Skocz do zawartości

[napęd]pomoc w wyborze

Fishak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do wymiany napęd przejechane +/- 6500km ale to korba to podstawa shimano , na środkowej tarczy już przeskakuje. Teraz pytanie do wydania mam około 500zł no jeżeli bd trzeba to dołożę ale w granicach rozsądku . Myślałem nad korbą Deore Fc-M590 , Kaseta również deore 9rz, 32 lub 34 <jest spora różnica? > , łańcuch deore, deore xt lub kupić zamiast xt np. dwa deore i zmieniać co 800km przykładowo , i manetka też deore . Myślicie że to dobry wybór, czy jakieś inne sugestie ?

Napisano

Jeśli korba jest ok a ma tylko zmęczoną jedną zębatkę to chyba nie ma sensu jej zmieniać?

Zamiast manetki deore możesz kupić nową alivio, wg mnie działa lepiej.

Napisano

Lepiej wziąć 2 łańcuchy i je zmieniać (takie jest moje zdanie), dzięki temu znacznie wydłuża się ich żywotność. Co do Kasety musisz zadać sobie pytanie czy potrzebujesz 34 ;) jak nie jeździsz po jakiś większych górkach tylko wycieczki, turystyka lub miasto polecam 32.

Może pokaż zdjęcie korby albo napisz jak z innymi tarczami ( myślę, że po 6500km przyjmie nowy łańcuch).

Napisano

Korba do wymiany. Moja rada to zacząć dbać (czyścić i smarować) napęd to dłużej posłuży. Ze zdjęć widać, że nie przykładałeś się wcale do tego. Łańcuch bierz dwa.

Napisano

przykładałem się lecz nie w nowym sezonie , gdy już wiedziałem że bd zmieniał napęd . Ogólnie teraz to tylko przecieram łańcuch szmatką i przesmaruje jak jest suchy , za tydzień bd nowy zestaw więc już się tak nie przejmuje :)

A i jeszcze pytanie czy sama korba i kaseta jest w miarę wytrzymała ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Niestety o łańcuch trzeba dbać i to najlepiej jak najczęściej moczyć go w rozpuszczalniku :]

Potem trochę smaru np oleju do pił łańcuchowych i napęd działa jak ta lala : :thumbsup:

A napęd deore jak najbardziej wytrzymały jak się dba to wytrzyma wiele tys km ;P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...