creative1989 Napisano 28 Kwietnia 2009 Napisano 28 Kwietnia 2009 Zakupiłem ostatnio nowego amorka i tak myślę czy by nie wymienić moich kulkowych sterów Ritchey-a na takie maszynowe: http://allegro.pl/item612847008_nowe_stery...owosc_2009.html Z obecnymi jakoś problemu nie mam(przebieg 1.1k km), poza jedną uwagą, że trochę głośno "pracują" jak się kręci kierownicą. Jaki byłby sens takiej wymiany, poza kwestia estetyczna i wagową? Dodam, że od tego sezonu będę więcej jeździł w terenie(ba, w ogóle zacznę) i trochę agresywniej Czy jak kupię to co na aukcji wystarczy? Czy muszę dokupować jakieś podkładki blokujące rurę sterową czy coś w tym stylu? Może jakieś inne propozycje sterów maszynowych, cena do 120zł myślę więcej nie ma co wydawać? Jeśli chodzi o kolorystykę to najlepiej, żeby była czerwona, choć może być czarna
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2009 Moim zdaniem nie ma po co zmieniać, skoro stare są dobre. Jeśli się zużyją to dopiero wtedy. Różnicy w działaniu pomiędzy sterami na maszynach a kulkach nie widzę żadnej.
creative1989 Napisano 29 Kwietnia 2009 Autor Napisano 29 Kwietnia 2009 Moim zdaniem nie ma po co zmieniać, skoro stare są dobre.Jeśli się zużyją to dopiero wtedy. ok dzięki za pomoc Jak można poznać kiedy się zużyją?
arroyo Napisano 29 Kwietnia 2009 Napisano 29 Kwietnia 2009 To są kulki, poczujesz, albo zaglądaj do nich raz na pewien czas i będziesz widział gdy kulki przestaną się robić okrągłe i powstaną wżery w bieżniach.
creative1989 Napisano 29 Kwietnia 2009 Autor Napisano 29 Kwietnia 2009 To są kulki, poczujesz, albo zaglądaj do nich raz na pewien czas i będziesz widział gdy kulki przestaną się robić okrągłe i powstaną wżery w bieżniach. to raz na 1km km pewnie i tak zajrze
creative1989 Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Napisano 2 Czerwca 2009 W swoich sterach cały czas mam problem z dobrym zamocowaniem rury sterowej. Otóż amortyzator trochę lata, być może jest to spowodowane tym, że 4element od dołu http://www.wrower.pl/sprzet/stery/img/SteryAheadBudowa.gif nie do końca blokuję rurę. Męczyłem się i męczyłem, ale nigdy perfekcyjnie się nie założył. Ktoś ma jakieś rady? Może trochę podpiłować tę "podkładkę"?
Mod Team bogus Napisano 3 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 3 Czerwca 2009 Po mocnym skręceniu sterów powinna wskoczyć na swoje miejsce. Zrób tak: - dokręć mocno stery ale bez przesady, - poluzuj dekielek a potem odpowiednio ustaw.
creative1989 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Napisano 3 Czerwca 2009 Widocznie nie wskakuje Zakładam wszystkie podkładki etc. ta podkładka blokująca rurę się trzyma(ale wystarczy, ze lekko poruszam amorem i już wyskakuje), przyciskając amora do ramy(co by nic nie wyskoczyło ze swojego miejsca) nakładam mostek i skręcam mocno gwiazdkę... efekty- amor dalej się rusza. Co więcej zauważyłem, że na rurze sterowej(tuż na dole rzecz jasna) na jakieś 1mm mi się wytarła(wgłębienie) od przodu Zawsze mi zostaje oddanie roweru do serwisu, a za takie gów**nko sobie pewnie policzą z 20zł Konkretne pytanie, czy przy założeniu sterów maszynowych coś się polepszy, bo szczerze powiedziawszy te stery już mnie trochę irytują Może gwiazdkę mam za słabo wbitą(jakiś 1mm od końca rury) i nie łapie W starym XCM-ie, z mocniej wbitą gwiazdką, nie miałem takich problemów... ?
krzysiekmz Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Bardzo mozliwe ze kapsel wciaz siedzi na gwiazdce i nie da sie dokrecic. Wbij gwiazdke dalej na przynajmniej centymetr. Nie doczytalem sie czy po mocniejszym skreceniu kapsla/gwiazdki dokrecasz sruby mocujace mostek na rurze sterowej? Pozdrawiam.
creative1989 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Napisano 3 Czerwca 2009 Wbiłem trochę mocniej gwiazdkę, z 1,5cm już będzie Przykręciłem ile się dało, do momentu kiedy strzelało- gwiazdka szła do góry i luz trochę mniejszy jest, ale nadal jest, może coś ze sterami, może przez to, że mi się rura na dole trochę wyżłobiła. Chyba jednak się zdecyduję na zakup sterów na maszynach Tak dokręcam śruby od mostka
Mod Team bogus Napisano 5 Czerwca 2009 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2009 Jak to gwiazdka szła do góry? Gdy dokręcałeś ona wychodziła? Jeśli tak, to kup nową gwiazdkę, bo stara już jest za luźna od wbijania. Zmiana sterów może nic nie dać w takim wypadku.
creative1989 Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Napisano 6 Czerwca 2009 Przy skręcaniu już czułem jak się cofa. Kupię i nową gwiazdkę i nowe stery, i się wybiorę do serwisu żeby mi zrobili to perfekcyjnie Stery za pewne kupię, tanie i porządne, FSA PIG DH PRO, myślałem o Dartmoor Moloko ale wolę mieć niezawodne
kusak Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 nie bierz dartmoorów, juz słyszałem o 3 popękanych;)
Klosiu Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Hmm, moze gwiazdka krzywo nabita? Normalnie gwiazdka nie ma szans isc do gory, bo sie zapiera i wbija ramiona w scianki sterowki. Ja zmienilem dobre stery kulkowe na maszyny w zeszlym roku i zaczynam zalowac, po roku juz kiera wyraznie nierowno chodzi, a sklepy zelazne ponoc sie wycwanily i wolaja 30 zl za jedno lozysko do sterow.
creative1989 Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Napisano 6 Czerwca 2009 nie bierz dartmoorów, juz słyszałem o 3 popękanych;) @Klosiu a jakie dokładnie masz stery maszynowe? W moim wypadku to mam raczej średnio-półkowe stery, a jakbym kupił coś od FSA to już raczej wyższa półka. Ile łożysk mają takie stery maszynowe zazwyczaj?
Klosiu Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Mam stery Cane Creek, nie pamietam dokladnie jakie. Ale w sumie nie dziwie sie nawet ze sie sypia, pare maratonow w blocie przezyly w zeszlym roku, a nic z nimi nie robilem. W sterach sa dwa lozyska zawsze.
lajtspid Napisano 7 Czerwca 2009 Napisano 7 Czerwca 2009 nie bierz dartmoorów, juz słyszałem o 3 popękanych;) Poważnie, czy żartujesz? Bo to "" na końcu jest mylące. Mógłbyś opisać w miarę posiadanych informacji szczegółowo te przypadki?
creative1989 Napisano 8 Czerwca 2009 Autor Napisano 8 Czerwca 2009 Ja z kolei, słyszałem też od kumpla, że dartmoory pękają- ale to było w DH Z tego co sie dowiedziałem na "równoległym" forum to potrzebuję stery z wciskamymi miskami, więc te PIG DH czy Dartmoor-y odpadają. Zamierzam zatem zakupić, jakoś, niedługo stery FSA Orbit Z bo chyba w podobnej cenie nic lepszego nie dostanę, no chyba, że stery kcnc, ale wtedy bym musiał jeszcze osobno kupować gwiazdkę
creative1989 Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Napisano 11 Czerwca 2009 Wybór padnie jednak na stery Tioga NS, zamiast FSA orbit Z... mam nadzieje, że się nie zawiodę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.