qbab Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Witam Możliwe że temat juz był ale jakos nie moge tego znaleźć, zazwyczaj jest mowa o kasetach. Prymierzam się do wymiany korby, ale nadal mam stary napęd 3x7 (wolnobieg nakręcany). Chciałbym kupic jakąś sensowna korbe ale te sa niby dedykowane do napędów 9-rzedowych. Pojawia się zatem pytanie czy odstępy pomiedzy blatami w takich korbach śą takie same jak korbach dla 7-8 rzedów? Pytam, bo jezeli nie to czeka mnie równiez zmiana manetek - przynajmniej tej od przedniej przerzutki. pzdr QbaB
Andrew Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Możliwe, że odstęp między zębatkami jest nieco mniejszy, ale nie przeszkadza to w ustawieniu przerzutki. Obawiam się tylko, że założenie nowej korby do starego łańcucha jest złym pomysłem - wyciągnięty łańcuch zniszczy drogocenne zębatki.
mixchris Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Ważniejsza jest ilość zębów na blatach obecnej korby i przyszłej i tym samym kompatybilność przedniej przerzutki. Manetka będzie dobra czy to korba na 6/7/8 czy 9 a i nawet 10 jak to co poniektórzy głoszą na tym forum Podaj trochę więcej szczegółów tzn. jaką masz korbę, na jaką chcesz zmienić i jaką masz przednią przerzutkę?
lyndowss Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Wiadomo również, że łańcuchy na 9 rzędów są węższe niż 7-rzędowe. Korba do napędu 9-rzędowego pewnie tez jest węższa co przy łańcuchu na 7 rzędów może spowodować przekrzywiania się lekkie na korbie w lewą i prawą stronę. założenie nowej korby do starego łańcucha jest złym pomysłem Dochodzi jeszcze ta sprawa z łańcuchem. Co mas zna myśli sensowna korba? Raczej do wolnobiegu bym nie wkładał czegoś wyżej niż alivio/acera. Nie opłaca się. Zbieraj lepiej na nowa piastę bądź koło i wtedy możesz myśleć o czymś lepszym. Poza tym dostępność korb na 7-rzędów wcale nie jest mała i można coś dobrego znaleźć jeszcze. Sprawdzałeś jaki masz suport? Prawdopodobnie na kwadrat, więc tym też musisz się kierować.
Mody Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Korba do napędu 9-rzędowego pewnie tez jest węższa co przy łańcuchu na 7 rzędów może spowodować przekrzywiania się lekkie na korbie w lewą i prawą stronę. Pokaż mi, jak wygląda korba do napędu 9-cio rzędowego i czym się rożni od tej wg Ciebie na 7 rzędów? @qbab opisz trochę bardziej stan obecnego wolnobiegu i łańcucha, jaki ma przebieg, czy jest już mocno zużyty. Bo jeśli nie, to nowa korba powinna bez problemu przyjąć łańcuch. Ile chcesz na to przeznaczyć pieniędzy? Tzn. na samą korbę. Możesz też napisać na jakim napędzie obecnie jeździsz.
dovectra Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 korba do napędu 9-cio rzędowego i czym się rożni od tej wg Ciebie na 7 rzędów? blaty w korbach dedykowanych do łańcuchów wąskich 9-10 są cieńsze (nie ma wyjścia). Wydaje się , iż cienszy blat jest bardziej delikatny i szybciej się zużywa. Czyli de facto, w praktyce korba dedykowana na 7-8 speed, może być trwalsza. Co do skoków pomiędzy blatami to nie ma potrzeby, jak w kasecie zagęszczac ich. Wydaje się , że żle wpłyneło by to na pracę łańcucha - większy wykrzyż na skrajnych połozeniach. pozdro
Mody Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Nie było wspomniane wcześniej o blatach dedykowanych dla 10spd tylko dla 9, a to różnica. Korba, która nie jest przeznaczona do nowych łańcuchów - 10 rzędów, obsłuży bez problemu łańcuch, który współpracuje z wolnobiegiem 7 rzędowym. Czyli praktycznie każda korba nie przeznaczona pod 10 rzędów.
qbab Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Napisano 20 Stycznia 2012 Dzięki za odzew. Poniżej moje odpowiedzi. Ważniejsza jest ilość zębów na blatach obecnej korby i przyszłej i tym samym kompatybilność przedniej przerzutki. Manetka będzie dobra czy to korba na 6/7/8 czy 9 a i nawet 10 jak to co poniektórzy głoszą na tym forum Podaj trochę więcej szczegółów tzn. jaką masz korbę, na jaką chcesz zmienić i jaką masz przednią przerzutkę? Przednia przerzutka tez jest do wymiany (Shimano SIS) bo służy juz 11 lat. Moja obecna korba to cos takiego http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-3-rzed-hcqb21-zebow-48-38-28-i2062316008.html i też ma 11 lat Tak więc jak widac warto ja zmienić na cokolwiek. Manetki a właściwie klamkomanetki Acera (lat 11) Co mas zna myśli sensowna korba? Raczej do wolnobiegu bym nie wkładał czegoś wyżej niż alivio/acera. Nie opłaca się. Zbieraj lepiej na nowa piastę bądź koło i wtedy możesz myśleć o czymś lepszym. Poza tym dostępność korb na 7-rzędów wcale nie jest mała i można coś dobrego znaleźć jeszcze. Sprawdzałeś jaki masz suport? Prawdopodobnie na kwadrat, więc tym też musisz się kierować. Tak suport jest na kwadrat i mam to na uwadze. Kola na razie daja radę i sa kosztowniejsze. Jak sie okaże że trzeba je zmienic to to zrobię, ale na razie nie chcą się zepsuć Nowe kola to koszt juz ok 400 zł (alexrims dh19 i piasty novatec). Od czegos musze zacząć zmiany w rowerze i wybór padł na korbe bo jest najstarsza i ciężka. Właściwie to wszystko działa w rowerze ale po prostu chyba czas zacząć zmiany. Nie zamierzam kupowac jakiejś super wypasionej korby, bo każda inna niz ta która mam będzie lepsza. Ponieważ jeszcze nie zdecydowałem ile chce miec zębów to mam kilka typów na nowa korbę: http://allegro.pl/shimano-deore-fc-m442-44-32-22-kwad-cena-za-alivio-i2001105433.html http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m460-170mm-i2056691944.html http://allegro.pl/korba-accent-horn-isis-z-189-zl-www-rower-com-pl-i2060877680.html http://allegro.pl/korba-truvativ-isoflow-kwadrat-trekking-48-38-28-i2053425320.html Dodam jeszcze, że to rower typu cross na kolach 28", a przeznaczenie to dojazdy do pracy, wycieczki (jak wszyscy) i amatorska turystyka (Polska). @qbab opisz trochę bardziej stan obecnego wolnobiegu i łańcucha, jaki ma przebieg, czy jest już mocno zużyty. Bo jeśli nie, to nowa korba powinna bez problemu przyjąć łańcuch. Ile chcesz na to przeznaczyć pieniędzy? Tzn. na samą korbę. Możesz też napisać na jakim napędzie obecnie jeździsz. Kasy nie zamierzam marnowac bez potrzebny, wystarczy mi korba która bedzie juz miala aluminiowe ramiona i bedzie troche lżejsza. Jak widac po przykładach planuję wydać na korbę ok 100-130 zł. Biorę pod uwagę wymiane kasety i łańcucha w razie problemów. Obecny wolnobieg i łańcuch mają pewnie ze 3-4 tys km (niestety mało jeżdżę ostatnimi laty). pzdr QbaB
Schwefel Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Skoro teraz masz korbę 48t to nie zmieniaj jej na 42/44t bo to nie ma sensu, zwłaszcza, że jak piszesz masz koła 28". Korbę musisz wymienić z suportem, bo jego długość dopasowuje się do konkretnej korby. Alivio będzie ok KORBA SHIMANO ALIVIO FC-M411 48-38-28 RAMIONA 175 (2067500029) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Do tego suport 123mm http://allegro.pl/maszynowy-alu-vp-dobry-tanio-122-5-mm-i2042122558.html
mixchris Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Zrób tak jak Ci poradziłSchwefel jeżeli zachowasz taką samą ilość zębów w korbie to i przednią przerzutkę możesz zostawić. Jeżeli jednak będziesz chciał ją zmieniać to proponuję Przerzutka przednia Shimano ALIVIO FD-M413 XTRBike (2039247277) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (musisz sprawdzić szerokość obejmy zanim kupisz) Jeżeli natomiast będziesz chciał przejść na 9 biegów to nie koniecznie musisz wymieniać koła gdyż można dostać wolnobieg na 9s Wolnobieg Sunrace 9-rz MTB MFM909 13-32T SHIMANO (2056837184) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (leprze rozwiązanie to kaseta ale i droższe) Następnie będziesz jedynie musiał wymienić manetkę i przednią przerzutkę gdyż ta na 7s może nie obsłużyć 9 biegowego wolnobiegu. Działać będzie ale częściej będzie obcierać i tym samym nie będziesz mógł korzystać ze wszystkich przełożeń.
qbab Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Napisano 20 Stycznia 2012 Skoro teraz masz korbę 48t to nie zmieniaj jej na 42/44t bo to nie ma sensu, zwłaszcza, że jak piszesz masz koła 28". Korbę musisz wymienić z suportem, bo jego długość dopasowuje się do konkretnej korby. Alivio będzie ok KORBA SHIMANO ALIVIO FC-M411 48-38-28 RAMIONA 175 (2067500029) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Do tego suport 123mm MASZYNOWY ALU VP DOBRY TANIO! 122,5 mm (2042122558) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Zebatki 42 nie planuje ale 44 juz mi chodzi po głowie. Zamierzam wybrac się na rowery z rodzina na wakację więc rower bedzie dociążony 4-ma sakwami i fotelikiem z dziekiem (samo dziecko waży ponad 16 kg ). Z tego względu chyba przydadzą sie bardziej miekkie przełożenia. O suporcie nie myslalem, po zdjeciu starych korb zobacze jaka ma dlugosc. Zrób tak jak Ci poradziłSchwefel jeżeli zachowasz taką samą ilość zębów w korbie to i przednią przerzutkę możesz zostawić. Jeżeli jednak będziesz chciał ją zmieniać to proponuję Przerzutka przednia Shimano ALIVIO FD-M413 XTRBike (2039247277) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (musisz sprawdzić szerokość obejmy zanim kupisz) Jeżeli natomiast będziesz chciał przejść na 9 biegów to nie koniecznie musisz wymieniać koła gdyż można dostać wolnobieg na 9s Wolnobieg Sunrace 9-rz MTB MFM909 13-32T SHIMANO (2056837184) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (leprze rozwiązanie to kaseta ale i droższe) Następnie będziesz jedynie musiał wymienić manetkę i przednią przerzutkę gdyż ta na 7s może nie obsłużyć 9 biegowego wolnobiegu. Działać będzie ale częściej będzie obcierać i tym samym nie będziesz mógł korzystać ze wszystkich przełożeń. A to ciekawostka z tym wolnobiegiem 9-rzędowym, nie wiedziałem że jest coś takiego. Musze sie jeszcze zastanowić nad planem upgrade'u. Przerzutke przednia i tak planowałem typu Alivio, dzięki za potwierdzenie. pzdr QbaB
afly Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Nie było wspomniane wcześniej o blatach dedykowanych dla 10spd tylko dla 9, a to różnica. Korba, która nie jest przeznaczona do nowych łańcuchów - 10 rzędów, obsłuży bez problemu łańcuch, który współpracuje z wolnobiegiem 7 rzędowym. Czyli praktycznie każda korba nie przeznaczona pod 10 rzędów. Z tym się nie zgodzę, według mnie korba nie ma żadnego znaczenia -> http://www.forumrowerowe.org/topic/103840-naped-2x10-z-korba-9s-m970/page__view__findpost__p__977565 . Jak tylko bede miał dostęp do suwmiarki to chętnie zmieże grubość blatów. Bo o ile wiem, że odstępy w 10biegowej korbie są mniejsze niż w 9biegowej, to w znaczące różnice nie wierzę. Na kasecie łańcuch nie przylega całą powierzchnią do zębatki, chwieje się na boki?
Schwefel Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Mając z tyłu wolnobieg jesteś już skazany na miękkie przełożenia i nie trzeba kombinować z korbą. Normalna kaseta zaczyna się od 11t a wolnobieg od 13t czy 14t.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.