Skocz do zawartości

[mechaniczne] Avid BB5 nie hamuje

Hajdukowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Posiadam hamulec tarczowy Avid BB5. Używam go od półtora miesiąca, jeżdżę bardzo dużo na rowerze a mimo tego hamulec dobrze się nie dotarł. Próbowałem wszystkiego - wypalałem klocki starte papierem ściernym w 250 stopniach itp. Poza tym na tarczę kiedyś prysnąłem WD40 ale zauważyłem i szybko umyłem rozpuszczalnikiem i proszkiem do prania. Zmieniłem klocki na nowe a hamulec nie hamuje jak Accent Freezer... A powinien. Jednym palcem powinienem delikatnie nacisnąć klamkę i już powinno robić stójkę... Nie robi (jestem w stanie zrobić to jednym palcem ale trzeba mocno nacisnąć). Poza tym, żeby tak działał muszę mieć dociśnięty ten klocek, który ciągle ociera dosyć mocno - aż koło hamuje i nie może się kręcić i kręcić (mam maszynowe łożyska). Proszę o pomoc!? Pisaliście na tym forum, że Accent Freezer i Avid BB5 działają praktycznie tak samo a Avid nawet lepiej po wymianie klocków! Czy można założyć tarczę z innej firmy? Czy tarcza musi być dokładnie do Avid BB5? Pozdrawiam!

P.S. Hamulec jest na 100% poprawnie zamontowany!

• Mod Team
Napisano

Umyj tarcze jakims preparatem do mycia silnikow czy jakis inny mocny odtłuszczacz. Po czyszczeniu klockow papierem hamulec traci na sile zanim sie dotrze.

Napisano

Czy klamka chodzi tobie lekko? Może wystarczy wykręcić śrubę dociskającą sprężynę w zaciskach (taki malutki imbus) ?

Napisano

OK. Pobawiłem się trochę. Wymyłem ją PORZĄDNIE mydłem na szmacie w zlewie... Starłem chyba wszelki syf... Czytałem o wypalaniu, odtłuszczaczach itp. Najlepiej zadziałało zwykłe mydło! POLECAM! Potem starłem tarczę papierem ściernym, drobnoziarnistym, pod kątem z obu stron. Wytarłem kurz szmatką i działa perfekt. Klocki mam za 29zł BARADINE i nie polecam. Szybko się ścierają, dosyć są kruche - po prostu miękkie (czuć na klamce). Pozdrawiam! Temat uważam za zamknięty!

• Mod Team
Napisano

Tzw. efekt gumowej klamki o którym zapewne piszesz nie jest spowodowany klockami, jeśli już to w minimalnym stopniu.

Powoduje go zła regulacja hamulca, odległości klocków od tarczy czy też kąta pod jakim klocki stykają się z tarczą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...