Forum rowerowe

• Jesteśmyna

[Pedały] Crank Brothers Egg Beater Chrome 2004

• Nie możesz odpowiedzieć
107 odpowiedzi w tym temacie

#41 macrianus

Stały bywalec

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 996 postów

Napisano 07 sierpień 2005 - 18:23

macrianus napisał:

btw. stary smar byl zuzyty, zanieczyszczony etc. jak czysciles?
zastanawiam sie, kiedy zajrzec do swoich, wiec ponawiam powyzsze pytanie :)
to samo co u wielu innych

Rowery

• admin

#42 skrzynia

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 4
  • 4450 postów

Napisano 07 sierpień 2005 - 18:35

IMO możesz poczekać do ~4000-5000, uszczelki spełniają swoje zadanie całkiem dobrze, w środku syfu nie było :)
...

#43 macrianus

Stały bywalec

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 996 postów

Napisano 07 sierpień 2005 - 18:42

dzieki za odp :)
to samo co u wielu innych

#44 Harry

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 5 postów

Napisano 11 październik 2005 - 23:03

Wszyscy piszą o zaletach ja dorzucę moje 3 grosze o wadach ubijaków.... Ja posiadam wersję Chrome (najtańszą). Pedałki jeździły w każdych warunkach- sucho, mokro, błoto, śnieg... Właśnie zima nie jest najlepszym dla ubijaków okresem. Niestety w moim mieście sól w zimie jest wszechobecna- na drogach, chodnikach, trawnikach, klatkach schodowych, wszędzie jest sól! Po zimie jeden pedał zaczął strzelać- po organoleptycznym badaniu wyszło, że łożysko maszynowe w prawym pedale przestało istnieć, a na szpilce przy ślizgowym porobiły się wżery od rdzy :D Niby nic ale wszyscy trąbią o wielkiej niezawodności konstrukcji... według mnie za słabe jest uszczelnienie od wewnętrznej strony (przy korbie).

Łożyska można spokojnie dostać (nawet dostałem lepsze aluminiowe kapsle do zamykania ubijaków) i po wymianie są jak nowe.

Ogólnie polecam, ale ze szczególnym uwzględnieniem okresu zimowego- trzeba smarować (ja nie smarowałem, bo Crank?i kupiłem na jesieni)

#45 Lookas 46

The Doctor

• Admin
  • Reputacja: 118
  • 7898 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 12 październik 2005 - 22:09

Dlatego coraz bardziej myślę o zwykłych pedałkach na zime :wink:
"Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność;

Ja jestem biedny, żeby kupować tanio." John Davison Rockefeller

>>>>IV ZLOT FORUM JUŻ W LIPCU- ZAPRASZAMY<<<<

Rowery

• admin

#46 jimi

Pro

• Użytkownik
  • 164 postów

Napisano 07 listopad 2005 - 13:58

dziś mój jeden ubijak się wykończył tj złamało się to jedno skrzydełko tam gdzy sprężyna się na nim napina.... kurrrrrrrrrr ........da sie to jakoś zespawać?
bo gwarancji nie mam bo pedałki z usa dostalem :/ musze przyznać ze to jest kur&*^*& szajs i więcej tego nie kupię....

[ Dodano: 2005-11-07, 14:35 ]
Dołączona grafika

oto jak sie chamsko rozwalił...... :(

#47 skrzynia

Stary wyjadacz

• Elita
  • 4450 postów

Napisano 07 listopad 2005 - 15:20

Gdzieś czytałem, że "klatki" kosztują około 50zł. Zespawać się da - w galerii na light-bike jest zespawany Crank - właściciel pisał, że po spawaniu działa OK.

Moim Crankom stuknęło 4500km - wszystko OK, działają świetnie. Ostatnio przeszły drugie smarowanie, kręcą się idealnie :(
...

#48 jimi

Pro

• Użytkownik
  • 164 postów

Napisano 07 listopad 2005 - 15:29

to uszczelnienie u mnie to jakieś porażkowe, rozwala się, moje mają przejechane ok 3000km ale błotka troche zaznały :( rozkręciłem dziś to smar do polowy był czarny...
mam nadzieje ze uda mi sie to zespawać jakoś, napisalem jezcze do 7anna, zobaczymy co mi doradzą...

[ Dodano: 2005-11-09, 21:19 ]
dałem pedały do sąsiada bo pracuje w jakimś zakładze gdzie mają 'profesjonalnych' spawaczy i ten 'profesjonalny spawacz' wszystko spierdolił co sie tylko dało, tak zespawal pedał ze jest krzywy i sprężyna lata, więc skrzydełka mają względem siebie luz i tylko 2 strony sie wpinają jak trzeba ... normalnie jestem nieziemnsko wku*&^*!!!!!!!!!!!!

#49 skrzynia

Stary wyjadacz

• Elita
  • 4450 postów

Napisano 19 luty 2006 - 18:26

5412km - dziś pierwszy raz but wypiął się samoczynnie - na podjeździe. Stwierdziłem, że przyczyną jest zużyty blok i jeszcze kilkanaście kilometrów pojeździłem, sytuacja się nie powtórzyła.
W domu po myciu roweru wpadłem na pomysł przesmarowania cranków - oto co zauważyłem:

Dołączona grafika

- jak widać pękł :)

Napisałem do 7Anna, podobno klatki można kupić. Jeśli nie, dam to do pospawania.

Puki co założyłem nowe, model 2005 kupiony niedawno na allegro...

Wyświetl postUżytkownik Harry dnia 11.10.2005, 23:03 napisał

Łożyska można spokojnie dostać (nawet dostałem lepsze aluminiowe kapsle do zamykania ubijaków) i po wymianie są jak nowe.

Gdzie kupiłeś alu kapsle?
...

#50 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • Reputacja: 11
  • 10315 postów
  • Imię:Ecia

Napisano 19 luty 2006 - 18:36

Tak się składa, że kilka dni temu kumpel na GG poinformował mnie, że jego pedał też w ten sposób strzelił - również model Chrome :) ... Dopytam go o rocznik i przebieg.
Ale to chyba nie przypadek: 3. pęknięte skrzydełko... Kumpel okrutnie psioczył na jakość Chrome'ów - przyznam, że o nich nieśmiało myślałam w dalszej perspektywie rozbudowy roweru, ale teraz już mi raczej jednak definitywnie przeszło :029: ...
Pozdrówko rozczarowane :) ...
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

#51 skrzynia

Stary wyjadacz

• Elita
  • 4450 postów

Napisano 19 luty 2006 - 18:40

Byłbym również wdzięczny za info o miejscu pęknięcia - właśnie zauważyłem, że te Jimmiego i te z Light-Bike pękły... dokładnie w tym samym miejscu :)
...

#52 DENI

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 541 postów

Napisano 19 luty 2006 - 20:31

ghy
moje cranki (model 2003 chrome) smigaja dalej
wysle je tylko do wymiany lozysk i smarowania (45zl)
ale robia mi niezle wzerki w bucie
http://img131.images...mage=but5vs.jpg
http://img139.images...age=but27fl.jpg

wogole zapiekly mi sie srubki
i bede musial przepilowac blok chyba
wiec zamowic musze nowe -> 70zeta
ugh
ale dalej popieram kranki :)
chociaz teraz mozna wyrwac shimano 520 za 80zl
czy aliumy za 140zl
pewnie i tak bym wzial cranki :) dzialaja,wymiataja, lamia sie pojedyncze egzemplarze na iles tysiecy wiec mnie to nie dotyczy :)
minus - wzerki w bucie :)

#53 Ecia

Wersja Terenowa

• Elita
  • Reputacja: 11
  • 10315 postów
  • Imię:Ecia

Napisano 22 luty 2006 - 15:59

Kumpel relacjonuje, że pękły mu na zgięciu skrzydełka. Rocznik 2005, przebieg: ~ 2000 km szosowego treningu ( :( ).
Prosiłam go o fotki - jeśli je dostanę, wrzucę.
Pozdrówko rzeczowe :D .
Daleko od szosy ;)

Gdzie jest RURA?

#54 skrzynia

Stary wyjadacz

• Elita
  • 4450 postów

Napisano 22 luty 2006 - 16:25

OK, dzięki za info :(
Moje Cranki są jeszcze na gwarancji ("bracia" dają 2 lata), więc wczoraj (wraz z kopią rachunku i zgłoszeniem reklamacyjnym) wysłałem je do dystrybutora, z którym skontaktowałem się wcześniej mailowo.
Na razie wiem, że: "Ocenimy czy uszkodzenie podlegają gwarancji i oddzwonimy z informacją".
Liczę na pozytywne rozpatrzenie reklamacji; jak będe coś wiedział dam znać.
...

#55 skrzynia

Stary wyjadacz

• Elita
  • 4450 postów

Napisano 02 marzec 2006 - 17:02

Dostałem przed chwilą paczkę.

W prawym - uszkodzonym - wymieniono obydwa skrzydełka, przy okazji wymieniono łożyska i uszczelki na nowe.

W lewym - w 100% sprawnym - także wymieniono łożyska i uszczelki na nowe ;) :)
No i obydwa są na nowo nasmarowane, oraz dostały nowe kapsle :)

Wszystko w ramach gwarancji, wysyłka zwrotna także opłacona. Jestem bardzo zadowolony, 7ANNA w moich oczach zyskała naprawdę bardzo wiele - wiadomo, jak nie raz bywa z reklamacjami w Polsce...
Rewelacja :)

Dołączona grafika
...

#56 DENI

Maniak

• Użytkownik
  • 541 postów

Napisano 03 marzec 2006 - 19:36

witam
dostalem paczke dzisiaj
nie odkrecilem lewego ramienia korby wiec wyslalem z korba :blink:
zaplacilem standardowe 45zl
ale wymienili mi klatke w tym przykreconym do korby !
moze stwierdzili ze jest zuzyta czy cos
moje cranki to chrome 2003 i waza 278gramow

http://img370.images...=ubijaky5bg.jpg
http://img474.images...=ubijaki2jf.jpg

#57 BART_osz

Stały bywalec

• Nowy użytkownik
  • 1247 postów

Napisano 03 marzec 2006 - 20:19

Sporo osob chwali te ubijaki ... trafilem fajna oferte i tez nabylem pedalki i buty. To beda moje pierwsze spd :blink: mam nadzieje ze nie za duzo gleb zalicze przy nauce jazdy z takimi pedalami i ze wytrzymaja u mnie pare dobrych tysiakow ;)
sezon rozpoczety

Juicy dziala dalej solidnie
a modyfikacje juz prawie skonczone :)

#58 skrzynia

Stary wyjadacz

• Elita
  • 4450 postów

Napisano 03 marzec 2006 - 21:09

Wyświetl postUżytkownik BART_osz dnia 3.03.2006, 20:19 napisał

To beda moje pierwsze spd :) mam nadzieje ze nie za duzo gleb zalicze przy nauce jazdy z takimi pedalami i ze wytrzymaja u mnie pare dobrych tysiakow :)

Jeśli wszędzie serwis gwarancyjny wygląda tak jak w Polsce to nie masz się czym przejmować nawet jeśli coś padnie ;)
Właśnie oglądam te moje, i stwierdziłem, że teraz niewiele je różni od nowych :blink: Stare sa tylko 2 z 4 skrzydełek i ośki+sprężyny :) Kręcą się tak samo jak drugie (mam 2 komplety cranków), które mają przejechane 150km :)
...

#59 BART_osz

Stały bywalec

• Nowy użytkownik
  • 1247 postów

Napisano 08 marzec 2006 - 20:58

Dostalem dzis pedaly i buty - otwieram pudelko z pedalami :eek: ale to malutkie :eek: . Zalozylem wyjechalem przed dom - ale fajnie sie kreci :) - na poczatku mialem problem zeby sie prawidlowo wpiac ale to byla szybka nauka. Co najlepsze wypinanie nie jest wcale takie ciezkie , wystarczy skrecic noge i to wszystko - trzeba tylko o nim pamietac - wracajac pod dom prawie przyglebilem bo zapomialem ze jestem wpiety :lol: .
Wiem ze to temat o pedalach ale mam szybkie pytanie :D dotyczace butow - kupilem adidasy model marathon - wykonanie tip top tylko... troszeczke za dlugie ;) , mam rozmiar buta 42 a to jest 42 i 3/4 - czuje troszeczke luzu z przodu - ale jak dopne sie rzepami solidnie - sa trzy - to noge mam unieruchomiona jak trzeba i nic mi nie lata. Zostawic sobie troche luzu czy kupic pol rozmiaru mniejsze a te oddac do zyda ??
sezon rozpoczety

Juicy dziala dalej solidnie
a modyfikacje juz prawie skonczone :)

#60 DENI

Maniak

• Użytkownik
  • 541 postów

Napisano 08 marzec 2006 - 23:23

troche szacunku (ostatni wyraz)
jak bardzo ci przeszkadza to ....
ja lubie mocno scisnieta noge wiec tez na 3 rzepy daje i jade