[amortyzator do crossa] Suntour NCX czy NRX ?
Napisano 06 luty 2012 - 11:16
Będę trochę modernizował rower crossowy Unibike Crossfire i zastanawiam się nad wymianą Suntoura NEX 4110 na NCX D-LO lub NRX D-LO.
Ceny amorków zbliżone - NCX to klasa średnia a NRX wyższa (wg. Suntora oczywiście).
Czym one się różnią , co polecacie ?
Pozdrawiam
Rowery
Napisano 06 luty 2012 - 18:11
na poczatek klasyfikacja modeli wg suntour:
NCX D.. +2 liczby to wersja z blokadą ręczną i zdalną (rura sterowa siwa-stal STKM)
ncx e (z droższej stali Cr/MO-sterówka czarna)
ncx s (powietrzne)
NRX D najtańsze I NAJCIĘŻSZE
NRX E (z droższej stali,bywaja golenie górne alu) o ok.100gr lżejsze
NRX S (powietrzne-golenie górne alu) ok 1700gr.
rocznik 2010 i starsze golenie górne czarne
po 2010 stebne
najczęściej opisy w sklepach sa chaotyczne i sprzedawcy sami nie wiedzą co sprzedają
NCX wystepuje w rozstawie goleni 108 i 112mm i wersja D (czyli najnizsza z tłumikiem olejowym) waży realnie ok 2,2kg fi goleni 28mm
NRX natomiast ma rozstaw goleni 120mm i waży 2,15-2,20kg w wersji drl lub dlo
różnice w budowie są na pozór nieistotne ale NCX jak i XCR 26" ma ślizgi goleni z plastiku
(niewiem jakie ma NRX Dlo) fi goleni 30
a NRX w wersji wyższej E LO ma prowadnice mosiężne jak w drogich wykonaniach konkurencji wiec bedzie o wiele trwalszy ,jak i sterówka jest mocniejsza z Cr/MO waga 2kg
na NRX ELO jest teraz cena(w pewnum sklepie na sieci) = NRX DLO
generalnie NRX WYGLĄDA POTĘŻNIEJ a na żywo rewelacyjnie (idealny do crosa)i łatwo go podciągnać pod 29er
NCX wygląda delikatnie i pasuje do koncepcji waskich kół ,bo sam jest wąski i smukły
błotnik drutowe da sie do obu przykręcić
Napisano 06 luty 2012 - 19:21
Teraz wiem na co mam zwracać uwagę i o co chodzi w tych oznaczeniach.
A czy mógłbyś podać mi na PW namiary na ten sklep w sieci bo jakoś tak się nim zainteresowałem
Dziękuję raz jeszcze.
Pozdrawiam
Napisano 08 kwiecień 2012 - 23:05
Z tego opisu wydaje mi sie ze wezme nrx elo (Moze ma ktos do sprzedania). Tylko mam pytanie: Jest jakis trick by zwiekszyc skok o pare milimetrow? do 70 a najlepiej 75mm?
Jakie zadanie ma dokladnie ma to powietrze w tym modelu? Moge nim wyregulowac twardosc?
Pozdrawiam.
Rowery
Napisano 08 kwiecień 2012 - 23:27
skok 75
wersja ;
d ma tłumik olejowy
e-tlumik olejowo powietrzny czyli z załozenia wolniej dobija przy jednakowym napięciu sprężyny
co do alu goleni górnych w nrx elo cały amorek na postoju wydaje się wiotki,ale podczas jazdy jest nadpodziw czuły(akurat znam różne suntour'y i np XCR jest sztywniejszy-stalowe golenie-ale może taka specyfika aluminium)
Napisano 09 kwiecień 2012 - 00:16
Dzieki za odpowiedz. Wszedzie pisza ze ma skok 63mm a nie 75mm. Jestes tego pewien? Teraz mnie bardziej przekonales do "e" gdyz czesto jezdze po lasach i czasem boje sie ze dobije do konca (mam opony 29cali)
Pozdrawiam
Napisano 09 kwiecień 2012 - 12:28
Tłumacz Google
zawsze możesz żądać od sprzedawcy aby zmierzył sprzedawany egzemplaż
Tłumacz Google
Napisano 09 kwiecień 2012 - 12:47
Wedłóg sklepów które przeglądam wszystkie maja 63mm;/ ciężko będzie znaleźć 75mm ;/. Może da sie to jakoś przestawić?
Napisano 09 kwiecień 2012 - 19:16
masz na tależu:
skok 75mm NRX ELO
Sklep rowerowy rowery Merida Scott Kellys serwis rowerowy serwis Shimano Mavic Rock Shox Shimano, części Shimano rowerowe
a to że pisze w ofercie sklepu to tak jak z autami ,wg. katalogu palą kolka litrów mniej niż w rzeczywistości
Napisano 09 kwiecień 2012 - 19:49
Napisano 09 kwiecień 2012 - 20:32
Przeczytałem wiele wątków a propos tego amorka ale nigdy bym nie pomyślał że dane producenta(podawane przez sklep) są błędne. Zapewniam cię że wykazałem własną inicjatywę.
Dzięki za fajny link. Upewnię się tylko czy to jest wersja E bo dosyć chaotycznie opisali ten amorek. A poza tym ciekaw z którego roku to model bo takie jakieś dziwne malowanie.
Ciekawe jest to co napisał Pepe91. Co najmniej dziwne (jeżeli jest tak jak mówi mam16v).
Pozdrawiam
Napisano 09 kwiecień 2012 - 21:26
ten z linku jest napewno 75mm i elo(model najłatwiej poznać po wadze DLO waży ok. 2130g ,a ELO 2030g
rocznik 2011
gość cene zrobił extra go sugerowana to ok 480zł
jest jeszcze istotna różnica między NCX a NRX górna korona w nrx jest wyższa (nie pamietam o ile ale ze 20mm)
więc kąt ramy sie ciut zmienia i trzeba obniżyć-obrócić mostek
Napisano 10 kwiecień 2012 - 10:08
Napisano 10 kwiecień 2012 - 22:32
Dzięki za wprowadzenie do tematu. Teraz już trochę ogarniam. Nie wiem skąd masz te inf (o wadze nic nie ma) ale ci zaufam i chyba się skuszę na ten amor z tego sklepu (jeszcze tylko kilka pytań do sprzedawcy)
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Napisano 11 kwiecień 2012 - 13:50
mały edit
ncx 63mm ma 57cm wysokości
nrx 75mm wysokość 58,5cm
Napisano 11 kwiecień 2012 - 16:09
Ostatnie 2 pytania:
1) Wejdzie do NRX`a opona 29 x 1,95?
2) Może chcesz sprzedać NRX`a?
Pozdrawiam i już nie drążę tematu
Użytkownik sqr edytował ten post 11 kwiecień 2012 - 16:10