Skocz do zawartości

[felga] osemka

jama100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdy w czasie jazdy rąbniesz kołem w cokolwiek, czyli jak ktoś to kiedyś napisał następuje "Duże Zwiększenie Wszystkich Obciążeń Naprężających"

Napisano

jakie wg was sa najczestsze powody powstawania tego "zjawiska" ? i jak tego unikac ?

A ja chyba nigdy nie zaliczyłem ósemki. Raz po nieudanym (albo lepszym niż chciałem) obrocie na przednim kole zósemkowałem tylną tarczę hamulcową, ale obręczy jeszcze niet :) Jak Wy to robicie, i po co?

• Mod Team
Napisano

Zrobić 8 jest stosunkowo łatwo zwłaszcza na starych obreczach co nie sa wzmacniane. Kiedys dawno temu z kumplami skakalismy troche składakami :) :) pękały ramy i takie tam zabawy :) jeden nie wyrobił i zachaczył o betonowy kwietniek. efekt tego byłtaki ze z koła zrobiłeo sie L :)

No jechac sie nie dało ale po kuracji "z buta" naprostowaliśym na tyle ze miescilło sie w widełkach i do domu dało sie dojechac :D

A jak takich niespodzianek unikac ?? No przedewszystkim ostroznie jeździc i w razie czego starac sie przod podniec o ile sie da, drugim spodobem jest kupienie pancernej obreczy.

Napisano

W życiu nie widziałem ósemki na feldze i mocno bym się zdziwił gdybym ją zobaczył.

Wbrew pozorom 8 mozna zrobic w najmniej spodziewanym momencie :D

Napisano

Pierwszą ósemke z felgi zrobiłem gdy pierwszy raz sam koło centrowałem, poprostu dokręciłem wszystkie szprychy na maksa :P felga była do wyrzucenia...w czasie jazdy nigdy nie udało mi się tego osiągnąc, mniejsze bądź większe rozcentrowania które można usunąc w 2-3 minuty to owszem, ale nigdy ósemka...raczej cięzko do tego doprowadzic...

Napisano

A ja mam pytanie co do tej ósemki, aczkolwiek inne :rolleyes: Ostatnio rąbnął we mnie samochód, i z przedniego koła zrobiła się właśnie 8-ka. Ci specjaliści od centrowania dali by radę sprowadzić koło do stanu używalności? Wstyd by był, przyjść do warsztatu z takim kołem i oni odrzekliby mi, że nie da rady :unsure:

Napisano

Jest takie narzędzie które sprowadza do postaci okręgu obręcz która zmieniła kształt w jajo, ale aluminiową obręcz zwinięta w 8-semkę to już tylko na ścianę powiesić :rolleyes:

• Mod Team
Napisano

Dokładnie, raz wygiete aluminium po wyprostowaniu sie złamie, albo peknie a na pewno niebezpiecznie sie osłabi wiec jezeli obrecz nie jest stalowa to w kosz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...