Skocz do zawartości

[wolnobieg] Pytanie o demontaż wolnobiegu ze starego Rometa

Verde

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem tu nowy, więc przede wszystkim miło mi was poznać!

Zacząłem niedawno swoją zabawę z rowerami, a konkretniej ze starymi Rometami typu Jaguar, Huragan, Mistral czy Universal.

Chcą złożyć typowo na jazdę po szosie, mam zamiar złożyć jedną sztukę pod siebie na podstawie ramy od Huragana z 67' i podzespołów z niego i z Universala.

I zaciąłem się w jednym miejscu, mianowicie przy demontażu wolnobiegu. W huraganie poszło gładko (FW Shimano) tak w Uniwersalu mam taką oto dziecinkę: imag0513l.jpg

Czym mógłbym to zdemontować?

Napisano
Czym mógłbym to zdemontować?

Specjalnym kluczem.Jeśli takiego nie ma,to trzeba posiłkować się prowizorką.Bierzesz do ręki duży wkrętak lub przecinak,zahaczasz o te wgłębienia(cztery są,chyba) w środku wolnobiegu i walisz młotkiem,w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara.Gwint prawy.

Napisano

Specjalnym kluczem.Jeśli takiego nie ma,to trzeba posiłkować się prowizorką.Bierzesz do ręki duży wkrętak lub przecinak,zahaczasz o te wgłębienia(cztery są,chyba) w środku wolnobiegu i walisz młotkiem,w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara.Gwint prawy.

A jakim konkretnie kluczem? Wolałbym kupić i mieć już na zapas a nie posilkować się prowizorką ;)

Napisano
Witaj obejrzyj ten filmik i wszystko będziesz wiedział.Filmik po polsku ,prezentuje montaż i demontaż wolnobiegu http://www.youtube.com/watch?v=_HuwkE72otc

uczaj25, znam ten filmik ale do tematu nic nie wnosi bo jest na nim pokazany demontaż wolnobiegu shimano, a nie tego który ja mam.

Aczkolwiek dzięki za chęci :]

Wracajac do tematu, dam wam zbiżenie może:

imag0514q.jpg

Ten klucz z allegro nie będzie zbyt duży?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...