Skocz do zawartości

[korba] zakup nowej do Treka 3900

Mech

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam pytanie posiadam treka 3900 i nadszedł czas na wymianę korby. Jest obecnie wsadzona korba na kwadrat (suport jest jeszcze dobry) i teraz pytanie co kupić?

Roweru używam do długich, wielodniowych wycieczek w więkrzości po utwardzonych drogach (w większości asfalt). Dodatkowo do roweru jest przyczepiona przyczepka, masa z bagażem około 30kg.

• Mod Team
Napisano

Jakie masz fundusze? Suport i tak będziesz musiał wymienić bo raczej nie będzie pasował długością, no i warto przejść na jakiś nowszy, sztywniejszy system niż kwadrat. Ewentualnie możesz wymienić zębatki w obecnej korbie jeśli jest rozkręcalna.

Napisano

Wymienię całą korbę.

Myślałem aby wydać jakieś 300zł ale jak mnie przekonacie że trzeba więcej to się skuszę :rolleyes:

Napisano

Wymienię całą korbę.

Myślałem aby wydać jakieś 300zł ale jak mnie przekonacie że trzeba więcej to się skuszę wink.gif

Możesz wydać mniej kupując np. Shimano Deore FC-M590 Hollowtech 2. W Bikestacji to koszt 189,- złotych. Możesz pójść oczko wyżej i kupić Shimano SLX FC-M660 także Hollowtech 2. Cena przekroczy trochę 300,- zł (w Bikestacji). W obu przypadkach pozbywasz się nie tylko starych korb, ale i suportu. W zamian otrzymujesz naprawdę sztywny zestaw.

Wybierając korbę z zębatkami 44/32/22 musisz jeszcze sprawdzić, czy Twoja przednia przerzutka ma wystarczającą pojemność. Jeśli nie, to wypadałoby ją wymienić.

• Mod Team
Napisano

Jeśli wybierać z Shimano to Hollowtech II bym sobie odpuścił, tak też z resztą niedawno zrobiłem wybierając starszą LX FM-M572. Dlaczego? Nasłuchałem się sporo bardzo różnych, wielokrotnie negatywnych opinii, ale i całej palety różnorodnych dźwięków wydawanych przez HTII. Jakieś trzaski, trzeszczenie, skrzypienie itp. Nie mówię, że musi to być regułą, ale spotkałem niejeden taki przypadek i osobiście postanowiłem nie ryzykować.

Napisano

Jeśli wybierać z Shimano to Hollowtech II bym sobie odpuścił, tak też z resztą niedawno zrobiłem wybierając starszą LX FM-M572. Dlaczego? Nasłuchałem się sporo bardzo różnych, wielokrotnie negatywnych opinii, ale i całej palety różnorodnych dźwięków wydawanych przez HTII. Jakieś trzaski, trzeszczenie, skrzypienie itp. Nie mówię, że musi to być regułą, ale spotkałem niejeden taki przypadek i osobiście postanowiłem nie ryzykować.

Hollowtech II ma jedną wadę. Mufa suportowa musi być w idealnym stanie, jej krawędzie muszą być równoległe a gwinty centryczne. Niektórzy radzą, aby ramę oddać do serwisu w celu odpowiedniego przygotowania mufy suportowej przed montażem Hollowtech II. Jednak jest to zbędne w przypadku nowoczesnych "markowych" ram a Trek raczej do takich się zalicza. Jeśli więc mufa jest w dobrym stanie a sam montaż HT II będzie przeprowadzony prawidłowo, to nie będzie potem żadnych problemów. Ja używam zarówno Shimano Deore jak i Shimano Deore XT i jedynym dźwiękiem, który słyszę jest szum opon wink.gif.

Napisano

Poszukaj zestawu jaki proponuje Odi.

Octalink jest generalnie trwalszy niż HTII, przynajmniej w korbach grupy LX.

Sam posiadam korbę LX na octalink i suport LX i nie mam prawa narzekać. Sztywno, bezproblemowo.

• Mod Team
Napisano

Co do wyższości pod względem wytrzymałości Octalinka do Hollowtech II nie mogę się wypowiedzieć,

bo korby HTII używam zaledwie od 1000 km, jednak żadnych dźwięków nie zanotowałem, a jeździłem w różnych warunkach.

Fakt faktem, że suport na Octalink po 2500 km był w bardzo dobrym stanie bez luzów.

Jednak moim zdaniem dla sporego poprawienia sztywności korby i okolic suportu wziąłbym jednak HTII.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A to co proponuje mitUSER ma rację bytu i warto kupić?

Trochę już mi wyklarowaliście na co trzeba zwracać uwagę...

• Mod Team
Napisano

Jeden powie że warto, drugi że nie. Ja jestem przeciw. Przygotuj się na to, że przy tej korbie będziesz musiał splanować mufę suportu a to dodatkowy kłopot i wydatek. Jak tego nie zrobisz to może być różnie z żywotnością i pracą łożysk.

Napisano

a na tej korbie co masz to ile już przejechałeś? ja rocznie robię jakieś 3000-4000 km więc szukam czegoś co mi wystarczy na jakiś czas.

Napisano

Ja na FM-M572 nakręciłem już trochę ponad 15 000km i generalnie środkowa tarcza nadaje się do wymiany choć łańcuch jeszcze nie przeskakuje, duża jeszcze przyjmie nowy łańcuch a mała jest nowa bo może z 2 razy ją użyłem. Suport kręci się tak jak przy zerowym przebiegu, 0 luzów, 0 pisków. Jedyny minus to waga suportu, bo same ramiona korby są bardzo lekkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...