Skocz do zawartości

[suport, korba] zmiana kwadratu na octalink + nowa korba

morphem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WItam,

Chciałbym wymienić suport, gdyż coś już w nim chrupie, ale że mam na kwadrat to pomyślałem zmianie systemu i przejściu np. na octalink.

Oczywiście wiąże się z tym zmiana korby. Myślałem o FC-M430 lub FC-M442.

Czy taka zmiana musi pociągnąć za sobą wymianę kasety i łańcucha? Napęd ma przejechane lekko ponad 2 tys km.

Kasetę mam 8-rzędową ale docelowo chciałbym ją zmienić na CS-HG50-9, co wiąże się ze zmianą manetek i przerzutki tylnej, czego na razie wolałbym uniknąć.

Czy taka częściowa zmiana napędu ma sens? Łańcuch dopasuje się do nowej korby?

Napisano

Najlepiej jakbyś do nowej korby założył stare zębatki (o ile pasują), zajeździł to i potem założył wszystko nowe, tzn łańcuch, zębatki i kasete.

Napisano

Korba, którą mam teraz to Shimano M191 (42x34x24T), a chciałbym założyć 44x32x22T. Wcześniej kupiłem przednią przerzutkę FD-M531, którą chciałbym w końcu założyć a do mojej obecnej korby nie pasuje. Także to trochę komplikuje sprawę z zębatkami.

Może dodatkowo jeszcze wymiemić łańcuch?

Napisano

Ok dzięki za radę, tak zrobię.

Mam jeszcze pytanie co do suportu do korby FC-M442 (chyba taki sam jest do FC-M430). Mam mufę o szerokości 64mm i w dokumentacji Shimano podanę są dwa suporty: BB-ES25 113 i 118 mm, różniące się linią łańcucha, oś 113mm jest na 47,5mm linię a 118mm na 50mm. O co chodzi z tą linią łańcucha?

Napisano
Łańcuch dopasuje się do nowej korby?

Raczej korba do łańcucha. W tym przypadku zakładasz nową korbę do używanego, a przez to nieco dłuższego, łańcucha. Siłą rzeczy, zębatki korby będą musiały się dopasować do niego...

W Twoim wypadku powinien być suport o dł 113mm.

Napisano
Mufę to musisz mieć 68mm a nie 64mm.

Oczywiście miałem na myśli 68mm, literówka.

W Twoim wypadku powinien być suport o dł 113mm.

Wg tego dokumentu suport o długości osi 113mm jest na linię łańcucha 47,5mm. Tak ma być? Gdzieś w innym temacie czytałem, że raczej powinno się wybierać na 50mm. Te 2,5mm to duża różnica?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...