Skocz do zawartości

[napęd] napęd 1x10 w XC - za i przeciw?

senjiro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A co myślicie o takim napędzie 1x9 z blatem 42 lub 44? Jeśli śmigam głównie po szosie, (ale na wiosnę pewnie dołączę trochę terenu) to powinno wystarczyć, nawet pod górę na 44/32 się chyba podjedzie...

Szosa - OK

Lekki teren bez wzniesień - OK

Cała reszta - odpada.

Napisano

Zależy jak jeździsz (bardziej siłowo czy bardziej kadencyjnie), a przede wszystkim gdzie ;)

U mnie gór nie ma, przełożenie ~1.3 (34/26) wystarczy mi do poruszania się w dowolnym terenie. 1.0 czy jeszcze lżejsze byłoby po prostu zbędne...

Przerzutka - działać oczywiście będzie, chociaż przy napędach 1x lepiej dać krótki wózek.

• Mod Team
Napisano

To chyba zależy od tego jaką masz nogę. Pod wielkie góry nie podjedziesz, ale już pod lekkie powinieneś dać radę. Tylko moim zdaniem szkoda kolana nadwyrężać...:wallbash:

• Mod Team
Napisano

No i przy napedach 1x9 czy innych tego typu, ważne moim zdaniem jest że jeśli mamy korbe MTB 3 czy 2 rzędową i przerabiany na 1 zeby nie stosować dedykowanego suportu tylko dobrać taką długość aby lancuch szedł po lini prostej na najczęściej uzywanych przełozeniach. Jak głownie szosa to dłuższy jak bardziej teren to którszy oczywiście trzeba to w maire możliwości wyliczyć, lub pomierzyć.

• 2 miesiące temu...
Napisano
No i przy napedach 1x9 czy innych tego typu' date=' ważne moim zdaniem jest że jeśli mamy korbe MTB 3 czy 2 rzędową i przerabiany na 1 zeby nie stosować dedykowanego suportu[...']

No i właśnie tutaj mam problem, z suportem i podkładkami już nic nie wykombinuję, ponieważ blat będzie ocierać o ramę. Pytanie w związku z tym czy mogę dać więcej podkładek między kasetę a bębenek, jeśli tak to ile? Obecnie jest jedna podkładka założona by chronić bębenek. Linia łańcucha na dwóch najwyższych zębatkach (kaseta 9 rzędowa 11x34) jest bardzo przekoszona do tego stopnia, że boję się zniszczyć zmieniarkę. Ktoś to przerabiał i ma jakiś pomysł?

Napisano

Przy zestawieniu jednego blatu z wszystkimi przełożeniami kasety zawsze będzie występował przekos łańcucha. Nawet gdy masz trzy blaty zauważ, że zmieniasz zawsze w taki sposób żeby to zjawisko nie występowało. Jakoś musisz z tym żyć, napęd będzie zużywał się szybciej no ale cóż taka wada napędu z jedną zębatką.

Postaraj się ustawić tak aby łańcuch był w linii prostej przy najczęściej używanych przez Ciebie przełożeń.

Ciekawe rozwiązanie na uniknięcie tego problemu to zastąpienie piasty z bębenkim na piastę alfine,sram albo rohloff ale cena już tak nie cieszy :/

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...