Skocz do zawartości

[Rower] Który z tych 3 wybrać ? Kross A8 2012, A9 2011 czy Mbike Renegade Evo 2012 ?

claas86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę że nie masz zamiaru odpowiedzieć na moje pytanie ;) Szkoda :)

Jeśli chodzi o Mbike u mnie wcale nie odpad na samym początku, pomijając geometrie wolał bym go od a8 ;)

Napisano

Dlaczego nie A8 2011, no jak dla mnie dlatego, że model 2012 ma nową, jak dla mnie ciekawsza stylistycznie ramę, i chętnie za nią bym dopłacił, to jest moje zdanie.

Czemu nie Mbike, ponieważ mi geometria nie pasuje, i to też jest moje zdanie.

Napisano

A to bardzo ciekawe, nie chce się czepiać ale zastanów się. Uważasz że nie warto dopłacać kilku stów do roweru lżejszego o sporo ponad pół kilo, mającego też inne zalety, a warto dopłacić około 1 tys., do Twoim zdaniem ładniejszej ramy.

Mi się wydaje że tutaj geometrii w ogóle nie powinno się rozpatrywać. Mbike jest tylko dość długi, reszta to raczej standard, ale przecież nie wiadomo komu jaka geometria będzie pasować, jak byś wybierał rower dla siebie to Ok, ale skąd wiesz że autor na Mbieke będzie się źle czuł.

Napisano
Mi się wydaje że tutaj geometrii w ogóle nie powinno się rozpatrywać. Mbike jest tylko dość długi, reszta to raczej standard, ale przecież nie wiadomo komu jaka geometria będzie pasować, jak byś wybierał rower dla siebie to Ok, ale skąd wiesz że autor na Mbieke będzie się źle czuł.

Nie wiem co chcesz komu udowodnić, tutaj każdy może wypowiadać się tylko za siebie, i ja się za siebie wypowiadam ponieważ ja wiem jaki rower mi pasuje, jak byś nie zauważył.

Napisano

Też patrzyłem na tą Meridę 1000d, która takżę jest ciekawą propozycją. http://allegro.pl/merida-matts-lite-1000-d-2011-nowy-w-w-wyprzedaz-i2218192487.html

A to bardzo ciekawe, nie chce się czepiać ale zastanów się. Uważasz że nie warto dopłacać kilku stów do roweru lżejszego o sporo ponad pół kilo, mającego też inne zalety, a warto dopłacić około 1 tys., do Twoim zdaniem ładniejszej ramy.

mówisz tu na przykładzie A9 ?

Napisano

u mnie numerem jeden była by czerwona merida FTS 900D, Wydaje mi się że nie odbiega jakościowo od Krosów a jest tańsza.

potem Mbike gdyż jak chodzi o napęd srama to nie ma co porównywać z schimano ale nie wiem czy nie będzie to rower ze zbyt wyścigowym zacięciem i nie wiem jak tam koła bo w poprzednim roku to one były najbardziej wylajtowane budżetowo

następnie Kross A8 jako wg mnie najbardziej zbilansowany rower.

A samego amortyzatora jako Reby bym się nie bał - da się go po prostu dostroić lepiej - co nie oznacza, że jest z nim dużo więcej zabawy:)

Napisano

@Obes Po co komu informacja jaka geometria pasuje konkretnie Tobie, wypowiedzi na temat jakości wykonania ramy czy pracy poszczególnych komponentów albo współczynnik cena/jakość to ma sens. A to że Mbike Ci nie pasi bo co? jest za długi? kto i co może z taką wiedzą zrobić? Ale z jednym się zgodze, każdy może pisać co mu się podoba, tak że ja mogę pisać że Twoje podejscie mi się nie podoba:)

Ja zauważyłem że Tobie pasuje rower "ładniejszy" do którego warto dopłacić 1 tys. zł :) Wiesz czego chesz :)

@Claas86 Tak, chodziło mi o a9. Jak chesz zapłacić ponad 4 tys. za rower to chyba najlepsza opcja, a jak nie potrzebujesz takiego sprzętu to a8 2011 i sporo kasy w kieszeni zostaje, moim zdaniem optymalne rozwiązanie :)

Napisano

Nie będę szaleć po górach i maratonach. Chcę mieć dobry niezawodny sprzęt. Nie chce się denerwować po 1k km, że to i tamto..

Skoro chcesz nim jeździc na codzien z punktu A do B to po co Ci rower za 4,5tys?

Moim zdaniem w przedziale >3000 są też rowery z niezawodnym sprzetem.

Jak juz się zdecydujesz i kupisz to się na pochwal na forum :icon_wink:

Napisano

claas86

Dwa z tych rowerów mają nowe ramy więc ani nie ma testów ani nikt z użytkowników forum nie ma z nimi doświadczeń, nie można ich też porównać z ramą Kross A9 2011 :blink:

Jeśli chodzi o geometrię ram - sam musisz dokonać wyboru na którym będziesz się czuł lepiej, a zapewniam Cię, że Kross i Mbike siedzi/jeździ się zupełnie inaczej, wybór odpowiedniej ramy jest ważniejszy niż różnice w osprzęcie, nie wykluczone, że na Mbike będziesz się czuł najlepiej - ale zdecydować jak pisałem misisz sam ;) .

I jeszcze osprzęt - jednemu pasują manetki Sram innemu Shimano, sam powinieneś zdecydować które wolisz.

Napisano

@Mongo2001

To nie tak, że chcę jeździć cały czas z punktu A do B. Mam sporo terenów w swojej okolicy do jeżdżenia, co prawda płaskich ale ja zawsze lubię szaleć ;] Dlatego chcę mieć naprawdę niezawodny sprzęt, a skoro mnie jeszcze stać, to chcę też mieć przyjemność z jazdy, co jakby nie patrzeć daje lepszy rower :P 1k pln zostaje w kieszeni przy A8, ale jeżeli droższy rower ma mi dać więcej frajdy i bezproblemowego użytkowania, to się nie patrzy na ten 1k pln.

Napisano

Jeśli chodzi o bezproblemowość to rower za 3, 4 czy 5 tyś wypada chyba tak samo, A8 nie będzie bardziej awaryjny od a9 czy A10, dopłacasz do mniejszej wagi, szybkości zmiany biegów albo jakości amortyzacji.

Tak sobie myśle że z A8 był byś zadowolony, a za ten 1 tyś. mógł byś kupić SPD, buty i jakieś ciuchy jeszcze:)

Napisano

A teraz mam takie pytanie.

Jak często jeździcie po asfalcie ? Ja mam do pracy jakieś 4 - 5 km. Chciałbym zacząć dojeżdżać rowerem. Pewnie gdybym poprzestał na tym, to kupiłbym jakiś rower corssowy. Tak jak napisałem wcześniej, chcę poszaleć po bezdrożach itd. dlatego szkoda mi wydawać kasę na cross'a.

Jak dużo Wy jeździcie po asfalcie ? Chyba opona nie ściera się tak strasznie na asfaltowej nawierzchni ?

A i czy odczuje różnicę (oprócz wagi) w pracy RS Recon Silver a Gold ?

Napisano

Mówisz o roczniku 2011 ? Dla mnie jest ładniejsza od A8 ;) Amortyzator taki sam - RS Recon Gold. Z przodu obydwa mają przerzutkęSLX z tyłu merida ma XT-10. Kordy to chyba + dla meridy, bo ma SLX a A8 zwykłe Deore (?) Reszte niech znawcy napiszą :P Nie jest napisane nic o wadze tej meridy.

Myślę, z tego co naczytałem się na forum to przy takich dwóch podobnych osprzętowo rowerach, trzeba wybrać ten, który ma lepzsą dla danego użytkowanika geometrię :) Nie mam czasu,bo w pracy jestem, ale jakby ktoś mógł porównać sylwetki tych dwóch rowerów, który jest bardziej sportowy, a na którym sylwetka jest bardziej "wyprostowana" z góry dzięki :)

Napisano

Recon Gold ma tłumienie Motion Control. a Recon Silver nie, więc różnica jest nie tylko w wadze, ale i w pracy, a to odczujesz zwłaszcza w terenie, w czasie jazdy np. po korzeniach ...

Merida i Kross są dosyć podobne, właściwie przy doborze takich samych komponentów (mostek, sztyca, kierownica, wysikość podkładek) różnica będzie niewielka, Kross będzie trochę dłuższy .

Napisano

Jak powyżej, Kross trochę dłuższy, wg. katalogów w rozmiarze 18" o 7 mm, w rozm. 20" o 5 mm. Merida ma główkę sterową wyższą o 10 mm niż Kross, więc w sumie pozycja na Meridzie trochę bardziej wyprostowana.

Napisano

W sumie merida kosztuje dokładnie tyle, ile chcą za Kross A9 z 2011, a on ją bije osprzętem na łeb. Z kolei akurat ta merida jak dla mnie wyglądem bije krossy :P I bądź tu człowieku mądry :/

A z tą rebą jak jest w końcu? Dużo trzeba się namęczyć przy ustawianiu, czy to takie wielkie halo ? RS Gold jest o wiele prostszy do ustawienia ?

Napisano

Z Rebą jak już gdzieś pisałem jest tak że...

...pompujesz do obu komór tyle samo i masz efekt "solo air" Oczywiście uwzględniając SAG.

Zabawa zaczyna się jak chcesz dostroić ją bardziej precyzyjnie. Do warunków, sposobu jazdy etc. To faktycznie może zająć trochę czasu. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...