Skocz do zawartości

[korba] kupno Deore 2010

truskawek15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,od kilku tygodni mam zamiar kupic korbe Shimano Deore 2010.Chciałbym spytac czy opłaca sie kupowac ta korbe bo po raz pierwszy kupuje korbe z zintegrowana osia.Kupuje ja ponieważ wg.mnie korba z zintegrowana osia powinna byc wytrzymalsza od zwykłej korby na kwadrat.Ewentualnie jesli nie ta korba to jaka? poszukiwałbym czegos z suportem odrazu :thanks:

pozdrawiam

ps.link do korby http://allegro.pl/item909486947_korba_shimano_deore_fc_m590_175mm_czarna_2010.html

• Mod Team
Napisano

Jak najbardziej bierz.

Pamiętam jak jeszcze niedawno Deore 2010 było za 285 zł.

Masz okazję kupić ją w takiej cenie to nawet się nie zastanawiaj.

• Mod Team
Napisano

Czy cięższa to nie wiem, ale zapewne niewielka jest ta różnica.

Różnią się na pewno wyglądem i może nowa ma poprawioną sztywność o 0,0001%.:icon_confused:

Mogą się jeszcze różnić rodzajem materiału z jakiego wykonane są tarcze korby.

W 2010 mogą być jakieś utwardzone.

P.S. O tyle się różnią:

http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=30&mar=14&art=1913

http://www.rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=30&mar=14&art=2477

• Mod Team
Napisano

Na pewno różnica jest w wadze i to niemała.

W sztywności różnicy nie odczujesz.

SLX ma dwa blaty aluminiowe.

Jeśli masz kasę i zależy ci na wadze to SLX, jak nie to Deore.

• Mod Team
Napisano

A może LX582 w wersji mtb, moja równe 900g. Dwie tarcze alu. Jaka różnica w stosunku do deore 2010?

Nie znam aktualnej ceny LX ale ma dobre opinie. Starszy model więc tańszy od SLX (chyba)

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Na pewno różnica jest w wadze i to niemała.

W sztywności różnicy nie odczujesz.

SLX ma dwa blaty aluminiowe.

Jeśli masz kasę i zależy ci na wadze to SLX, jak nie to Deore.

nie ma dwóch aluminiowych

22 stalowa

32 stalowo kompozytowa

44 aluminium

Napisano

Jak masz kase bierz slx sam się na wiosnę zastanawiałem i teraz jestem zadowolony nie jestem znawcom ale wszyscy kumple podziwiają ją przede wszystkim za wygląd i wage

Napisano

SLX jest dość ciężki, w podobnej cenie można mieć lekko używanego XTR'a z zębatkami lasco lżejszego o jakieś 150 gram. Według mnie deore ma dużo lepszy stosunek cena/jakość niż slx

Napisano

lasco=masełko

to teraz kup xtr z takimi blatami :D

SlX było od dawna mówione sztywność/cena/jakość używaną możesz w granicach 280 znaleźć.

Wymieniasz kominy i śrubki i masz mniej niż xt.

• Mod Team
Napisano

Jedynym minusem deorki jest to ze nie ma pustych ramion przez co wazy kapke wiecej. Natomiast różnica cenowa midzy XT a SLX przy róznicy jakościowo-wagowej jest bynajmniej smieszna.

Napisano

Pr5Rider, a jeździłeś na nich ? Ja je mam w 2 rowerze, są sztywne, wytrzymały kilka uderzeń większych kamieni a na zębach nic, po 300 km ledwo co się na nich farba starła i mówię poważnie (blaty stalowe od korby alivio wyglądały gorzej), a lekko nie są traktowane... Stosunek cena/jakosć jest super, następnym razem znowu je kupie bo 119 zł za komplet to nie jest dużo

Napisano

Powiem szczerze, nie jeździłem ale mam kolege z którym jeżdże i trochę na nie marudzi.

Moja wcześniejsza wypowiedź dotycząca blatów Lasco była opierana na opiniach wielkiego grona riderów..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...