Skocz do zawartości

[korba] Deore 2012?

berkas97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

ze znajomym (hubercik), stwierdziliśmy patrząc na najnowszą wersję zdjęć na stronie shimano (teraz niestety nie działa), że brakuje jednego przetłoczenia. Czyżby shimano wypuściło poprawioną wersję tej samej korby? Oznaczenie się nie zmieniło... Ma ktoś jakieś wieści na ten temat?

Pozdro

Napisano

Strony marketingowe Shimano mają wiele błedów (na marginesie, taka firmę powinno być stać na lepszych webmasterów :))

Za to część techniczna jak dla mnie jest ok i tam jak najbardziej występują dwie różne korby Deore które maja w nazwie M590 ale nie są to nazwy identyczne :

FC-M590 (9 rzędowa) - http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FC/EV-FC-M590-2926B_v1_m56577569830696742.pdf

FC-M590-10 (10 rzędowa) - http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FC/EV-FC-M590-10-3207A_v1_m56577569830772094.pdf

Napisano

W sumie tak się zastanawiam nad kupnem korby Shimano Deore XT na 2012 rok tyle że nie planuje wymieniać 9-ki z tyłu, a jak wiadomo ta korba jest niby pod Dynasys, nie ukrywam że bardzo mi się podoba. Ale pozostaje pytanie czy kultura pracy napędu 9rzędowego z korbą 10 rzędową będzie poprawna?.

Napisano

Kupiłem korbę z oznaczeniem: FC-M590-10, natomiast nie ma oznaczenia dyna-sys, nie wiem czy to produkt na 2012, ale w sklepie piszą, że na 2010: http://www.flybike.pl/index.php?p557,shimano-deore-fc-m590-mechanizm-korbowy-mtb-44-32-22-170mm-lozyska-bsa-czarny

W jednym z tematów pytałem właśnie o napęd i współdziałanie dyna sysów z nie dyna sysami. Uważam, że konstrukcja samej korby jest identyczna, zmienione są jedynie blaty(a i w to wątpię, skoro mam takie oznaczenie na korbie a.d.2011, które sugeruje 10 przełożeń)

Napisano

Jeśli dokładnie ta która jest na załączonym linku to kupiłeś korbę z 2010. Na 2012 powinna wyglądać tak: LINK. I też uważam że w Deore zmienili tylko blaty. Podejrzewam że koronki 32z i 22z do 9rz i 10rz są te same więc nawet nie wiem po co zmieniać łańcuch....

Tylko niech ktoś mi powie, czy w Deore blat ma 44 czy 42? Bo już nic nie rozumiem. W Cykloturze opis jak byk: 44/32/22, a w linku do .pdf-a: 42/32/22. Ktoś w Cykloturze się pomylił?

Napisano

@kilroy, Tak, kupiłem dokładnie tą z linku, ale nie - to nie jest ta co na zdjęciu, tak jak napisałem to według oznaczenia model na rok 2012 FC-M590-10, tylko bez oznaczeń dyna-sys.

Napisano

W sumie tak się zastanawiam nad kupnem korby Shimano Deore XT na 2012 rok tyle że nie planuje wymieniać 9-ki z tyłu, a jak wiadomo ta korba jest niby pod Dynasys, nie ukrywam że bardzo mi się podoba. Ale pozostaje pytanie czy kultura pracy napędu 9rzędowego z korbą 10 rzędową będzie poprawna?.

Testuję takie rozwiązanie i kultura pracy jest wzorowa (korba Dyna-Sys, reszta napęd 9 rzędowy).

Napisano

Ja mam korbę FC-M660 SLX Dyna-sys (na 10 rzędów) która współpracuje z napędem SRAM-a 9-rzędowym(kaseta PG-970 i łańcuch PC-971) i wszystko chodzi jak w zegarku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...