Skocz do zawartości

[łańcuch] zamienne stosowanie łańcuchów

largo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałbym zapytać co ile takiej zamiany dokonywać, Jeżdżę po jurze krak.- cz. więc czasem asfalt, czasem scieżka między skałkami, ale nie po skałkach - rekreacja, nie wyczyn.

Przy jeździe rekreacyjnej żywotność średniej klasy napędu na jednym łańcuchu mogę ocenić na 4000-5000 km. Do tej pory nie używałem łańcuchów na zmianę, ba, nawet nie dbałem o napęd w szczególny sposób. Jeden z napędów doprowadziłem do stanu, że z łańcucha zaczęły wypadać tuleje, a wciąż się trzymał (około 6500 km). Problemy jakie pojawiają się przy użyciu jednego łańcucha i długich przebiegach (moje obserwacje):

1) Bardzo wyraźne wyciągnięcie, wręcz ryzyko zerwania.

2) Problemy z doregulowaniem przerzutki tylnej, gdy napęd jest już wyraźnie zużyty (łańcuch traci sztywność, zębatki "zaostrzają się").

Obecnie zacząłem używać dwóch łańcuchów na zmianę. Zmiany dokonuję zwykle w momencie czyszczenia lub staram się pamiętać ile km przejechałem na poprzednim, żeby zrównoważyć zużycie. Napęd klasy Alivio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...