thefriendlyghost Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Witam od niedawna próbuję swoich sił z pedałami spd i zrodziła się u mnie pewna wątpliwość. Po obniżeniu pinów zacząłem odczuwać luz na butach. Nie jest to luz na korbach, ani samej osi pedałów. Okazuje się, że "buja się" sprężyna/całe to wpięcie. Na prawym pedale ten "mniejszy" zatrzask chodzi na lewo i prawo (jak na rysnku, małe czerwone strzałki) ale cały mechanizm jest stabilny. Na lewym pedale chodzi cały zatrzask na osi. Podejrzewam, że trochę luzu z różnych powodów może być ale czy aż na tyle, żeby było to odczuwalne ? Takie zjawisko jest normalne ?
rzezniol Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 SPD to system Shimano ty masz pedały Crank Brothers ... Generalnie zatrzaski CB słyną z tego ze nie trzymają stopy tak sztywno jak Shimano. Do tego obniżyłes piny i luz jak sie patrzy Pozdro
thefriendlyghost Napisano 3 Marca 2012 Autor Napisano 3 Marca 2012 heh, dobrze wiedzieć Z różnych źródeł płyną informacje, że ten luz jest "normalny" dla malletów i ten typ tak ma. Gdyby shimano miało porządne platformy, to pewnie na nie by padł wybór Swoją drogą - da się zatrzaski przełożyć ?
Przeor Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Dla mnie luz w pedałach CB to ogromna zaleta, którą doceniają zwłaszcza moje kolaniska.
rzezniol Napisano 3 Marca 2012 Napisano 3 Marca 2012 Gdyby shimano miało porządne platformy, to pewnie na nie by padł wybór http://shimano-katalogi.com/pdf/Pedaly/Pedaly.pdf Hmm nie wiem co dla ciebie oznacza porządne ... ale patformy z zatrzaskiem maja Pozdro
thefriendlyghost Napisano 5 Marca 2012 Autor Napisano 5 Marca 2012 http://shimano-katal...daly/Pedaly.pdf Hmm nie wiem co dla ciebie oznacza porządne ... ale patformy z zatrzaskiem maja Pozdro porządne w sensie duże, szerokie i z możliwością regulacji pinów. Mallety w porównaniu do zwykłych platform i tak nie są za duże no ale nie można mieć wszystkiego Dla mnie luz w pedałach CB to ogromna zaleta, którą doceniają zwłaszcza moje kolaniska. ja jeszcze nie wiem jak w "normalnych" warunkach będą się spisywać te pedały ale po dłuższym zastanowieniu podejrzewam, że troszkę luzu może być ok :]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.