Skocz do zawartości

[kierownica/mostek] strzelanie....

Piterpak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ostatnio taki problem.

Kiedy przełożę cieżar ciała na którąkolwiek ze stron kierownicy słychać takie charakterystyczne strzelanie. Próbowałem mocniej dokręcić śruby trzymające ją z mostkiem jednak nic to nie dało, stosowałem też Loctite na gwinty, też nic, ostatnio nasmarowałem miejsce łączenia kiery z mostkiem ale również bez skutku.

Nie wiecie co może być tego przyczyną? Jak temu zaradzić? A może to strzelanie wcale nie wydobywa sie z kierownicy? raczej mało prawdopodobne

Wiadomo, jest to mały problem, da sie z nim przyjemnie pomykać, jednak zawsze to jakaś usterka.

Napisano

okredc wszystkie srubki i w miejscu laczenia z kiera mozesz kapnac odrobinke jakiesgos oleju :D

jesli masz mostek regulowany ro dokrec pozadnie sruby :D 8)

Napisano

Mi też kiedyś coś strzelało w rowerze, wydawało mi sie, że to z korby/suportu, później że to z kierownice/mostka, a okazało się że to była sztyca, nasmarowałem i jest cisza :D

Napisano

mostek nie jest regulowany więc odpada a z tym olejem spróbuję (smarowałem już smarem do łużysk - nic, WD-40 - również nic) jaki olej? FL CrossCountry?

Napisano

to podnieś rower i zakręć w powietrzu przednim kołem - może to być przednia piasta :-) bez jaj - sam tak miałem (a już chciałem amortyzator rozbierać )

po drugie mogą to byś stery

Napisano

piasta nie :( koło kręci sie cichutko

stery raczej też nie mają z tym nic wspólnego (kiedy bardziej poluzję śrubki mocujące kierownicę to głośniej i częściej strzela, wiec to na pewno to)

:|

Napisano
ja to posmarowalem olejem ddo pieczenia Bartek :):D:D:D:D wiec sproboj tego :)
Widze że używasz oleju o moim imieniu ale czy bartkiem zalewa się części rowerowe?LEpiej kupić sobie jakiś pożądny olej wkońcu na rowerze się piekło smażyło i sałatek robiło nei będzie :)
Napisano

a spróbuję olejem spróbuję dzięki za propozycje hehe ;] tyle, ze teraz nie mam czasu nawet zejsc do garażu heh

do teraz mam do wypróbowania: kapnąć FL i olejem (Kujawski moze być? :grin: z pierwszego tłoczenia hehehe)

Gość Piterpakk
Napisano

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

LOOOL

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

przychodzę do garażu, myślę sobie, no spróbuję kapnąć tym FL na kierownicę, moze przestanie strzelać. Kapnąłem. Odczekałem chwilę, drżą ręce, oddech staje się szybki iiii i kicha - dalej strzela :) No nic! Myśle sobie, podokręcam przynajmniej manetki skoro już do tego garażu przylazłem. Wziąłem imbusa, nie pasuje heh. No ale nic, wkładam go do każdej możliwej śrubki i skończyło się na śrubce trzymającej mostek (ta u góry mostka, nie wiem jak sie zwie). Chcę przekręcić, hmm coś za lekko idzie :P:P jeeden obrót, hm no zakręca się :grin: po półtora obrotu stwierdziłęm , że jest zakręcona. Powoli wracam do zmysłów, hmm no naprawdę hehe no faktycznie była odkręcona. Sprawdzam kiere, yyyyy cisza. Jak makiem zasiał. :grin: :grin: JEEEAA :P

I TYM SPOSOBEM POZBYŁEM SIĘ KOLEJNEGO I JUŻ OSTATNIEGO PROBLEMU Z LIMUZYNKĄ :P kuurde, co ja sie z tym omęczyłem hehe. a wystarczyły 2 obroty imbusa ;]

Rowerek jest już w pełni sprawny. Do niczego nie mogę się już przyczepić ;P

Tylko co ja teraz wieczorami będę robił :mrgreen:

Napisano

hehe ;) u mnie bylo to jednak ze jak kapnolem oleju t o byla cisza ale wdac wszystko drze sie skonczylo :P:P na 2 raz trzeba sprawdzic wszystkie srobki ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mi też strzelało jak gwałtownie przyspieszałem i ciągnąłem rękami kierownice do siebie :) Wystarczyło dokręcić śrubki i przestało (na jakiś czas a potem znowu dokręciłem i teraz jest git :) )

Napisano
skończyło się na śrubce trzymającej mostek (ta u góry mostka, nie wiem jak sie zwie).

Czyli jednak stery :P Ta śruba jest to likwidowania luzy w sterach. Też tak miałem ale pierwszym podejrzanym były stery więc problem szybko zniknął.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...