Skocz do zawartości

[model 3D] Części rowerower modelowane w 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wszystko fajnie, ale w tej kasecie, to część z wielowpustem (stykająca się z bębenkiem) jest na całej jej wysokości / szerokości i kształt ramion pająka też jest ciut inny.

Napisano

To ja mam jeszcze pytanie - modelujesz z natury czy ze zdjęć, rysunków itp.? Chodzi mi głównie o to skąd bierzesz wymiary i proporcje, bo wiadomo, że jak można pomacać to nie ma z tym problemów.

Napisano

Miecho87, dzięki, poprawię :wallbash: Proporcje i główne wymiary biorę z rzutów prostopadłych (w miarę możliwości, rzadko zdarzają się idealnie prostopadłe). Zbieram sobie całą masę dobrych zdjęć, żeby jak najlepiej uchwycić kształt obiektu i jego detale. No i jakoś to idzie ;)

Robert, dzięki wielkie za to zdjęcie! Miałem to dolne, ale 3 razy mniejsze :P Teraz będzie mi o wiele łatwiej i chyba najlepiej będzie jak zrobię pająk od nowa...

Napisano

uuuu fajno ;)

co to będzie za przerzutka? XT czy XTR?

powinieneś dostać fuchę w Shimano Design(...jak byś jeszcze zrobił te koronki z wyprofilowaniem HG lub IG)

Napisano

XT Shadow. Myślałem żeby je zrobić, ale bałem się, że komp mi już nie uciągnie takiego detalu. Za to na kółkach przerzutki są ;)

Napisano

Ja musiałem w zeszłym semestrze zrobić jakiś mechanizm, który się"rusza" (taki wymysł prowadzącego). Zamodelowałem swojego I-Drive'a, tzn. samą ramę, ale bez skupiania się na szczegółach, chodziło tylko o to, żeby z wyglądu trochę przypominał ramę ;) Nawet chciałem zrobić dokładnie, ale za dużo roboty było z dokładnym mierzeniem wszystkiego.

Napisano

Shimano FH-M475 bo taką mam pod ręką w częściach.

Pod klikiem lepsza rozdzielczość.

61327296sf0.jpg

90042195nu1.jpg

94891214nu4.jpg

Z braku mojego dogadania się z softem brakuje póki co kulek w łożyskach, a także sprężynki.

Napisano

Było to robione w SolidWorksie, więc technika modelowanie obiega od stosowanej przez Ciebie, ale podobna jest do funkcji typu wyciągnij, wyciągnij po ścieżce i tworzenia brył obrotowych, do tego zaokrąglanie, fazowanie i szyk liniowy i kołowy.

Napisano

Nie odbiega, bo ja to robię w nurbsach, czyli praktycznie to samo o czym piszesz :P Fajnie, że ktoś też interesuje się modelowaniem części rowerowych :P

Napisano

Szczerze to nie wiem czy nie odbiega :P Bo z softem do typowego modelowania miałem do czynienia dawno i dość przelotnie, a to bardziej inżynierskie jest i się inaczej nazywają różne rzeczy :P Modelować można wszystko, części rowerowe dość ciekawe na początek, a poza tym stosunkowo łatwo się je robi. Tą całą piastę zrobiłem np. wczoraj, w jeden dzień i to bez szczególnego przepracowywania się. Ale chyba nie umiałbym tak z wyobraźni czy zdjęć za bardzo, póki co muszę mieć się na czym oprzeć.

Napisano

Miecho87, być może, nigdy nie miałem doczynienia z tym programem, ale wydaje mi się, że technika jest podobna :)

naped2fth.jpg

hi-res

naped2bth.jpg

hi-res

Pająk zmieniony, wózek gotowy (miałem trochę roboty, bo przednie ramię zrobiłem ze średniego, a tylne z długiego - w końcu jest długi wózek), dodany łańcuch (założony tymczasowo).

Napisano

Nie tak dużo.. Cztery lata ponad tam modelowalem (prototypy robilem) i takie babuny się trafiały w projektach, że śmiało mógłbyś uderzać ze swoimi pracami.

Masz jakieś fajne projekty w 3D?

Widzę że bardzo szybko pracujesz po tempie wrzucania rysunków. Mógłbyś mieć z tego jakąś kaskę. Kokosów tam nie zarobisz i za swoimi pieniążkami będziesz musiał troche podeptać, ale dobry projektant tak do 3k miesięcznie zarobi. No i zawsze to jakiś start i można sobie jedną z bardziej rozpoznawalnych firm na rynku w CV wpisać po studiach :)

Jak już się wyżywasz twórczo to może warto spróbować?

Kiedyś przychodził tam chłopak który badzo podobne prace mial w Cadach robione. Zapomniałem jak się nazywał i pomyślałem ze to może Ty :)

Ale on miałby teraz z 28 lat...

Napisano

Masz rację, tylko że na razie nie mam za bardzo czasu na robienie prac pod zlecenie (I rok studiów), ale kiedyś na pewno spróbuję. Bawiłem się w robienie wizek mieszkań i jakoś mi to wychodziło. A zarabiać zarabiam (niedużo, ale zawsze coś) - umieszczam swoje modele na turbosquidzie :)

Co do tempa - tu bym się nie do końca zgodził. Zawsze dziergałem w maxie, a ten projekt robię w rhino, gdzie jest zupełnie inna technika modelowania i sprawia mi to trochę kłopotów. Dlatego na pewno nie powiedziałbym, że robię to szybko - ktoś zaprzyjaźniony z nurbsami na pewno by to zrobił i szybciej i ładniej.

A co do moich projektów - większość moich ukończonych prac można zobaczyć na digarcie - zapraszam :)

Napisano

Jeśli autor nie ma nic przeciwko to również zaprezentuje swoje modele :P

Wiele (5) lat temu robiłem swój ówczesny rowerek w 3dmaksie, ostatecznie wyszedł tak: >Klik<

Obecnie ucze się powierzchniówki robiąc kolejne części do roweru, póki co powstał mostek:

mostek.png

I klamka:

535_01.png

535_02.png

Powoli dłubie też ramke (własny projekt) ale sporo czasu z tym schodzi, poza tym bardzo ciężko zdobyć jakiekolwiek wymiary. Póki co całe złożenie wygląda tak: >film<

pozdr.

Napisano

Dzięki :) Robie w NX, w porównaniu do rhino dość upierdliwy jeśli chodzi o nurbsy bo to program do zastosowań inżynierskich, rhino używa się chyba tylko do wizek. Obecnie próbuję zrobić bombera ale nie moge przebrnąć przez dolną koronę :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...