Forum rowerowe

• Jesteśmyna
Sezon zimowy - narciarstwo, snowboard

- - - - -

[odpowietrzanie]Zestaw do odpowietrzania Avida Juicy 3/5/7-Zrób to sam

191 odpowiedzi w tym temacie

#21 Robsonek

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 1 postów

Napisano 11 czerwiec 2009 - 09:09

Jakiego płynu używacie, gdzie go kupujecie i za ile?
Pytanie do osób, które mają oryginalny zestaw: Czy w komplecie była opaska do klamki czy wydając 150 zł trzeba użyć sznurówki?

Wideo: AVID Bleed Procedure
Manual: Hydraulic Disc Brake Hose Length Adjustment & Bleed Guide

Rowery

• admin

#22 Endriu86

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 7 postów

Napisano 11 czerwiec 2009 - 14:08

Siemka, mam hamulce Tektro Auriga Comp i chce sobie sprawic podobny zestaw ale powiedzcie czy jesli odkrece ta srubke (na zbiorniczku wyrownawczym) do odpowietrzania/zalewania to nie zapowietrze go bardziej? Chce sprawdzic srednice tego zaworka ale chce zeby hampel jeszcze hamowal :D

#23 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 208
  • 2698 postów

Napisano 11 czerwiec 2009 - 15:14

Robsonek - trzeba użyć sznurówki - żal.pl

Całe szczęście zestaw mi się szybko zwrócił. Inaczej żałowałbym trochę bardziej tych 150zł.

Ja używam płynu shell donax ZB 5.1. Jest nieco rzadszy od oryginalnego płynu, dzięki czemu klamka lżej pracuje i szybciej odbija.

Endriu86 - kup sobie strzykawkę 20ml i 10cm wężyka ze sklepu akwarystycznego. Do odpowietrzenia tekro nic więcej nie jest potrzebne.

#24 Endriu86

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 7 postów

Napisano 11 czerwiec 2009 - 22:42

Dzieki Andrew, czyli moge spokojnie odkrecac ta srubke i kombinowac z wezykiem, nie zapowietrzy mi sie bardziej? A wezyk ten po prostu sie nasuwa, a nie wkreca jak w przypadku Avida?

#25 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2698 postów

Napisano 12 czerwiec 2009 - 12:04

Wężyk nasuwa się na odpowietrznik przy zacisku, a dopiero po tym lekko odkręca się zaworek.

Na klamce jest pokrywka zbiorniczka - musisz ją odkręcić żeby móc odbierać stamtąd płyn.

Rowery

• admin

#26 Endriu86

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 7 postów

Napisano 13 czerwiec 2009 - 12:20

Dzięki, a czy aby na pewno trzeba zdjąć cala pokrywkę ?? W instrukcji obsługi jest napisane, ze należy odkręcić śrubkę na tym zbiorniczku i tam wetknąć rurkę ;)

#27 Dun

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 202 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 13 czerwiec 2009 - 13:16

dla ludzi ktorzy maja problem z laczeniem sruby barylkowej z koncowka weza. kupujecie, wzglednie idziecie do dowolnego serwisu dla nurkow, wzglednie punktow zajmujacych sie legalizacja butli, nabijaniem HP, prosicie o pol kropelki czerwonego locktite'u na gwint i nakrecacie srube do wezyka :D
mozna rowniez zaciagnac na max'a najmniejszego zipa, trwalosc gwarantowana.
Dołączona grafika

#28 jumiok

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 6 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 13 czerwiec 2009 - 21:41

Witam!

A czy Ktoś z szanownych forumowiczów, nie ma może na zbyciu śrubek baryłkowych?
W serwisach pomimo usilnych starań nie otrzymałem ani zepsutych manetek/przerzutek Shimano, ani samych śrubek.
Piszcie proszę na priva - z chęcią się dogadam.
W innym wypadku pozostaje mi tylko... Avid Bleed Kit:(

Pozdrawiam

#29 bros

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 396 postów
  • Imię:Piotrek

Napisano 13 czerwiec 2009 - 23:25

Idź do tokarza - zrobi Ci takie a nawet lepsze. Wystarczy, że przewierci śrubę M5 na wylot + ew splanuje (to chyba właściwe określenie) jeden z jej końców. Tam gdzie zostanie gwint nakręcasz 2 nakrętki i je kontrujesz. Dajesz uszczelkę, bez żadnego kombinowania nakładasz wężyk na splanowany koniec i gotowe. Ja sobie takie załatwiłem po znajomości. Ale myślę, że w 5zł/szt się wyrobisz spokojnie. Przy czym tutaj odpadają Ci problemy z uszczelnieniem. Jeżeli splanuje się (kurde ciągle nie wiem czy to poprawne określenie ... chodzi o "wygładzenie", usunięcie gwintu) śrubę M5 to wężyk od zestawu kroplówkowego nachodzi dość ciężko, ale nachodzi i bez żadnych dodatków masz szczelny układ. Ja osobiście przy próbach z tymi śrubkami baryłkowymi dostawałem szału. Układ ciągle się rozszczelniał. Po zastosowaniu śrubek od tokarza wszystko zadziałało za pierwszym razem.
Dołączona grafika

#30 pawel1315

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 1147 postów

Napisano 14 czerwiec 2009 - 00:41

A czy zwykłe śruby m5 nie mają innego skoku niż śruby baryłkowe ?? Jeśli tak no to można zajechać gwinty w hamulcach i ma się problem :D

#31 bros

Maniak

• Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 14 czerwiec 2009 - 11:17

Nie wiem jak jest z tym skokiem. Nic nie wręcałem na siłę i wszystko ładnie pasowało. Rownie dobrze można zapytać czy skok śrubek baryłkowych jest odpowiedni do gwintów w hamulcach :D

Na PW kilka osób zapytało mnie jak wygladają z bliska takie obrobione śrubki. Zdjęcia zamieszcze tutaj:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po kompresji jakość dostała w tyłek ale chyba widać o co chodzi :)
Ja ciągle jeszcze mam plastikowe strzykawki. Raz odpowietrzyłem i od tamtego czasu nie ruszałem zestawu. Przy kolejnym odpowietrzaniu przejde się do apteki po te lepsze. Dodatkowo mam już takie zaciski jak w oryginalnym zestawie avida - te suwaki są dość uciążliwe. Podczas oddawania krwi zauważyłem, że panie pielęgniarki wlaśnie takimi zatrzaskami zabezpieczają ucięte wężyki, poprosiłem o 2 i mam :) Pewnie w jakiś sklepie medycznym też będa do dostania.
Dołączona grafika

#32 jumiok

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 6 postów

Napisano 14 czerwiec 2009 - 16:15

bros, a wężyki normalnie masz o zestawu do kroplówek??:) jak już będziesz miał w pełni zrobiony zestaw, to daj proszę znać i może pochwal się foteczką:)

#33 Endriu86

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 7 postów

Napisano 15 czerwiec 2009 - 14:15

Orientujecie się ile wchodzi oleju mineralnego do przedniego i tylnego hampla (głównie do zbiorniczków wyrównawczych)? No chyba ze znacie srednice wewn. przewodów :P . I jeszcze jedno, jak uniknąć zapowietrzenia gdy podczas zalewania skończy nam się olej w strzykawce (przy zalewaniu tylnego chyba jest to możliwe) i będzie trzeba go uzupełnić?

#34 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2698 postów

Napisano 15 czerwiec 2009 - 18:21

Endriu - w całym przewodzie mieści się nie więcej niż 1 ml, więc jeżeli użyjesz strzykawki 20ml, to na 100% wystarczy Ci płynu.

W avidach potrzeba około 10ml płynu żeby napełnić pusty układ :voodoo:

#35 bros

Maniak

• Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 16 czerwiec 2009 - 21:38

Wyświetl postUżytkownik jumiok dnia 14.06.2009, 17:15 napisał

bros, a wężyki normalnie masz o zestawu do kroplówek??:) jak już będziesz miał w pełni zrobiony zestaw, to daj proszę znać i może pochwal się foteczką:)

Tak, wężyki są od zestawu kroplówkowego. Zostawiłem w nich DOTa na kilka godzin i chyba weszły z nim w reakcję. Stały się bardzo miękkie ale po wylaniu płynu i wymyciu wężyków wszystko wróciło do normy, jedynie troszkę się przydymiły :D No ale nawet wymieniając wężyk po każdym odpowietrzeniu to starczy go na 20x :)
Chwilowo nie mam potrzeby odpowietrzania hamulców więc zestaw zostanie taki jaki jest :P Jak będę musiał go użyć kolejny raz to wymienię strzykawki i zaciski. Ale to tylko "kosmetyka". Zestaw działa OK taki jaki jest.
Dołączona grafika

#36 Endriu86

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 7 postów

Napisano 16 czerwiec 2009 - 21:58

Dzięki Andrew, sądziłem że mimo wszystko przewody mają większa średnicę wewnętrzną i że wchodzi kilkanaście ml :D

#37 Mardukpl

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 21 postów

Napisano 25 czerwiec 2009 - 22:44

ja tez nie miałem śrub baryłkowych i poszedłem na łatwiznę nakładając mocno wężyk na strzykawkę (najłatwiej w cieplej wodzie) i obcinając go zaraz na końcu strzykawki. Następnie wkręciłem całość w hamulec i manetkę, wężyk nagwintował się i jednocześnie uszczelnił całość. Co prawda jest to mniej wygodne bo za każdym razem trzeba wymieniać wężyk, ale na szybko jest oki jak ktoś nie chce się w to częściej bawić.

Co do klejenia zastosowałbym opaskę zaciskowa plastikowa i zacisnąć na nałożonym wężyku na gwint, można tez pomiędzy zastosować sylikon sanitarny w celach uszczelniających ale wątpię by był potrzebny.

#38 shotgun

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 629 postów

Napisano 27 czerwiec 2009 - 18:45

Coz mnie zestaw kosztowal..............80gr,i dziala.Jest w pelni szczelny,w pelni wielokrotnego uzytku.Faktycznie kosztowal mnie tyle,poniewaz reszte mialem z pracy.Rozwiazanie jak dla mnie jest o niebo lepsze niz te stosowane tutaj,Zestaw sie sklada z 2 strzykawek /to wlasnie koszt 0,8zl/,dwoch kawalkow wezyka Festo /dowolny przewod pneumatyczny o srednicy 6mm/ i zlaczki Festo /dowolna zlaczka dowolnej firmy z gwintem M5/.Wezyka wciskam na sile na strzykawke-minimalna sila do wlozenia,koncowka strzykawki posmarowana wczesniej Loctite403 /dowolny klej cyjanoakrylowy,tzw. sekundowy/,10 cm wezyka,z drugiej strony szybkozlaczka.Nic do zaciskania wezyka nie jest potrzebne,poniewaz tego nie stosowalem.Zalewanie/odpowietrzanie bardzo szybkie i precyzyjne.Jednyny problem to kupno szybkozlaczki,ale w wiekszych miastach to chyba nie problem.

#39 creative1989

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 1158 postów

Napisano 30 lipiec 2009 - 20:51

Zrobiłem sobie taki własny zestawik wraz ze srubkami od tokarza... obrabiałem te śrubki ze 3razy żeby wężyk mocniej wszedł- cały czas bez skutku. Ponadto na jednej śrubce nie mam tak małej uszczelki i nawet wkręcając głęboko trochę cieknie, co więcej przy dzisiejszej obróbce śrubki, gwint mi się zj**ał i się teraz wkręca na 2mm, a do tokarza już nie mam siły chodzić....
Jak ktoś ma dużo cierpliowści i czasu to polecam ten zestaw, w przeciwny razie lepiej kupić Avidowski zestaw do odpowietrzania...

Tam gdzie kończy się XC i kończy się DH... zaczyna się Enduro

#40 flub3r

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 25 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 22 sierpień 2009 - 12:40

Wyświetl postUżytkownik creative1989 dnia 30 lipiec 2009 - 20:51 napisał

Zrobiłem sobie taki własny zestawik wraz ze srubkami od tokarza... obrabiałem te śrubki ze 3razy żeby wężyk mocniej wszedł- cały czas bez skutku. Ponadto na jednej śrubce nie mam tak małej uszczelki i nawet wkręcając głęboko trochę cieknie, co więcej przy dzisiejszej obróbce śrubki, gwint mi się zj**ał i się teraz wkręca na 2mm, a do tokarza już nie mam siły chodzić....
Jak ktoś ma dużo cierpliowści i czasu to polecam ten zestaw, w przeciwny razie lepiej kupić Avidowski zestaw do odpowietrzania...

JESTEM TEGO SAMEGO ZDANIA,
parę razy odpowietrzy się znajomym i zarobi się na ten zestaw, inwestycja może się zwrócić :thumbsup: