Skocz do zawartości

[Kaseta] HG50 niedokręcona?

Szogun123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Niedawno zauważyłem niepokojącą rzecz w mojej kasecie. Mianowicie przedostatnia zębatka się rusza, a chyba nie powinna. Czy to normalne? Czy po prostu jest niedokręcona?

tutaj jest film (od ok. połowy widać)
Napisano

No jakoś nie sądzę aby to było normalne. A czy tym większym korpusem mozesz poruszac na boki? Jeżeli tak to jest po prostu niedokręcona. Jak tylko te małe to pewnie są uszkodzone i musisz sprawić sobie nowe. Możliwe że coś jest z bębenkiem, ale to by trzeba obejrzeć.

Napisano
A czy tym większym korpusem mozesz poruszac na boki?

Chodzi o to, że do piasty i od piasty... tzn jak koło stoi normalnie jak w rowerze to na boki? Jeśli o to chodzi no to nie mogę więc raczej jest dokręcona.

Dwie ostatnie się tylko ruszają.

Pójdę do serwisu może mi to dokręcą (jeśli to tylko wina niedokręcenia) bo klucza "jeszcze" nie mam.

Napisano

Potwierdzam, mam taką samą kasetę i również mi się w sezonie odkręciła...

Ruszały się zębatki, i było słychać delikatne stuki na nierównościach ;)

Napisano

Lakier nie ma tam sensu, co najwyżej smar co by sie gwint nie zapiekł, nakrętka kasety posiada ząbki (tak jak i najmniejsza koronka kasety) które przeciwdziałają jej samoczynnemu odkręcaniu, trzeba ją poprostu prawidłowo dokręcać ;)

Napisano

otóż to - radełkowanie (czyli wspomniane ząbki) to bardzo skuteczny "system" wzajemnego blokowania się nakrętki, bębenka i kasety jako całości. Jeśli "na dzień dobry" nakrętka jest dobrze dokręcona, to nawet drobne luzy "obrotowe", powstające z czasem między wielowpustem bębenka i kasety (jak wcześniej wspomniałem wyczuwalne niekiedy na dwóch ostatnich, niezespolonych z pozostałymi zębatkach) nie powinny doprowadzić do rozsypania się wszystkiego. Nie znaczy to oczywiście, że nie warto od czasu do czasu sprawdzić dokręcenia nakrętki pierścieniowej. "Bądź czujny. Licho nie śpi" :-)

• Mod Team
Napisano

Ja tam zrobiłem podkładkę z kapsla po piwie i nie zdarzyło mi sie zebym kasete napotkał odkręconą. Nawet blat korby mi sie potrafi poluzować a kaseta nie :)

Napisano

Z tego co widać na filmiku, to nakrętka się rusza wraz z najmniejszą zębatką. Pewnie palcami byś mógł to rozkręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...