Skocz do zawartości

[ad absurdum] czyli najbardziej absurdalne twierdzenia z jakimi się spotkaliście!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A, faktycznie bo tam jest taki bolec/blaszka. No ale na zdrowy rozum ,jak coś trze tak mocno że uszy bolą to chyba każdy zauważy błąd.

Napisano

To samo co poniżej, łańcuch poprowadzony nad, a nie pod osłonką na wózku przerzutki. W efekcie trze on o tą osłonkę:

Absurdem też jest na tym zdjęciu sposób konserwacji łańcucha poprzez dolewanie kolejnych porcji starego oleju silnikowego :) (albo innego ustrojstwa).

Dziś jak byłem w sklepie, to przyjechał chłopaczek, lat 12 może, któremu rozsypał się wolnobieg. Łańcuch wyglądał dokładnie tak jak ten na zdjęciu powyżej. Na pytanie czym smaruje chłopak z całą szczerością odpowiedział, że kujawskim. :) Dawno się tak nie uśmiałem. 

Napisano

Z 2giej strony skąd ma dziecko wiedzieć. Mnie takich rzeczy na ZPT nie uczyli (jest jeszcze taki przedmiot w szkole?)

Znam gościa który Kujawski lał do smarowania łańcucha w pilarce - ma 50 lat, a nie 12 :/ Całe szczęście, że gdy łańcuch już w końcu pękł to nie ściągnął mu też skóry z ręki.

Napisano

Olej spożywczy nie zapewnia odpowiedniego smarowania i odprowadzania ciepła, dodajmy do tego "jakiśtam" czas pracy.

Myślisz, że to przypadek?

Napisano

Myślę że tak. Używam pilarki spalinowej i czasami z braku laku lałem różne rzeczy. W tym rzepakowy. Trochę frytkami pachnie, ale olej spożywczy dobrze znosi wysokie temperatury. Łańcuch pilarki nie nagrzewa się zbyt mocno, to nie silnik, poza tym on ma tylko smarować ciepła i tak nie odprowadzi bo jest go zwyczajnie za mało, oleju znaczy.

Napisano

Do pilarki spalinowej wolałem nie lać oleju rzepakowego z obawy o piłę ale do taniej elektrycznej też lałem zwykły olej i nie było żadnych problemów. 

Ale rozprawiając o pilarkach kolejny raz przekraczamy granice absurdu :)

Rohloff kupowany hurtowo kosztuje 11 zł za 50 ml, jest na tyle wydajny że starcza na ponad rok. Przy umiarkowanym stosowaniu łańcuch jest względnie czysty. Naprawdę jest sens kombinować? :)

Napisano

Oleje organiczne są super, dopóki nie zjełczeją. Wtedy zamiast oleju jest klej, co niezbyt poprawia pracę łańcuchów :whistling: Znam kilka przypadków, gdy ktoś chciał naprawić rzepakowym hałasujące łożysko w komputerowym wentylatorze procesora. Oczywiście przez kilka dni była błoga cisza, ale gdy olej zjełczał, wentylator stawał. Wiadomo czym to może poskutkować...

Napisano

Myślę że tak. Używam pilarki spalinowej i czasami z braku laku lałem różne rzeczy. W tym rzepakowy. Trochę frytkami pachnie, ale olej spożywczy dobrze znosi wysokie temperatury. Łańcuch pilarki nie nagrzewa się zbyt mocno, to nie silnik, poza tym on ma tylko smarować ciepła i tak nie odprowadzi bo jest go zwyczajnie za mało, oleju znaczy.

niezłe herezje bredzisz... Przetnij cokolwiek grubszego iż 20 cm a potem psze pana dotknij (oczywiście wyłącz, bo z tego co widzę nawet odpaloną byś przytknął) łańcuchem/prowadnicą o np łydkę..

powiedz nam wtedy jak przyjemnie Ci nóżkę ogoliła temperatura...

Napisano

niezłe herezje bredzisz... Przetnij cokolwiek grubszego iż 20 cm a potem psze pana dotknij (oczywiście wyłącz, bo z tego co widzę nawet odpaloną byś przytknął) łańcuchem/prowadnicą o np łydkę..

powiedz nam wtedy jak przyjemnie Ci nóżkę ogoliła temperatura...

Chyba chodziło jednak o to że oleju jest za mało żeby ciepło odprowadzić.

Nikt raczej nie twierdził, że łańcuch się nie nagrzewa.

Olej na łańcuchu ma za zadanie zmniejszać tarcie łańcucha o prowadnicę i tarcia wewnętrzne co de facto zmniejsza nagrzewanie, ale umówmy się ż łańcuch zawsze będzie się nagrzewał choćby nie wiem czym go smarować.

Jak ktoś używa pilarki to prędzej musi wymienić łańcuch niż odczuje różnicę w jakości stosowanego środka smarnego.

Nie mówię tu o maśle itp bo to raczej mocno czuć[emoji1]

Napisano

lancuch w pilarce potrafi sie nagrazc i to bardzo, mozna sie opazyc, mysle ze olej zepakowy temperatury nie podniosl, nie mniej lancuch najzwyczajniej przepracowal swoje, niewlasciwy olej na pewno sie do tego przyczynil :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak to się mówi: "Kto bogatemu zabroni" Szkoda tylko że w Polsce istnieją serwisy które takie coś uważają za sensacje rewelacje.

Napisano

O Boszzzeeee ...

Full z lefciakiem użyty do zawiezienia Wojewódzkiego na śniadanie. Obraza majestatu i absurd, obraza dla Cannondale, obraza dla lefciaka, obraza dla dziewczyny Wojewódzkiego!

@lucass3

A tak na serio ... to w czym problem? Ja mam jeden sprawny rower i śmigam nim zarówno po bułki, do pracy i na szaleństwa leśne. Tak się składa że to 29er. Jakże absurdalny jestem, że nie bujam się specjalnie przygotowanym rowerem miejskim po bułki. Moze mi ktoś wyjaśnić co jest niestosownego/absurdalnego w bujaniu się jednym rowerem wszędzie?

Napisano

Nic, sam używam 1 roweru do różnych zastosowań. Ale Wojewódzki to chyba w terenie nie szaleje na tym rowerze? Przynajmniej jak nic nie słyszałem, stąd wnioskuje, że się podjarał ceną. Bo przecież kto bogatemu zabroni.

Napisano

Ja całą wiedzę o wszechświecie o otaczającym mnie otoczeniu czerpię z Kozaczka i Plejady.

Pudelek jest passe. Nie ma tam artykułów o interesujących mnie ludziach i ich wydarzeniach i bardzo mało jest baletrystyki i tym podobnych.

Także polecam wam i waszym znajomym też, żeby na Kozaczka zaglądali, bo będą mądrzejsi od tych co nie zaglądają.

Dostanę lajka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...