Szogun123 Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 Witam! Niedawno zauważyłem niepokojącą rzecz w mojej kasecie. Mianowicie przedostatnia zębatka się rusza, a chyba nie powinna. Czy to normalne? Czy po prostu jest niedokręcona? tutaj jest film (od ok. połowy widać)
Sandacz Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 dwie najmniejsze mogą się delikatnie ruszać - taka konstrukcja kasety.
Szogun123 Napisano 30 Listopada 2010 Autor Napisano 30 Listopada 2010 To jest trochę denerwujące bo gdy jadę na 7/8 biegu to słychać szum i pochrząkiwanie kasety. Nie da się tego jakoś zlikwidować? Musi tak być?
berkas97 Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 No jakoś nie sądzę aby to było normalne. A czy tym większym korpusem mozesz poruszac na boki? Jeżeli tak to jest po prostu niedokręcona. Jak tylko te małe to pewnie są uszkodzone i musisz sprawić sobie nowe. Możliwe że coś jest z bębenkiem, ale to by trzeba obejrzeć.
Szogun123 Napisano 30 Listopada 2010 Autor Napisano 30 Listopada 2010 A czy tym większym korpusem mozesz poruszac na boki? Chodzi o to, że do piasty i od piasty... tzn jak koło stoi normalnie jak w rowerze to na boki? Jeśli o to chodzi no to nie mogę więc raczej jest dokręcona. Dwie ostatnie się tylko ruszają. Pójdę do serwisu może mi to dokręcą (jeśli to tylko wina niedokręcenia) bo klucza "jeszcze" nie mam.
Mod Team sznib Napisano 30 Listopada 2010 Mod Team Napisano 30 Listopada 2010 Możliwe że się rozkręciła, mam taką samą i 2 razy w sezonie mi się taka sytuacja zdarzyła. Ale klucz mam i dokręcenie to 5 minut i wszystko ok .
Szogun123 Napisano 30 Listopada 2010 Autor Napisano 30 Listopada 2010 Okej. W takim razie skoczę w najbliższym czasie do serwisu i od razu kupię klucz Dzięki za pomoc.
Michal93 Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 Potwierdzam, mam taką samą kasetę i również mi się w sezonie odkręciła... Ruszały się zębatki, i było słychać delikatne stuki na nierównościach
senjiro Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 Mała rada i sposób mojego dziadka - wkręcając kontrę posmaruj gwint lakierem do paznokci, wtedy Ci się nie poluzuje
radomir82 Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 Lakier nie ma tam sensu, co najwyżej smar co by sie gwint nie zapiekł, nakrętka kasety posiada ząbki (tak jak i najmniejsza koronka kasety) które przeciwdziałają jej samoczynnemu odkręcaniu, trzeba ją poprostu prawidłowo dokręcać
Sandacz Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 otóż to - radełkowanie (czyli wspomniane ząbki) to bardzo skuteczny "system" wzajemnego blokowania się nakrętki, bębenka i kasety jako całości. Jeśli "na dzień dobry" nakrętka jest dobrze dokręcona, to nawet drobne luzy "obrotowe", powstające z czasem między wielowpustem bębenka i kasety (jak wcześniej wspomniałem wyczuwalne niekiedy na dwóch ostatnich, niezespolonych z pozostałymi zębatkach) nie powinny doprowadzić do rozsypania się wszystkiego. Nie znaczy to oczywiście, że nie warto od czasu do czasu sprawdzić dokręcenia nakrętki pierścieniowej. "Bądź czujny. Licho nie śpi" :-)
Mod Team Puklus Napisano 1 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 1 Grudnia 2010 Ja tam zrobiłem podkładkę z kapsla po piwie i nie zdarzyło mi sie zebym kasete napotkał odkręconą. Nawet blat korby mi sie potrafi poluzować a kaseta nie
Cycu85 Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 Z tego co widać na filmiku, to nakrętka się rusza wraz z najmniejszą zębatką. Pewnie palcami byś mógł to rozkręcić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.