 202 uderzeń? Jeśli tylko raz, to nie warto brać tego pod uwagę. Napisałeś, że masz często 195, więc to jest chyba Twoje tętno max i na jego podstawie wyznaczyłbym strefy treningowe. Ważne jest też tętno na progu mleczanowym, tu odważyłbym się na stwierdzenie, że jest to średnie tętno jakie uzyskujesz na zawodach, ale niech forumowi koledzy mnie poprawią, bo sam jestem tego ciekaw ,,Biblia treningu kolarza górskiego'' Joe Friel - Literatura godna uwagi
sivydym Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 [Tętno maksymalne jeśli juz przytaczamy tu Friela jest nieważne, natomiast ważne jest to "na progu". Często jest to własnie średnie tętno z maratonu, kiedy zazwyczaj organizm "sam" stara sie nie przekraczać za długo tej wartości lub tez wystarczy zrobic test drogowy 20 min lub chyba bardziej dokładny 30 min. Mając już znaną ową wartosć możesz sobie ustawiać strefy. Tetno max ma się nijak tak naprawdę bo ono może być dość wysokie a moc i mleczan bardzo nisko i na odwrót - relatywanie niskie hrmax a mleczan i moc na progu dość wysoko.
karbeti Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Odnośnie powyższej reklamy. Fajna stronka: http://www.projekty-...-liczenia-hrmax
mess Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Zrób test 30min, to co Ci on określi będzie dobrym piunktem wyjścia do ustalenia stref treningowych. Jedziesz 30min równym tempem na maxa, średni puls mierzysz w ostatnich 20min. Trasa plaska umożliwiającą jednostajną ciagla jazdę, najlepiej nie pod wiatr i bez nawrotow. 48h odpoczynku przed testem wskazane, najlepiej robić w luzniejszym tygodniu.
jacekp Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Napisano 3 Kwietnia 2012 witka all dziekuje za odpowiedzi. Juz chyba wiem co to tetno maksymalne To nie maksymalne tetno jakie moge osiagnac jest to chyba zakres tetna powyzej xxx kiedy zmiany w krwi sa juz bardzo duze. Czyli skoro u mnie przypuscmy te zmiany zachodza od 180 to bedzie to tetno maksymalne pomimo ze moge osiagnac 195 Pytań mam jeszcze sporo ale to chyba na inny watek
Mod Team safian Napisano 3 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2012 To co opisałeś to właśnie próg mleczanowy, powyżej którego we krwi gwałtownie wzrasta stężenie laktatu. Zdecydowanie lepiej wyznaczyć strefy na podstawie właśnie progu mleczanowego a nie HR Max
lukas85 Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Chodzi o to, że jeśli jedziesz na tętnie powyżej progu mleczanowego, czyli załóżmy między 180 a 195 (Twoje max) to organizm jedzie na procesach beztlenowych i we krwi gromadzi się laktat. Zależy od wytrenowania ile dasz radę tak jechać, ale i tak oznacza to, że w końcu będziesz musiał zwolnić, bo nogi odmówią posłuszeństwa. Tętno max jakie pisałeś czyli 195 uderzeń informuje, jakie masz tętno przy wysiłku maksymalnym, np podczas finiszu lub gwałtownego podjazdu, może podlegać wahaniom, np jeśli jesteś niewyspany, po alkoholu, stres..
spootnick Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Według mnie nie ma sensu opierać się na tętnie przy treningu chyba że robimy je całkowicie wypoczęci. http://www.velonews....tp-60-vs-ftp-60
jacekp Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Napisano 3 Kwietnia 2012 Według mnie nie ma sensu opierać się na tętnie przy treningu chyba że robimy je całkowicie wypoczęci. http://www.velonews....tp-60-vs-ftp-60 nie ma sensu opierac sie na pulsometrze ale na czyms trzeba w linku potrzeba by znowu pomiar mocy a to na razie droga zabawka a wracajac do mojego pytania czyli tetna maksymalnego ogladalem dzis wynik badania wydolnosciowego u kolegi zwiekszano mu moc i widac bylo wykres stezenia (mleczanu? ) w krwi przy chyba 7 albo 8 mial zaznaczony prog LT i w jego przypadku bylo to 175 natomiast przy zawartosci 10 zaznaczone mial tetno maksymalne pomimo ze jego tetno dalej wzrastalo w tym przypadku HRmax 180 nie dociekam zeby ustawiac od maxa swoje strefy ale jakos zaciekawil mnie ten temat na razie woze pulsometr jako zabawke a moj trening wyglada tak ze jak mam czas to jezdze z tym ze z reguly szybciej jak wolniej zadnego planu ani systematycznosci ale pudlo czasem sie przytrafi (jak malo ludzi)
Mod Team safian Napisano 3 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2012 Próg mleczanowy 175 przy HR Max 180? To chyba mało możliwe. Zrób sobie czasówkę Friela i na tej podstawie wyznacz strefy
mess Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 zwiekszano mu moc i widac bylo wykres stezenia (mleczanu? ) w krwi przy chyba 7 albo 8 mial zaznaczony prog LT i w jego przypadku bylo to 175 natomiast przy zawartosci 10 zaznaczone mial tetno maksymalne pomimo ze jego tetno dalej wzrastalo w tym przypadku HRmax 180 Dziwne jest to co piszesz. Jestes pewny, ze przy 7-8 mial prog lt? (ktory przyjmuje sie, ze jest na ~2mmolach), dalej jest prog AT4(~4mmole), a pozniej jest AT (dobrze sie to wyznacza 30minutowym testem drogowym), gdzies tam jest jeszcze prog MLSS, ale to juz sam informacji szukaj, bo to wyzsza szkola jazdy Jestem niskotetnowcem, moj max rowerowy to 176(ze wzoru wychodzi mi 193 ). Robiac test w grudniu(25.15.2011), mialem nastepujace wyniki: rozgrzewka(hr ~100) 10min - 3,7mmola hr: 120 - 2,7mmola 130 - 2,7 140 - 4,1 150 - 5,4 160 - 10,4 170 - 18,6 prog: lt - lepiej nie gadac at4 - 138 test powtarzalem w marcu(19.03.2012): rozgrzewka(hr ~100) 10min - 2,4 hr: 110 - 1,6mmola 120 - 1,5 130 - 1,8 140 - 2,4 150 - 5,3 160 - 10,5 170 - 18 prog: lt - 130 at4 - 147 tydzien pozniej(28.03.2012) zrobilem test drogowy 30min aby ustalic AT, wynik 157 (20,38km). Majac te dane dokladnie wiem nad czym musze pracowac i jak dobrac intensywność. Max nie jest zbytnio do niczego potrzebny Jakbym cwiczyl wg wzoru to bym pewnie sie zajechal na smierc Fajnie by bylo jakbys dowiedzial sie dokladniej na temat jego wyniku
spootnick Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 nie ma sensu opierac sie na pulsometrze ale na czyms trzeba w linku potrzeba by znowu pomiar mocy a to na razie droga zabawka Najlepszy oczywiście miernik mocy, ale moim zdaniem od pulsometru lepsze są odczucia i stoper. Jutro planuję powtórzyć dzisiejszą trasę jadąc odczuwalnie na maksa (tak jak dzisiaj). Jak wydjzie ciekawie to przedstawię dane
lukas85 Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Pulsometr ma sens do treningu bazy, gdy trenuje się na tętnie 60-75% hr/max. Uważam, że ma też sens do treningów powiedzmy do 80% hr/max, o ile czas jazdy jest stały, np 40 min w tej strefie.
jacekp Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 Dziwne jest to co piszesz. Jestes pewny, ze przy 7-8 mial prog lt? (ktory przyjmuje sie, ze jest na ~2mmolach), dalej jest prog AT4(~4mmole), a pozniej jest AT (dobrze sie to wyznacza 30minutowym testem drogowym), gdzies tam jest jeszcze prog MLSS, ale to juz sam informacji szukaj, bo to wyzsza szkola jazdy Fajnie by bylo jakbys dowiedzial sie dokladniej na temat jego wyniku Cos jednak pokrecilem patrzac na jego wyniki Dzwonilem nie mial ich przed soba ale mowi ze okolo 5mmol Chodzi o LT czyli prog mleczanowy AT to prog tlenowy wiec jest nizej Czyli LT byc moze miedzy 4a 5 ma mi wyslac skan wiec wtedy odpowiem dokladnie albo wrzuce wykres
mess Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 lactate treshold i anaerobic treshold, same nazwy wskazuja gdzie co jest i lt i at mozna nazwac progiem mleczanowym, w obu masz nagly wzrost laktatu. Nazewnictwo sie zmienia z czasem, dobrze jest sledzic informacje na ten temat 4a friela pokrywa sie idealnie z at4 u mnie.
kacpi1 Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Najlepszy oczywiście miernik mocy, ale moim zdaniem od pulsometru lepsze są odczucia i stoper. Jutro planuję powtórzyć dzisiejszą trasę jadąc odczuwalnie na maksa (tak jak dzisiaj). Jak wydjzie ciekawie to przedstawię dane Odczucia i stoper sa na pewno OK pod jednym warunkiem, musisz już znać swój organizm i sygnały jakie wysyła...
Sajmon1243 Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Hm, widzę, że wszyscy idą w 'profi' przy wyjaśnieniach, więc może troszkę banału zapodam Pierwsza strefa tlenowa występuje u Pana aż do granicy spokojnego oddechu przez nos, jeżeli coś zatyka i oddech jest wymuszony to tlenik nam powoli odcina, a wchodzimy w mieszankę O2 i CO2. Warto zbadać to na treningu z pulsometrem, sposób prosty, a naprawdę solidny żeby okreslić pierwszy próg.
mklos1 Napisano 19 Maja 2012 Napisano 19 Maja 2012 W temacie zbliżonym... Jaki jest udział spalania kalorii "tłuszczowych" w poszczególnych strefach? Gdzieś znalazłem tabelkę, że różnica to około 10%.
danekpl78 Napisano 21 Maja 2012 Napisano 21 Maja 2012 Temat stref treningowych jest bardzo złożony. Polecam książkę JOE FRIEL "TRENING Z PULSOMETREM" Jest tam wszystko wyjaśnione w bardzo przystępny sposób łącznie z testami i przykładowymi programami treningu
jacekp Napisano 23 Maja 2012 Autor Napisano 23 Maja 2012 pierwszy wykres sugeruje ze przy wysokiej intensywnosci zuzywamy bardzo malo kalori tluszczowych. Jest to chyba wykres zuzycia procentowego a jezeli porownac ilosc to spala sie ich wiecej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.