[opony] Kenda Karma 2.0
Napisano 19 kwiecień 2008 - 21:43
Pozdrawiam
Rowery
Napisano 19 kwiecień 2008 - 21:57
a szczególnie gdy chodzi o koła.
Napisano 20 kwiecień 2008 - 13:25
Leader Fox Team
Rowery
Napisano 20 kwiecień 2008 - 18:49
Napisano 21 kwiecień 2008 - 21:33
Jedyne co mogę potwierdzić to super stosunek wagi do ceny. Moje ważą ok 480g, według starej wagi kuchennej. Być może elektroniczna pokazała by więcej jednak nie aż tak znowu dużo. Na asfalcie jedzie się całkiem nieźle. Nie ma odczuwa się wibracji kiedy styka się kolejny klocek z asfaltem, jak to jest w niektórych oponach
W terenie dobrze trzyma w suchych warunkach. Na mokro jeszcze nie testowana. Póki co jeszcze brak kapci. Stosuje z dętkami Maxiss Ultralight
Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...
...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści
Napisano 12 maj 2008 - 06:35

The faster you are, the slower life goes by.
Napisano 15 maj 2008 - 12:17
Bo jak na razie to w zasadzie tylko opona z tyłu kwalifikuje się do wymiany, ale gdybym mógł zyskać rozsądnie na wadze kół to bym się zdecydował na zmianę.
PODPISY:
Nie umieszczamy w swoich podpisach obrazków oraz zdań, czy wyrazów pisanych dużą czcionką lub rozciągających strukturę forum.
Dozwolony jest jeden TOOLBAR o rozmiarach 350x19px.
Napisano 20 maj 2008 - 10:42
Używałem Kend (Koyote 1,95 w lżejszej wersji <600g) i stąd wiem jak mniej więcej sprawują się Kendy. Teraz szukam w miarę lekkiej opony w granicach 2,1, na twardy teren ale jest z tym problem, bo nie chcę wydać na to kupy szmalcu albo zmieniać gumy co roku - patrz: Conti Explorer, które na twardym i szorstkim podłożu zdzierają się w tempie zastraszającym
Co prawda jak napisałem wolałbym 2,1, ale ostatecznie niezbyt wąska 2,0 też mogłaby być. Będą zakładane z obręczami DM18 i DH19 (szerokość wewnętrzna obu ok. 18mm, zewnętrzna 24mm) i stąd mam nadzieję że to trochę je "poszerzy".
Karma ma bieżnik klockowy jak w polecanych mi SBE, choć o grubszym układzie, waga nawet drutówki to <600g co dla mnie jest oponą wystarczająco lekką (w <500g się nie będę bawił, bez przesady), a cena zestawu 2x drut Karmy wychodzi w cenie 1x SBE. Na przód i tył są takie same Karmy? Bo Koyoty miałem różne. I teraz jak będzie się to trzymało asfaltu, szutrów, ubitych ścieżek, no i co ze ścieralnością? Bo Koyoty po obsłużeniu 2 rowerów i sprzedaniu razem z kołami nadal zachowały po ponad 2 latach sporo bieżnika
No i co z PSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSnejkami przy założeniu z Ultralightami?
PS. (nie PSSSSSSSSSSSS
Sevenstring.pl - najbardziej niecenzuralny, homosiowy i ogólnie porąbany portal w polskim necie - zapraszam! :D
szkoda dwóch kółek, ale różnie się życie układa...
Napisano 20 maj 2008 - 15:03
którą uzyskałem w zaprzyjaźnionym rowerowym.
Szukałem i szukam opon na podobne warunki.
I do tego ma być lekka, czyli do 550g.
Odpowiedź była taka:
- Specialized The Captain 2.0 (typ sklepu, realnie 529g),
- Maxxis Hard Drive 2.1 (mój typ 2, 530g).
Obecnie zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma oponami.
Skłaniam się ku Captain,
bo mój Maxxis HD nie zachwyca wolnym ścieraniem.
Z informacji jakie uzyskałem od sklepu to to,
że Spec ma bardzo dobrą ochronę antyprzebiciową,
czego nie ma za bardzo HD,
a to też dla mnie jest priorytetem,
gdyż opony będą jeździły prawdopodobnie lekkimi dętkami,
prawdopodobnie Maxxis Flyweight lub ostatecznie Ultralight.
Napisano 21 maj 2008 - 10:15
Napisano 21 maj 2008 - 15:27
Ile ważą te Panaracer'y?
I jaki to dokładnie model (eco, profi, comp)?
Napisano 21 maj 2008 - 22:20
MrJ napisał:
Są identyczne
MrJ napisał:
Asfalt trzyma się dobrze. W sumie jak każda taka opona. Wiadomo, że jak jest piach na asfalcie to nie ma mieszanki gumy która by sobie z tym poradziła. Mokry asfalt również jej nie straszny i zachwuje się niemal identycznie jak na suchym.
Opory? na pewno są z racji tego, że jest to opona klockowana o szerokości 2.0 Nie stwierdziłem jednak znacznego pogorszenia w jeździe po zmianie semi slicków na te. Są głośniejsze.
Drogi szutrowe, leśne. O dziwo dużo lepiej spisuje się na wilgotnym terenie niż na suchym żwirze. Suche drogi leśne pokonuje sprawnie, jednak na zakrętach minimalnie ucieka. Najlepiej mi się na nich przejeżdża przez piachy na maratonach. Nie wiem może to wypracowana technika, może właściwości tej opony, a może jedno i drugie. W każdym bądź razie tam gdzie inni grzebali się w piachu i ich zarzucało, ja ciąłem przez te wydmy i ich wyprzedzałem.
MrJ napisał:
Mam taki zestaw jak piszesz. Do tej pory jeden kapeć na tyle po najechaniu na jakiś kolec. Snejków jeszcze nie było i nie powinno być. Głównie za sprawą dobrze dobranego ciśnienia w oponach.
Przebieg na Karmach to ok. 1000 km
Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...
...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści
Napisano 05 czerwiec 2008 - 22:05
Cytat
Napisano 06 czerwiec 2008 - 21:01
Użytkownik madek dnia 5.06.2008, 23:05 napisał
A ogólnie to jestem z tych karm zadowolony, u mnie jest jako napędowa i póki co (około 600 km przy 70% w terenie) jestem zadowolony, bo nie widać oznak zużycia. No i oczywiście ta lekkość...
Jedyna rzecz, która mi nie pasuje, to zbyt gęste ułożenie bieżnika... na asfalcie jest to na plus, na suchym terenie też... ale jak przyjdzie wjechać w błoto, to opona szybko się zapycha tracąc swoją przyczepność, co jest normalne, natomiast nie oczyszcza się samoistnie tak jakbym chciał (dopiero przy jeździe po bardzo twardej nawierzchni z prędkością co najmniej 20 km/h sama się czyści - za to wtedy do perfekcji
Napisano 19 czerwiec 2008 - 22:43

Napisano 19 czerwiec 2008 - 22:58
Napisano 20 czerwiec 2008 - 09:18
Odkąd jeżdżę na zestawie Kenda Karma kevlar 2.0 i dętkach Maxxis Ultralight nie złapałem żadnego kapcie.
Klosiu
Nie wiem, czy jest opona, która dobrze trzyma na śliskich kamieniach.
Napisano 20 czerwiec 2008 - 21:10
Nie twierdze ze opony sa zle, na rowninne tereny i niezbyt ekstremalne gory sa bardzo dobre i bardzo je sobie chwale