Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dyskusja w koncu zeszla na wlasciwe tory :)

Sugerowanie sie wynikami pomiarow napiec z oprogramowania jest lekko mowiac malo profesjonalne.

A nakazanie komuś zmierzenia napięc miernikiem jest zbyt profesjonalne i 95% ludzi ktorzy zglosza sie z takim problemem niewiedziałoby jak to zrobić

Nie wiecie totalnie nic a stawiacie na kondensatory to ma byc profesjonalna diagnoza?, bo kolega nas specjalnie w informacje nie wyposażył, na pytania nie odpowiada

Napisano
Nie wiecie totalnie nic a stawiacie na kondensatory to ma byc profesjonalna diagnoza?

Wiemy i to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna :P Jak zna sie objawy to można już wyciągnąć wnioski.

Napisano

na podstawie których można dobrać szereg dalszych działań diagnostycznych

ale widze że kolega i tak oczekuje porady-wstepnego kosztorysu i i tak uda sie do serwisu wiec...

Napisano

A nakazanie komuś zmierzenia napięc miernikiem jest zbyt profesjonalne i 95% ludzi ktorzy zglosza sie z takim problemem niewiedziałoby jak to zrobić

Nie wiecie totalnie nic a stawiacie na kondensatory to ma byc profesjonalna diagnoza?, bo kolega nas specjalnie w informacje nie wyposażył, na pytania nie odpowiada

Żeby mierzyć miernikiem trzeba takowy posiadać, dlatego tez o tym nawet nie napomknąłem. Nie proponowałem tez pomiarów softem, bo w wiekszości przypadków mijają sie one z celem.

Wiemy tyle, że sfajczył się zasilacz i że po tym wydarzeniu komp sie samoistnie restartuje. Oznacza to, że najprawdopodobniej uszkodzona jest płyta główna i to nie jakos masakrycznie. Zaproponowałem sprawdzenie jak wygladają kondensatory elektrolityczne, bo akurat ich uszkodzenie jest w stanie stwierdzic nawet laik gołym okiem, to moze powodowac niestabilność właśnie i są często uszkadzane przy awarii zasilacza. Poza tym spotkałem się z podobnymi przypadkami i właśnie na tej podstawie było można oddać płytę do serwisu.

Napisano

Ja tylko na chwilke...

właśnie zassałem i zaistalowałem Internet Explorera w wersji 7beta - dla testów. Po uruchomieniu - SZOK !!!!

Beszczel na maksa ze stroni Microsh*tu, wszystko totalnie zerżnięte z Firefoksa - system paneli, zintegrowana przeglądarka, blokada reklam rss itd itp.

A najlepsze jest to, że nic im nie można zarzucić - przecież FF jest na licencji OpenSource...

to tyle w kwestii informacyjnej, pozdrawiam

Napisano

Troche pobronie tutaj Microsoft - a co nowego mieli wymyslic? Kulki zamiast paneli czy co? Latwo sie mowi, ze zerzniete... (PS. i tak korzystam z Mozilli :>)

To tak jakby tworcow linuxowego KDE posadzac o to, ze zerzneli okienka i klikanie myszka z Windowsa.

Napisano
To tak jakby tworcow linuxowego KDE posadzac o to, ze zerzneli okienka i klikanie myszka z Windowsa.

jesli jakies rozwiazanie jest dobre to ich OBOWIAZKIEM jest je rozprzestrzeniac. jesli 80% ludzi musi uzywac IE to niech chociaz bedzie to przegladarka bezpieczna i przyjazna uzytkownikowi.

btw: male pytanie konkursowe :P : ile czasu zajelo uzytkownikom znalezienie dziury po wydaniu IE w wersji 7beta?

Napisano

Wiedziałem po przeczytaniu paru nowinek że w IE 7 jest większość rzeczy zerżnięta z FF więc nawet nie pobieram. Im mniej rzeczy z mikroszajsu na kompie tym lepiej. A jako że ostatnio nie gram wogóle to myśle nad przejściem na linuksa, chociaż blokuje mnie troche brak 3DMarka pod linuksa i paru innych rzeczy które są dosyć przydatne przy o/c, diagnostyce itp.

Napisano

O ile dobrze kojarzę, to okienka i klikanie myszką też nie jest wynalazkiem Microsoftu :wink:

Zgodzę się, że rozprzestrzenianie dobrych wynalazków jest pozytywne, tylko ciekawi mnie ich polityka finansowa pod tym względem. Bo znając życie, przeglądarka ta nie będzie darmowa... :D

Napisano
myśle nad przejściem na linuksa, chociaż blokuje mnie troche brak 3DMarka pod linuksa i paru innych rzeczy które są dosyć przydatne przy o/c, diagnostyce itp.

linuxa uzywam sporadycznie ale wiem ze jest cos takiego jak wine( http://pl.wikipedia.org/wiki/Wine ) i qemu ( http://pl.wikipedia.org/wiki/QEMU )

Bo znając życie, przeglądarka ta nie będzie darmowa...

IE jest chyba darmowy? :) a przynajmniej za darmo dodawany do M$ windos (o co bylo juz kilka procesow w sadzie :) )

Napisano
Bo znając życie, przeglądarka ta nie będzie darmowa... <_<

IE jest darmowy.

Ale niezaleznie co wymysla to i tak bede uzywal Mozilli :)

Napisano

IE jest chyba darmowy? :) a przynajmniej za darmo dodawany do M$ windos (o co bylo juz kilka procesow w sadzie :P )

Z tego co czytałem, na pewno będzie dodawany do windowsa Vista. Na razie nie wiadomo czy będzie darmowe uaktualnienie dla użytkowników Xp :)

A swoją drogą windows przecież nie jest za darmo...

Napisano
' date='11.02.2006, 21:25' post='158161']

Dobrze, ale w takim przypadku po jaką cholere pakują tam 1 GB ramu którego i tak nigdy nie użyją więcej niż 256 mb? Podobnie procesor 2,46 ghz... Ja ostatnio siedziałem na 840 mhz i działało bardzo przyzwoicie (Barton Mobile z obniżonym mnożnikiem :wink: )

No właśnie komputer nie do gier ja mam 1 GB ramu 2x 512 w dualu Procesor Athlon 1,7 @2,3 GHz 2 X Seagate 120/7,200/8mb kaszy w macierzy ze stripingiem i myślę o zmianie komputera na coś z athlonem 64 ( Warunek moje aplikacje zostana skompilowane pod 64 bitowego proca) ze 2GB- 4 GB ramu najlepiej w dualu oraz o macierzy Raid 0 na dyskach scsi 10000 lub lepiej 15000 obrotów

Moga być 40 GB pojemności, mi wystarczy

co do grafy to do niedawna był radeon 7500( padł) obecnie mam radeona 9100

Gry u mnie (obecnie :) ) nie uświadczysz a wydajności temu komputrowi to czasem brakuje :)

Napisano

Amoniak, w Twoim przypadku to jest śmieszne :wink:

Dual na s.A nie daje znaczących wyników, dopiero w przypadku A64 są widoczne rezultaty ze względu na zintegrowany kontroler pamięci w procu.

Przejście na 939 jest jak najbardziej dobrą decyzją ale po co Ci w komputerze dwa Raptoty połączone w Raid? Nie dość że cholernie głośne to i tak nie wykorzystasz w pełni ich możliwości bo to nie dyski dla domowych zastosowań.

I tutaj niby ma być dobry procesor, dużo RAM'u, dyski Raptora albo lepiej i do tego jakiś słaby Radeon 9100? :lol: :wink:

Że tak spytam co robisz w domu na komputerze?

Napisano
' date='21.02.2006, 16:39' post='162154']

Wiedziałem po przeczytaniu paru nowinek że w IE 7 jest większość rzeczy zerżnięta z FF więc nawet nie pobieram. Im mniej rzeczy z mikroszajsu na kompie tym lepiej. A jako że ostatnio nie gram wogóle to myśle nad przejściem na linuksa, chociaż blokuje mnie troche brak 3DMarka pod linuksa i paru innych rzeczy które są dosyć przydatne przy o/c, diagnostyce itp.

Skoro nie zamierzasz grać, to po co Ci O/C? Żeby się szybciej okienka w Mozilli albo OpenOffice wyświetlały? :D Zresztą, 3DMark do testowania O/C się nie nadaje... Ostatnio użerałem się z pamięciami w mojej K7N2 i 3DMark przechodził za każdym razem, a w MoH:PA po 3 minutach zwiecha... :/

Swoją drogą IE7 to krok w dobrą stronę, wreszcie zakładki i czytnik RSS (chociaż do d..y, powinni go poprawić)...

Napisano

a ja mam problem, jestem szczęśliwym użytkownikiem mozilli, wszystko ok, tylko linki z gg mi sie otwierają w IE co jest bardzo denerwujące, i co ja mam zrobić??

Napisano

tak chamsko i brutalnie?? no trudno, sprubuje

kupa, teraz nic sie nie otwiera po kliknięciu na link:/

a wszystkie programy (nawet te microsoftowe) otwierają linki pięknie w mozilli

Napisano

Opcje > Ogolne ... i tam jest ramka z textem typu czy firefox ma byc domyslna przegladarka

ps. u mnie takich problemow nie bylo ;)

Napisano

czesc, jako, ze jestem zimny w temacie komputerowym kieruje tutaj zapytanie. Nieopatrzenie zainstalowalem aktualizacje do windowsa o sprawdzianiu autentycznosci oprogramowania, i teraz przy kazdym logowaniu mi wypisuje jakies bzdety i w pasku obok zegara mam ikonke "bład sprawdzania autentycznosci systemu windows", czy da sie ten szajs (aktualizacje) jakos usunac?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...