Skocz do zawartości

[Mostek] lekki krótki mostek

onkiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam krótkiego lekkiego mostka o wzniosie 5-10stopni. Na allegro widzialem tylko krotkie mostki do DH. czy istnieje cos takiego co szukam czy sobie doposcic?

teraz mam 75mm 5stopni i jest troche dlugi :)

Napisano

Uno ma krótki mostek ale z wzniosem 30 st, dł. to zaledwie 50 mm na 4 śruby i kosztuje tylko 28 zł :) a z wylajtowanych może być Aerozine 60 mm tyle że koszt ponad 100 zł

Napisano

Witam, rama jest dobra, przy moich 172 rama to 18''. czlowiek sie troche starzeje i poprostu zanim zmienie rower na cos bardziej miejskiego z wygodna kanapa chce skrocic mostek zeby sie odrobine wyprostowac podczas jazdy. teraz uzywam Truvatia XR 75 5stopni.

jezdze do pracy i wycieczki poza miasto, zadnych szalenstw i skokow.

A cena...... rozsadna. nie chce wydac majatku na mostek ale chce zeby jakos wygladal. mysle ze max 75-100zl jest ok.

Napisano

W takim razie proponowałbym zwiększyć wznios a nie skracać. Krótszy mostek zwiększy nerwowość roweru. Wyprostujesz się ale czy lepiej się będzie jeździło? Może być ruletka.

Napisano

Hmm ten ritchey wydaje sie niezla propozycja. Moze rzeczywiscie skroce do 60mm a zwieksze wznios. nie sa to duze pieniadze a moga dac duzo radochy :) dzieki za podpowiedzi.

Jakies inne byskotki za te pieniadze...??

Ten Answer i Race Face to klejnoty pod wzgledem wykonania ale nie mam na to tyle kasy.

pozdrawiam

Napisano

Weź jeszcze pod uwagę że długość mostka nie jest mierzona w poziomie tylko pod takim kątem jak jego wznios. Czyli np. mostek 60mm o wzniosie 30 stopni będzie w praktyce sporo krótszy od mostka 60mm o kącie 5 stopni. A nie ma co przesadzać z bardzo krótkim mostkiem bo w połączeniu ze stromym kątem główki (> 71 stopni) rower będzie się nerwowo prowadził.

Napisano

Witam, rama jest dobra, przy moich 172 rama to 18''. czlowiek sie troche starzeje i poprostu zanim zmienie rower na cos bardziej miejskiego z wygodna kanapa chce skrocic mostek zeby sie odrobine wyprostowac podczas jazdy. teraz uzywam Truvatia XR 75 5stopni.

jezdze do pracy i wycieczki poza miasto, zadnych szalenstw i skokow.

A cena...... rozsadna. nie chce wydac majatku na mostek ale chce zeby jakos wygladal. mysle ze max 75-100zl jest ok.

Pomyślałeś o szerokiej,giętej kierownicy o dużym wzniosie?Dartmoor takie robi(wznios ok 9 cm).

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Stwierdzenie że przy tym zastosowaniu roweru nie da się go opanować z krótkim mostkiem jest.... zabawne :)

"Jazda do pracy, wycieczki poza miasto". Wg mnie opanować się da w takiej sytuacji rower nawet mostkiem w stylu składaka wigry.

Czym jest dla ciebie "lekki mostek"?

Nie wiem jaki masz rower, jaka jest jego masa, wg mnie różnica kilkudziesięciu gram w odniesieniu do mostka nie ma wpływu na cokolwiek, co istotne jest dla użytkowania roweru, chyba że taki masz kaprys.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...