Verde Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Witam! Jestem tu nowy, więc przede wszystkim miło mi was poznać! Zacząłem niedawno swoją zabawę z rowerami, a konkretniej ze starymi Rometami typu Jaguar, Huragan, Mistral czy Universal. Chcą złożyć typowo na jazdę po szosie, mam zamiar złożyć jedną sztukę pod siebie na podstawie ramy od Huragana z 67' i podzespołów z niego i z Universala. I zaciąłem się w jednym miejscu, mianowicie przy demontażu wolnobiegu. W huraganie poszło gładko (FW Shimano) tak w Uniwersalu mam taką oto dziecinkę: Czym mógłbym to zdemontować?
nemo2009 Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Czym mógłbym to zdemontować? Specjalnym kluczem.Jeśli takiego nie ma,to trzeba posiłkować się prowizorką.Bierzesz do ręki duży wkrętak lub przecinak,zahaczasz o te wgłębienia(cztery są,chyba) w środku wolnobiegu i walisz młotkiem,w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara.Gwint prawy.
Verde Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 Specjalnym kluczem.Jeśli takiego nie ma,to trzeba posiłkować się prowizorką.Bierzesz do ręki duży wkrętak lub przecinak,zahaczasz o te wgłębienia(cztery są,chyba) w środku wolnobiegu i walisz młotkiem,w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara.Gwint prawy. A jakim konkretnie kluczem? Wolałbym kupić i mieć już na zapas a nie posilkować się prowizorką
paweloko Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 klucz powinien pasować taki, nie jest to popuralne mocowanie wolnobiegu. Jęsli chcesz tylko odkręcić i założyć standardowy wolnobieg spróbuj obejść się bez tego klucza.
uczaj25 Napisano 12 Marca 2012 Napisano 12 Marca 2012 Witaj obejrzyj ten filmik i wszystko będziesz wiedział.Filmik po polsku ,prezentuje montaż i demontaż wolnobiegu http://www.youtube.com/watch?v=_HuwkE72otc
paweloko Napisano 12 Marca 2012 Napisano 12 Marca 2012 Tylko że autor tematu ma zupełnie inny typ wolnobiegu, więc tej filmik tu nie pomoże.
Verde Napisano 12 Marca 2012 Autor Napisano 12 Marca 2012 Witaj obejrzyj ten filmik i wszystko będziesz wiedział.Filmik po polsku ,prezentuje montaż i demontaż wolnobiegu http://www.youtube.com/watch?v=_HuwkE72otc uczaj25, znam ten filmik ale do tematu nic nie wnosi bo jest na nim pokazany demontaż wolnobiegu shimano, a nie tego który ja mam. Aczkolwiek dzięki za chęci :] Wracajac do tematu, dam wam zbiżenie może: Ten klucz z allegro nie będzie zbyt duży?
paweloko Napisano 12 Marca 2012 Napisano 12 Marca 2012 Jeśli nie jesteś pewien czy jest za duży, na aukcji są podane wymiary. Zawsze możesz zmierzyć swój wolnobieg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.