Skocz do zawartości

[Rekawiczki] Rękawiczki vs mróz

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak wiadomo mają być duuże mrozy wyczytałem na interii nawet do minus 28 O_o. Jakby niepatrzeć zimno. Jeździłem ostatnio przy -12*C i juz mi ręce odpadały dzisiaj przy -6*C tez nie było zaciekawie. Jeżdże tak ze mam jedne rekawiczki zwykłe i na to załozone rekawiczki rowerowe ale niezdaje to egzaminu. Jechałem w skórkowych ojca niezabardzo nadajda sie na rower ale trzymają ciepło troche dłużej. Może macie jakis patent ? Lub jakos sobie z tym radzicie ? (Poza kupowaniem rekawic za 100zł)

Napisano

ja kłade po prostu dwie pary i nigdy mi ręce nie marzną ... ważne aby rękawiczki nie były zbyt obcisłe

Napisano

Ja mam jesienno-zimowe z Biemme.

Niby są ciepłe ale jak jest ostry mróz właśnie rzędu -6 i mniej to zaczyna byc zimno w łapy. Najlepiej wtedy często zmieniać pozycje rąk na kierze , chwytać rogów itp.

A jak będzie -24 to nawet z domu nie wyjde a co dopiero na rower :)

Napisano

W takim morozie -28 to nie ma sznas zeby nie było zimno w łapy.Ja mam z windstopera rękawice i przy dłuższej jeźdze 1 H to nawet przy -10 zimno w plauchy.Patentu nie mam od czasu do czasu zginam place a tak to nic poza tym jak tylko:trza być twardym a nie miętkim :)

Napisano

Zgadzam się bizonem, przy takich mrozach nic nie pomoże. A jak wiadomo paluszki i te przy raczkach i przy stopach są najbardziej narażone na odmorożenia. Ja używam narciarskich, a wiekszy problem mam z kolanami :)

Napisano

Dokladnie tak, mam Nalini Base (z teflonową membraną DuPont) i na jesień i zimę do -5*C są rewelacyjne, a później jest gorzej, ale przeciez tęgie mrozy to nie pogoda do jeżdżenia, choćby niewiadomo jakim zapaleńcem ktoś był. Na pewno taka jazda nie jest z korzyścią dla organizmu.

Po za tym mam cywilne takie narciarskie rękawiczki polarowe z Thinsulate i też przy -10*C wymiękają, więc na wielkie mrozy, to chyba tylko rękawice ze sklepu ze sprzętem alpinistycznym :)

• Mod Team
Napisano
ja kłade po prostu dwie pary i nigdy mi ręce nie marzną ... ważne aby rękawiczki nie były zbyt obcisłe

Całkowicie się zgadzam. 2 pary rękawiczek na mróz ok. -5 są idealne.

Napisano

Ja kompletuje odzież na zimę lecz nie tą a następną ;) rękawice kupie z windstoppera i na to bedę zakładał polarowe rękawice myśle ze bedzie oki jak nie to trudno do -20 mozna smigać :D:P

Napisano

Znalazłem jakies pseudo rekawiczki na narty za 10zł z giełdy i.. są super było -6*C i było mi ciepło teraz jak jest ok -12*C załoze jeszce druga pare bardziej obcisłych, wcisne sie w tamte i będzie super .. :]

Napisano

jacku jak będa za obcisłe to krew nie bedzie dobrze przepływac i zmarzniesz

ja używam zwykłych polarowych a na nie letnie rękawiczki bez palców rowerowe

przy -10 *C wczoraj wieczorem , po 10 km zaczynałem dopiero odczuwac że marzne

ale ja chyba zahibernatyzowany jestem bo przy tej temperaturze dopiero mi sie dobrze jeździ

/bez uczucia przegrzewania/

Napisano

ostatnio wyszedłem pojeździć w rękawicach narciarskich (Campus, około 100zł) i byłem pod wrażeniem. Już nigdy innych nie założę, jeśli temperatura będzie niska.

Śmigałem przez półtorej godziny w temperaturze -16 stopni !!!!

Ani przez chwilę nie pomyślałem o paluszkach, jak w lecie ;]

sam nie mogłem uwierzyc

cos takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82756680

widać potaniały

Napisano

wiem o tym ale co z tego jak właśnie takie kiedyś zakupiłem i było w nich zimno, a jak zakłądałem pod spód drugie to prawie nie mogłem poruszyc palcami

Ps: tych narciarskich też wiatr nie przewieje ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam rękawice Authora z WindStopem i to jest lipa.

Poniżej zera nie da się wytrzymać.

Włożenie pod spód cieniutkich polarowych też niewiele poprawia sytuację.

Więcej niż 1,5-2h w -10st nie daje rady.

Napisano

IMHO duży wpływ na odczucie zimna mają zdolności adaptacyjne organizmu. Na początku grudnia było mi zimno w rękawiczkach w okolicach zera. Niedawno stwierdziłem, że do -10 zwykłe polarowe rękawiczki wystarczają. Tym bardziej, jak się jest po mrozach -24 :D

Napisano

Teraz doczytałem na metce rękawic Authora, że to WindProof, a nie WindStop, czyli jakaś podróba i pewnie dlatego nie działa.

Mimo wszystko rękawiczki za 80zł i od znanej firmy w takim wypadku to jakaś porażka.

Na dodatek na kartoniku, do którego były przymocowane jest napisane, że to są rękawiczki zimowe - to już mocno na wyrost.

Napisano

siemka

niestety was nie rozumiem .

wiec nie popchne tematy do przodu .. .

ja zwykłem jezdzic w takich temperaturach w grubych wełnianych .. i nie narzekam ..

jak było jakieś -5 /-8 to teraz jezdze w wełnianych podszytych polarem(ten jakis tinisolate) i jest mi ciepło w łąpy .. nigdy nie odczuwałem dyskomfortucieplnego .. nawet jak jeżdziłem 2 godziny .. wprost przeciwnie .. było mi znacznie za ciepło

znacznie gorzej jest ze stopami ,bo jezdze w dziurawych adidasach

ale to juz troche odbiegam od tematu :P

• 1 rok później...
Napisano

Jak zaczyna mi się robić zimno w palce to zakładam zwykłe cienkie wełniane rękawiczki i na to rowerowe bez palców, ale stare, trochę zużyte żeby nie rozciągać tych, w których normalnie jeżdżę. A jak zrobi się jeszcze zimniej, to będę korzystał z narciarskich, IMO jeśli ma się w miare dobre rękawiczki narciarskie to szkoda kasy na zimowe rękawiczki rowerowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...