Hajdukowiec Napisano 31 Maja 2009 Napisano 31 Maja 2009 Cześć! Posiadam hamulec tarczowy Avid BB5. Używam go od półtora miesiąca, jeżdżę bardzo dużo na rowerze a mimo tego hamulec dobrze się nie dotarł. Próbowałem wszystkiego - wypalałem klocki starte papierem ściernym w 250 stopniach itp. Poza tym na tarczę kiedyś prysnąłem WD40 ale zauważyłem i szybko umyłem rozpuszczalnikiem i proszkiem do prania. Zmieniłem klocki na nowe a hamulec nie hamuje jak Accent Freezer... A powinien. Jednym palcem powinienem delikatnie nacisnąć klamkę i już powinno robić stójkę... Nie robi (jestem w stanie zrobić to jednym palcem ale trzeba mocno nacisnąć). Poza tym, żeby tak działał muszę mieć dociśnięty ten klocek, który ciągle ociera dosyć mocno - aż koło hamuje i nie może się kręcić i kręcić (mam maszynowe łożyska). Proszę o pomoc!? Pisaliście na tym forum, że Accent Freezer i Avid BB5 działają praktycznie tak samo a Avid nawet lepiej po wymianie klocków! Czy można założyć tarczę z innej firmy? Czy tarcza musi być dokładnie do Avid BB5? Pozdrawiam! P.S. Hamulec jest na 100% poprawnie zamontowany!
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2009 Umyj tarcze jakims preparatem do mycia silnikow czy jakis inny mocny odtłuszczacz. Po czyszczeniu klockow papierem hamulec traci na sile zanim sie dotrze.
Hajdukowiec Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Napisano 1 Czerwca 2009 Ale ja już ją myłem! Przetarłem nawet papierem ściernym... Może trzeba trochę mocniej?;>
mudia Napisano 1 Czerwca 2009 Napisano 1 Czerwca 2009 Czy klamka chodzi tobie lekko? Może wystarczy wykręcić śrubę dociskającą sprężynę w zaciskach (taki malutki imbus) ?
Artro Napisano 1 Czerwca 2009 Napisano 1 Czerwca 2009 Njalepiej idz z tym do serwisu, oni juz na pewno beda wiedzieli jak Ci pomoc
Hajdukowiec Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Napisano 1 Czerwca 2009 OK. Pobawiłem się trochę. Wymyłem ją PORZĄDNIE mydłem na szmacie w zlewie... Starłem chyba wszelki syf... Czytałem o wypalaniu, odtłuszczaczach itp. Najlepiej zadziałało zwykłe mydło! POLECAM! Potem starłem tarczę papierem ściernym, drobnoziarnistym, pod kątem z obu stron. Wytarłem kurz szmatką i działa perfekt. Klocki mam za 29zł BARADINE i nie polecam. Szybko się ścierają, dosyć są kruche - po prostu miękkie (czuć na klamce). Pozdrawiam! Temat uważam za zamknięty!
Mod Team bogus Napisano 3 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 3 Czerwca 2009 Tzw. efekt gumowej klamki o którym zapewne piszesz nie jest spowodowany klockami, jeśli już to w minimalnym stopniu. Powoduje go zła regulacja hamulca, odległości klocków od tarczy czy też kąta pod jakim klocki stykają się z tarczą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.