Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja bym się jednak skłaniał do modernizacji kompa i zakupu tunera na PCI - a hałas kompa można ograniczyć. Dla przykładu mój komp (z grzejących się części: Core2 @ 2.8GHz, kręcony 7600GS, raid0: 2x 2.5'' 5400rpm) - wiatrak boxowy na procku @ 5.7v, w zasilaczu 120mm na 4.8v, nic się nie przegrzewa, komp działa czasami kilka(naście) dni bez przerwy, w dzień przy wyłączonym monitorze żeby sprawdzić czy komp działa to muszę się schylić i zobaczyć czy dioda Power się świeci - kompa po prostu nie słychać. W nocy słyszalny jest delikatny szum :)

Uwierz mi - przerabiałem różne konfiguracje, a tuner PCI wyrzuciłem z budy po miesiącu używania... Nie jest to po prostu wygodne, bo gdy chcesz obejrzeć na szybko wiadomości musisz uruchamiać od nowa kompa, potem programik do TV tylko po to, żeby za 5 minut wyłączyć. No i kompletnie nie rozumiem po co namawiać kogoś do wywalania kupy pieniędzy, jeżeli on tego nie potrzebuje ;)

Napisano

Panowie, mam 2 kompy, na laptopie jest vista i tak zostanie, bo fajnie śmiga, a na tym starym złomie 1k mhz 256 ramu 40 giga dysk pójdzie jakiś linux?

Jeśli można by było prosić pomoc jaką wersję ściągnąć i zainstalować byłbym bardzo wdzięczny ;)

Napisano

http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases...esktop-i386.iso

Dystrybubcja oparta na Ubuntu i środowisku Xfce specjalnie stworzona dla słabszych komputerów.

Obecnie mam laptopa z prawie identyczną konfiguracją i śmiga na Xfce. Działa to w miarę szybko.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Xfce - o środowisku

http://pl.wikipedia.org/wiki/Xubuntu - o systemie

Instalacja jak to z systemami z grupy *buntu zapewne łatwa, prosta i przyjemna ;)

Napisano

Dobra, to teraz tak ściąga mi się wersja deskop, format kompa zrobię bo windows xp jest w stanie krytycznym...

Zainstaluję millenium i na millenium instalować xubuntu, czy format zrobić i na pustej partycji go instalować?

Bo polecenie format: c chyba formatuje pod system plików windowsa, mam rację?

Napisano

Jeśli chcesz, żeby na tym komputerze śmigał tylko Linux to odrazu instaluj. Nie pamiętam jaki standardowo system plików jest stosowany, ale to będzie pewnie ext3 więc coś zupełnie innego niż to co windows zrobi. Instalka Windowsa jest w takim przypadku zupełnie niepotrzebna.

Jeśli masz 40 gb to ja bym to podzielił:

6-8Gb na system - punkt montowania /

pozostałe miejsce przeznaczył na katalog /home . Jak by Ci się system nei spodobał to zawsze możesz wywalić Xubuntu i zainstalować inną dystrybucję, a wszystkie ustawienia i tak przechowywane są w katalogu /home więc danych i ustawień nie tracisz :voodoo:.

http://start.ubuntu.pl/ tu na początek jest w sam raz wszystko opisane. Samego Xubuntu nie instalowałem nigdy, ale zakładam, że instalacja jest taka sama jak ubunciaka :angry2:.

Napisano

Jakiego swapa? :icon_wink: Własnie działam na lunuksie xubuntu i go rozgryzam :) Mozilka fabrycznie jest, ale nie wiem czemu jest pół brytyjska-pół polska i wszystko co napiszę, mi podkreśla :D

Jak się nazywa gadu na linuksa? :) I jak je zainstalować?

Napisano
Uwierz mi - przerabiałem różne konfiguracje, a tuner PCI wyrzuciłem z budy po miesiącu używania... Nie jest to po prostu wygodne, bo gdy chcesz obejrzeć na szybko wiadomości musisz uruchamiać od nowa kompa (...)

Są tacy, co nie wyłączają kompa, no chyba że prąd odetną :icon_wink:

U mnie komp chodzi sporo godzin na dobę, m.in. dlatego, że wykorzystuję go jako TV - telewizora jako takiego w pokoju nie mam.

Napisano

swap to partycja wymiany używana, kiedy skończy się ram, a jak sam pisałeś masz go mało,

klient gg jest i nazywa się pidgin, w ubuntach jest domyślnym multikomunikatorem.

Napisano

Mam kadu już B) Już rozszyfrowałem tajniki instalki klamotów :P Dźwięk tez juz zrobiłem, dodałem do blacklista kartę z chipseta i teraz widzi tylko tą pod pci podłączoną ;) Fajnie śmiga już wszystko :P

Z przeglądarek jadę na mozilce ale podobno najnowsza opera jest niezła jeśli chodzi o youtube itp

Napisano

Mi nowa operka coś kuleje przy flashu na archu :P

Ale na tym sprzęcie ubuntu chyba będzie Ci trochę mulić (to nawet pewne) — Arch byłby o niebo szybszy, ale musiałbyś wszystko samemu konfigurować B) Także warto to przemyśleć - miałbyś doskonałe zajęcie jak się sezon skończy :P;)

(chociaż tyle opinii, ile użytkowników... jeden poleci debiana którego nie znoszę, drugi gentoo, trzeci mandrive...)

Napisano

Przylaczam sie do zdania BTS - Arch na starsze kompy jest świetny ;) (zreszta nie tylko na starsze). Jak będziesz miał trochę czasu - naprawde polecam - ręczna konfiguracja nie jest bardzo uciążliwa (najważniejsze rzeczy są tak naprawde w jednym pliku konfiguracyjnym), a bardzo dużo można dowiedzieć się o funkcjonowaniu systemu. Za to po instalacji i konfigracji dostajemy system szybki jak rakieta + optymalizowane KDEmod wymiata :D

Napisano

Aktualnie xubuntu jest dużo szybszy od xp sp2 :D

I to mnie zadowala ;)

Dźwięk zrobiony, wszystko zrobione, teraz pozostaje mi tylko cieszyć się ze stabilnego systemu ^^

Napisano

No i o to chodzi, żeby user był zadowolony ;) A Xfce to faktycznie fajne środowisko, takie odmulone i odchudzone GNOME.... jak z XT i XTR :D

Napisano
Aktualnie xubuntu jest dużo szybszy od xp sp2 B)

I to mnie zadowala :D

Dźwięk zrobiony, wszystko zrobione, teraz pozostaje mi tylko cieszyć się ze stabilnego systemu ^^

Wydaje mi sie ze "duzo" szybszy to za mało powiedziane... Aktualnie, jesli nie zainstalujesz zadnego antywira, na windzie to zamula ci kompa po 5 min w necie:(. A nie mowiac o awaryjnosci. Prawde mówiąc Windows szybciej sie wybil.. i kazdy jest do niego przezwyczajony... Co jest błedem :)

Ja posiadam, XP+ sp3

na drugim kompie Kubuntu, po zainstalowaniu mialem : internet, kodeki, muzyke itp. Wszystko bez instalacji sterownikow! Lecz problem pojawia sie gdy chcemy zainstalowac jakas gre lub rozbudowany program... Oczywiscie, jesli ktos bedzie sie znal dobrze na Linuxie, to nie bedzie mial z tym wiekszych problemow:)

Napisano

Wildix zaloze sie ze Fifi'emu chodzilo o gry. Co do aplikacji zwyklych nie korzystajacych z directx'a (bo o to sie glownie rozchodzi) to nie ma problemu i wine milo dziala.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zanim będziesz rozglądać się za drukarką zacznij rozgladać się za tuszami do nich. I wybierz taki model dla którego nowe tusze są w miarę w przystępnej cenie. Co z tego, że drukarka będzie np tania i miała całkiem fajne parametry skoro tusze będą po 80 zł za sztuke bo będzie zawierać głowice w sobie?

Napisano

Drukarka jest warta 180 zł, ma skaner i ksero dodatkowo. Skaner już mam. Niby tania, ale żebym nie płacił za koszty eksploatacji dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...