Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[amortyzator] Manitou R7 Super Clickit

• Nie możesz odpowiedzieć
124 odpowiedzi w tym temacie

#41 Toosh

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 663 postów

Napisano 30 wrzesień 2007 - 10:23

skoro sid=reba, to jak r7 w dzialaniu moze byc lepszy od sida? ;
moze byc sztywniejszy, ale lepiej dzialal nie bedzie

Rowery

• admin

#42 Loko

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 567 postów

Napisano 30 wrzesień 2007 - 10:42

Literówka , miało być r7 minimalnie gorsze od sida .
Sprzedam tanio nowe części do aut wszystkich marek.

#43 Pixon

Stary wyjadacz

• Mod Team
  • Reputacja: 75
  • 4465 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 01 październik 2007 - 15:29

Nie uchodzi wam z tego R7 powietrze ?? czytając dotychczasowe wypowiedzi nie natrafiłem się na ten fakt, ale moze ktoś zataił albo zapomniał napisać :P
Tempo!! I tak cały tydzień życie idzie jak na spidzie

Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...

...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści

Dołączona grafika

#44 Bizon

Emeryt

• Elita
  • Reputacja: 3
  • 7499 postów
Garaż Rower

Napisano 01 październik 2007 - 17:12

Już gdzieś się ktoś o uchodzenie powietrza pytał.Póki co w moim na razie nie uchodzi powietrze i niech tak zostanie ,nie ma nic przeciw temu :P

#45 Malandato

Amator

• Nowy użytkownik
  • 74 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 01 październik 2007 - 18:43

Ja po ok. 4000 km rzeczywiście stwierdziłem ubytek powietrza. Spadek ciśnienia o jakies 30%.

Rowery

• admin

#46 Pixon

Stary wyjadacz

• Mod Team
  • 4465 postów
Garaż Rower

Napisano 02 październik 2007 - 08:52

Bizon masz dobrą pamięć B). Ja się pytałem o to, tylko, że w innym temacie "Reba vs R7". Pytam się wszędzie żeby wiedzieć co kupuję, gdyż 1000 zł za amortyzator to dla mnie nie są małe pieniądze, żeby później stwierdzić, że ma wady i być niezadowolonym.

Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...

...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści

Dołączona grafika

#47 Loko

Maniak

• Użytkownik
  • 567 postów

Napisano 02 październik 2007 - 09:40

No ja przeczytałem już pół internetu na temat r7 ,łącznie z zagranicznymi stronami i niestety często i gęsto pojawia się temat nieszczelności .A mógłby ktoś napisać jaka jest różnica w długości amorka pomiędzy r7 80 mm , a bomber mx pr 100 mm ,bo widziałem że było coś w tym temacie .

#48 QauczuQ

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 347 postów

Napisano 02 październik 2007 - 10:45

mam amorka R7 Elite już rok czasu ostatnio pompowałem go około 6-7 miesiecy temu i nie mam zamiaru tego robić. Ludzie dużo pier.... piszą. R7 to dobre, stosunkowo tanie i lekkie rozwiazanie, dużo bardziej ekonomiczne niż zachwalana reba która pewnie też puszcza powietrze ale co za problem raz na 2 miesiace dopompować troche.

#49 Loko

Maniak

• Użytkownik
  • 567 postów

Napisano 02 październik 2007 - 13:12

Fajnie by było jakby każdy kto pisze posta dopisywał ile waży ;) ,bo to istotne chyba .

#50 Bizon

Emeryt

• Elita
  • Reputacja: 3
  • 7499 postów
Garaż Rower

Napisano 03 październik 2007 - 05:46

Dopisuje wedle życzenia waga 73 kg
I tak na marginesie w moim amorze po tym jak go umyłem zaczęły dziwnie odzywać się uszczelki.Tak myślę ,że to uszczelki przy uginaniu się amora wydają takie rechot

#51 Ravo XC

Pro

• Użytkownik
  • 157 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 28 październik 2007 - 18:24

to normalka(rechocze po ma troche wody w uszczelakch) daj troszke oleju popompuj zeby wybrac resztki brudu z uszczelek i po krzyku chodzi znowu jak nowy :rolleyes:
posiadam R7 SUper CLickIT 100mm TPC
Pozdrowienia :rolleyes:

#52 pawel-xc

Pro

• Użytkownik
  • 165 postów

Napisano 28 październik 2007 - 19:10

Kilka słów z mojej strony - zakupiłem R7 Super bez manetki, wcześniej miałem Skareba Comp. Pierwsze wrażenie - o wiele lepsza sztywność, Skareb jednak giął się mocno, choć moje 69kg to niezbyt wiele. Rower lepiej skręca, ogólnie prowadzi się pewniej, mniej rozgina go przednia v-ka.

Okazało się też, że wymaga niższego ciśnienia, co powinno przedłużyć życie uszczelek.

Bardzo dobrze działa regulacja tłumienia, można go łatwo ustawić pod siebie.

Faktycznie jest dość wysoki jak na 80mm.

#53 Deith

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 232 postów

Napisano 27 listopad 2007 - 18:22

Mam pytanie ile kosztuje serwis R7 w serwisie? Tak z wymiana uszczelek?

#54 Pixon

Stary wyjadacz

• Mod Team
  • 4465 postów
Garaż Rower

Napisano 01 grudzień 2007 - 20:12

http://manitou.com.pl/info.php?txt=2
Może tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię problemy

Dołączona grafika

#55 Deith

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 232 postów

Napisano 08 grudzień 2007 - 20:09

A to pytanie jeszcze jedno ;) Macie jakas metode pompowania R7? To moj pierwszy amortyzator powietrzny. Jakie cisnienie przy masie biker'a 75kg?

#56 MrJ

Master

• Elita
  • 1686 postów
Garaż Rower

Napisano 13 grudzień 2007 - 18:40

Do ciśnienia są tabele (winny na necie gdzieś być), ale ostatecznie i tak dobieramy je "pod swoje widzimisię" - ja np. GranFondo3 pompowałem nieco mniej, bo wolałem naprawdę korzystać z tego 105 skoku.
A mnie OT - ja na R7 byłem chory od momentu jego ukazania się (podobnie jak z X-7), ale prawdę mówiąc, w przeciwieństwie do rzeczonej przerzutki, nie miałem za bardzo nadziei na zfinalizowanie owych chęci, a tymczasem...
Znajomy sprzedawca, uprzedzony o mych zainteresowaniach, wynalazł (od swojego znajomego) idealnie utrzymanego R7, ze śmiesznym przebiegiem i po serwisie kontrolnym (powinien właśnie z niego wracać) za baaardzo interesującą cenę ;) , tylko... na pudełku z tego co pamiętam stało R7 SUPER SPV (na goleni też jest ta nalepka) a w katalogach stoi, że SPV miały tylko PLATINUM (Super jest z TPC). No i cena też by się zgadzała, bo Platinumy właśnie chodziły oficjalnie po prawie 1700 zeta, którą to kwotę dało się jeszcze z innej naklejki odczytać... Jutro się upewnię (mam nadzieję) a jeśli nie, to co to właściwie za wersja jest? :)
PS. 80mm, pivoty, czarna anoda, bez żadnych lockoutów, jest wejście na wentyl do komory pozytywnej i drugie do SPV z ową różowiastą nakrętką :P

Sevenstring.pl - najbardziej niecenzuralny, homosiowy i ogólnie porąbany portal w polskim necie - zapraszam! :D

szkoda dwóch kółek, ale różnie się życie układa...

#57 Misiek^^

Master

• Elita
  • 1654 postów
  • Imię:Michał

Napisano 14 grudzień 2007 - 22:42

Pewnie jakiś OEM. Manitou jest znane z mieszania w bebechach :)

#58 MrJ

Master

• Elita
  • 1686 postów
Garaż Rower

Napisano 15 grudzień 2007 - 00:03

Możliwe... w sumie grunt, że ma SPV i czarne, a nie te zieloniaste (BRRR <_< ) golenie dolne. Choć to nie jest żadna sztuka zdjęta z gotowego roweru, tylko przyslana oficjalnie w pudełku oblepionym naklejkami z "dalekowschodnimi krzaczkami" :D , więc w jakimśtam katalogu chyba być musiała?
Niemniej czekam, aż wróci z serwisu, a potem tylko... do lutego i rower gotowy? :)

Sevenstring.pl - najbardziej niecenzuralny, homosiowy i ogólnie porąbany portal w polskim necie - zapraszam! :D

#59 Pixon

Stary wyjadacz

• Mod Team
  • 4465 postów
Garaż Rower

Napisano 15 grudzień 2007 - 17:33

To nic innego jak Manitou R7 Platinum (SPV miały tylko Platinum)

Dołączona grafika

#60 MrJ

Master

• Elita
  • 1686 postów
Garaż Rower

Napisano 17 grudzień 2007 - 22:11

UOU!!! To będzie szpannnnnnn :banana: :banana: :banana:
Tylko na razie zalega w serwisie - mam nadzieję, że przed 2008 powróci :D Jak dojdzie zmierzę, zważę, a jak założę do bika (zostaje tylko zebrać kaskę na koła i korbę... tak z 800PLN? Mikołaju, DziadzieMrozie czy Ten,KtóregoImienia... pomóżcie! :D ) i dam znać jak chodzi :D