Skocz do zawartości

[ad absurdum] czyli najbardziej absurdalne twierdzenia z jakimi się spotkaliście!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Haha. Mieszkam 100 metrów obok. Widać, że Radomsko staje się sławne... Takie są efekty projektu o ścieżkach rowerowych, który przeprowadzaliśmy w naszej szkole w zeszłym roku :D

Napisano

Zaglądam na stronę Gianta, model Argento RS1chcę zerknąć na wagę, a tam w rubryce waga, coś takiego:

"Jaka jest waga tego roweru w porównaniu do innych? To często zadawane pytanie. W branży rowerowej nie praktykuje się porównywania wagi rowerów między segmentami lub markami. Prowadziłoby to do błędnych wniosków, ponieważ zabrakłoby porównania takich parametrów jak wielkość ramy, użyte materiały wykończeniowe, waga zainstalowanego osprzętu i akcesoriów. Najlepszym sposobem, aby ocenić wagę konkretnego roweru jest jego wypróbowanie."

Poczułem się jak kretyn, który w swej ignorancji chciał się dowiedzieć ile waży dany rower... :stupid:

post stary, ale dodam, że jak zmienisz kraj na Niemcy - to wagi są podane :w00t:

no i można pełno znaleźć danych z testów oraz podane przez użytkowników

to jest dopiero absurd!

jedno co przyszło mi do głowy to prawo konsumenckie.

Być może (ale nie wiem) jest tak , że odkrycie masy wyższej (norma)

od zadeklarowanej przez producenta może być podstawą do reklamacji.

Mój Trance wg niemieckiej strony ważyć miał 12.8

a waży tyle (i to w rozmiarze S !) dopiero po wymianie na znacznie lżejsze niż te dane przez producenta:

sztycy (boplight) i siodła (fizik Gobi) co dało jakieś -300g

i tak bzdura - wystarczy zastrzeżenie pod podaną masą, że jest orientacyjna i może być więcej,

choć z drugiej strony po co oszukiwać, że będzie lżej , jak wiadomo, że nie będzie

------------------------

Inny absurd

największy sklep w 3M o nazwie na 'Ż'

rozmowa o siodełkach testowych i moje pytanie

o Selle Italia SLR sprzedawca:

-takie to jest sens zakładać jak się jeździ więcej niż 5tys km rocznie...

...a niby dlaczego poniżej nie ma sensu i co to znaczy sens/brak_sensu -chcę i mi pasuje to zakładam - to jest sens? - absurd

Napisano

Absurdem dla mnie jest to, co się dzieje na Wzgórzach Dalkowskich. Na terenie rezerwatu w tygodniu wycinają drzewa, w niedzielę myśliwi polują na dziki. Nie ma kiedy bezpiecznie pojeździć. Do tego traktory ryją ścieżki i przez to wszędzie robi się błoto i koleiny. Mało to lasów jest dookoła? :D

Kolego to jest właśnie gospodarka leśna. Leśnicy też mają swoje zadania do wykonania i dlatego te traktory. W rezerwacie na pewno nie wycinają drzew. Wzgórza Dalkowskie to zapewne koło Obiszowa, więc lepiej niech zrobią bałagan teraz niż przed przyszłorocznymi Mistrzostwami Polski w maratonie, bo z tego co wiem to za rok znowu tam się odbędą. Pozdrower.

Napisano

Ta "genialna" sciezka rowerowa to jest dla mnie takim zwierciadlem sytuacji w kraju nad Wisla. Temu kto to zbudowal bym jeszcze odpuscil ale ten, kto robil odbior projektu powinien do konca zycia jezdzic po swoim cudownym "drobku zawodowym". Smutne jest to, ze niestety tak sie nie stanie. Ten kraj gnije od srodka a my na to pozwalamy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ostatnio, po wymianie osprzętu na klasę XT: a nie szkoda brać teraz roweru w teren? Tyle kasy władowałeś... - mój znajomek, widząc nowe graty na ramie.

Napisano

przecież wyścigowy sprzęt jest stworzony do wiszenia na rowerze stojącym w pokoju i ładnego wyglądania ;)

Ostatnio dowiedziałem się od koleżanki, że gdyby miała w swojej szosówce sztywniejsze koła wywróciłaby się na deszczu :D

Napisano

Pewnie jej o opony chodziło i twardość, a nie sztywność.
Dla kobiety jak Ci mówi, że się koło popsuło to spodziewaj się kapcia :teehee:

No chyba, że akurat się zna, ale to odosobnione przypadki.

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Nowy strój kolarski Team Sky od Rapha.
Ponoć Madonna i Miley Cyrus zamówiły po kilka kompletów. :D
Bc1DmO7IcAA2c4E.jpg

A Chris Froom lubi to!  :thumbsup:  Zwłaszcza po słonecznych treningach w RPA. :D

1&srcw=970&srch=2000&dstw=970&dsth=2000

Napisano

Kolego to jest właśnie gospodarka leśna. Leśnicy też mają swoje zadania do wykonania i dlatego te traktory. W rezerwacie na pewno nie wycinają drzew. Wzgórza Dalkowskie to zapewne koło Obiszowa, więc lepiej niech zrobią bałagan teraz niż przed przyszłorocznymi Mistrzostwami Polski w maratonie, bo z tego co wiem to za rok znowu tam się odbędą. Pozdrower.

Panowie bardzo przepraszam że nie do końca na temat ale sprawa wymaga naprawdę bicia na alarm. Gospodarka leśna gospodarką leśną ale to co się dzieje na ścianie wschodniej to już mini katastrofa ekologiczna.

Nie ma lasu w którym by nie cięli a w okolicach Zamościa i Hrubieszowa znikają bezpowrotnie całe połacie lasu. Nikt na to nie reaguje nikt im nie patrzy na ręce.

Lepiej nie będzie teraz Donaldinio położy łapę na lasach i dopiero się zacznie.

Napisano

Pewnie zaraz dostanę opier... za śmiecenie w temacie ale żebym nie był gołosłowny:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,62,147743438,147743438,Niszczenie_lasu_Stary_Gaj.html

To tylko czubek góry. Skalę problemu trzeba zobaczyć na własne oczy, to naprawdę nie są jakieś wymysły.

Naprawdę temat jest wart tego żeby się nad nim pochylić i zastanowić się jak nadać temu rozgłos bo mam wrażenie że instytucjom powołanym do czuwania nad tym jest wygodnie nie zauważać problemu.

Osobiście pisałem do ochrony środowiska z zapytaniem czy według nich nic się tu nie dzieje ale nie raczyli nawet odpisać.

Napisano

Nie chciał bym dyskusji na ten temat rozciągać w temacie rowerowych absurdów ale:

- czy ten las to jakiś obszar chroniony? 

- czy ten las to własność Lasów Państwowych?

- czy ten las to teren prywatny? 

Jeśli opcja pierwsza to można to zgłaszać, dodam że odpowiednie organy odpisują z bardzo dużym opóźnieniem ale jest szansa że ktoś za to beknie. Do tego trzeba się też przyjrzeć kto prowadzi taką wycinkę. 

Jeśli opcja druga albo trzecia to niestety nikt nie zareaguje bo "wolnoć Tomku w swoim domku". 

W całej Polsce i na całym świecie codziennie na rzecz przyrody dzieje się tyle złego że problem jest bardzo złożony a wycinka nawet jakiejś połaci lasu to przy tym nic. 

Napisano

Częściowo jest to obszar chroniony (rezerwat Stasin).

Co do reszty to nie zgodzę się z tym że "wolnoć Tomku" bo Lasy Państwowe są dobrem WSPÓLNYM a organy powołane do administrowania nimi są powołane pośrednio przez nas i mają za zadanie dobre gospodarowanie tym co zostało przez nas im POWIERZONE.

NIE jest to ich własność i ich prywatny folwark wiec o żadnym taki "wolnoć Tomku" nie może być mowy.

Sęk w tym ze jesteśmy jednym z ostatnich krajów europy który te lasy ma i miło by było gdyby tak zostało.

W całej Polsce i na całym świecie codziennie na rzecz przyrody dzieje się tyle złego że problem jest bardzo złożony a wycinka nawet jakiejś połaci lasu to przy tym nic. 

Dlatego nie wolno o tym milczeć i odwracać głowy.

• Mod Team
Napisano

Jeśli opcja druga albo trzecia to niestety nikt nie zareaguje bo "wolnoć Tomku w swoim domku".

Bzdury Pan piszesz. Nawet na terenie prywatnym, to o ile się nie mylę - jeśli drzewa nie są przeznaczone na rębinę i starsze niż 5 lat, to nalezy posiadać stosowne zezwolenia na ich wyrąb.
Napisano

Lasy Państwowe tworzą plan zagospodarowania lasu - uzasadnią dlaczego te a nie inne drzewa mieli wyciąć i po sprawie. Tak po prostu. 

A drzewo na terenie prywatnym? To prawda co piszesz ale jeszcze się nie spotkałem z kimś ukaranym za taką wycinkę, najprostsza jest kompensacja przyrodnicza - wyciąłem to obiecuje że posadzę parę nowych i sprawa zamknięta. 

Roonin może jesteś idealistą ale problem ochrony środowiska jest bardzo złożony i nie można zwrócić na niego uwagę po prostu o tym trąbiąc. Problem leży u podstaw a zmiana mentalności całego społeczeństwa to sprawa bardzo trudna. 

Napisano

Na tym polega gospodarka leśna. Problem by był gdyby na miejsce wycinki starego lasu nie sadzono młodnika. Nie ma co panikować bo masa ludzi nie ma pojęcia w sprawie i rozpędza się w oskarżeniach. Lasy Państwowe to nie jest idealny gospodarz ale lepszy taki jak prywaciarz.

Na wycinkę lasu prywatnego musi wydać zgodę leśniczy na podstawie kilku czynników jak choćby "rębności" danego gatunku drzew. Poza tym jest coś takiego jak UPUL i każdy leśniczy musi się do niego stosować.

Napisano

Panowie bardzo przepraszam że nie do końca na temat ale sprawa wymaga naprawdę bicia na alarm. Gospodarka leśna gospodarką leśną ale to co się dzieje na ścianie wschodniej to już mini katastrofa ekologiczna.

Nie ma lasu w którym by nie cięli a w okolicach Zamościa i Hrubieszowa znikają bezpowrotnie całe połacie lasu. Nikt na to nie reaguje nikt im nie patrzy na ręce.

Lepiej nie będzie teraz Donaldinio położy łapę na lasach i dopiero się zacznie.

Oj kolego jesteś w wielkim błędzie i nawet o tym nie wiesz i nie masz pojęcia o czym piszesz. Nie znasz się na gospodarce leśnej to się nie wypowiadaj. To jest typowe dla mieszczuchów, którzy nie mają pojęcia o gospodarce leśnej. Wiem co piszę. Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Ustawodastwo kuleje, ot co...
Niech sobie teraz każdy odpowie na pytanie dlaczego w Lasach Państwowych dzieje się dobrze, a rząd chce położyć na nich swoje chytre łapska by łatac dziurę budżetową. Na wszystkim zarabiają nieliczni, a najwięcej tracimy "MY".

Napisano

Polecam lekturę ustawy o lasach z 22 września 1991 roku, instrukcje ochrony lasu, zasady hodowli lasu i instrukcje urządzenia lasu. Wszystko do pobrania ze strony Lasów Państwowych. Poczytajcie i się dopiero wypowiadajcie.  Aha i ustawę o ochronie przyrody. Nie ma znaczenia czy las prywatny czy państwowy. Prawo jest jedno dla wszystkich, bez względu na formę własności. Pozdrawiam.

Napisano

Niech sobie teraz każdy odpowie na pytanie dlaczego w Lasach Państwowych dzieje się dobrze.

Jest bardzo dobrze bo nikt im się nie wp$@&a do roboty w myśl zasady o samofinansowaniu. 

Dobrze prawi tutaj @pentagram1985

• Mod Team
Napisano

@beskid & @pentagram1985 - tylko mi Panowie proszę nie piszczie w Lasach Państwowych Sami Święci i Niepokalani. Mam znajomego leśnika i trochę wiem.

Absurdy jak w każdej dziedzinie w tym kraju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...