Skocz do zawartości

[kaseta] Kaseta czy wolnobieg?

KubusBdG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wolnobieg na 90%. Najmniejsza zębatka to 14T zapewne, jak tak, to pewnie wolnobieg. Polecam przejście na kasetę ;) Po foto nie odgadniemy niestety.

Napisano

Właśnie wyczytałem ;)

I znalazłem też, że jak się zmienia na kasetę. to trzeba mieć inna piastę niż do wolnobiegu;/

Czyli kaseta 100zł piasta 100zł to razem 200zł, a wiem, że piasty się bardzo trudno wymienia.

Napisano

Zalety to:

- łatwiejsza wymiana kasety

- możliwość zakładania kasety od 7-10 biegowej

- chyba najważniejsza większa wytrzymałość. Często się zdarza, że ośki pękają przy wolnobiegach (ciekawe iż zawsze w tym samym miejscu...)

• Mod Team
Napisano

- możliwość zakładania kasety od 7-10 biegowej

Chyba 8-10 biegowej.

Po co w ogóle chcesz zmieniać i czy w ogóle warto w takim rowerze (sądząc po przerzutce to chyba nie jest to jakiś high-end)?

Napisano

Rower i tak będzie przez cały czas, tylko stopniowo będę go ulepszał.

Z czasem przez kilka lat doprowadzę go do ideału.

Teraz na wymiane poszedl amortyzator.

Po świętach wlecą slicki, oświetlenie, po wielkanocy znowu cos kkupie, i tak pokolei, aż będzie dobry rower ;)

Napisano

Jak wspominali przedpiścy, wymiana na inny system (kasetę) to konkretne koszty - wyższe, niż wymina zjechanego wolnobiegu. Być może lepiej nie wchodzić w niepotrzebne koszty, pozostać przy wolnobiegach, przynajmniej dopóki piasta jest ok, obręcze niewytarte a wolnobiegi bez problemu dostępne w handlu :-)

Napisano

Największą wadą jest tak naprawdę ta wspomniana wytrzymałość. Nie jestem serwisantem, ale kilka rowerów w życiu naprawiałem i każdy z wolnobiegiem miał pogiętą oś :) Jeśli nic się w tym temacie nie dzieje a liczba biegów zadowala zmiana jest bez sensu. Kiedyś pewnie i tak zmienisz koła, więc wtedy zmieni się też wolnobieg na kasetę.

Napisano

Kup na tył piastę Shimano Hone na allegro (~50zł, to samo co LX, tylko inna kolorystyka i oś), zanieś do serwisu, żeby Ci oś na szybkozamykacz zmienili (dopłacisz może 12zł, a masz piastę o wartości ~90-110zł), kup kasete na 8b, roznituj, wyjmij jeden bieg, w jego miejsce wstaw podkładkę i ciesz się 7b solidnym napedem. Albo nie roznitujk, tylko załóż, nie będziesz miał jednego ze skrajnych przełożeń.

Do hejterów i serwismenów: Kaseta 7 i 8 b różni się szerokością całej kasety, łańcuch ten sam :)

Napisano

Jeszcze nikt ci nie wspomniał ze wymiana piasty to rozplatanie i zaplatanie koła oraz kupno nowych szprych bo wątpię byś kupił piastę z takimi samymi kołnierzami jak stara by szprychy na długość pasowały, no chyba że sam to potrafisz zrobić co mi się nie wydaje po postach, no i dalej zostaje koszt szprych.

Jak wymieniać to całe koło i masz święty spokój bez zbędnej roboty i czasu marnowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...