Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

bikergonia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema,

posiada ktoś może GT Aggressor XC 3 z 2009 roku lub wcześniejszy i może coś o nim powiedzieć.Rower ma być wykorzystywany do jazdy po mieście jak i w lesie.Żadna hardcorowa jazda ani skoki.Najbardziej zastanawia mnie praca hamulców i wykonanie ramy.Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Napisano

Kello - ja też mam Foxa R i też w i-drive, z tym że starym, i regulacja powrotu daje tyle że bujanie da się ograniczyć trochę mimo wszystko. TROCHĘ :)

PS. Aktualnie w swoim się zastanawiam nad zmianą amorka bo możliwe że Siostra zostawi Shivera 120mm... ale to chyba byłby już za duży hardkor B)

01c7eff02ab8aaeamed.jpg

Napisano

Poczytalem troche i w sumie to wlasnie nie tyle buja ile widac ze damper caly czas pracuje. Mimo to nie czuc nic na pedalach i podobno nie ma to wplywu na pedalowanie, choc moim zdaniem troche ma ;) Przeczytalem tak w jakims tescie z mtbr

Napisano

NO, zmienilem kiere na carbona 620 (wezsza) i super jest :P znow podjezdzam pod wszystko i czerpie z tego przyjemnosc. i co z tego , ze buja, i tak jest cudownie :P

Napisano
To jest Fox R ale literka R nie oznacza "regulacje" :002: jedyna dostepna regulacja to cisnienie powietrza :002:

jeśli to jest fox float r to on ma stałą platformę na medium

i co z tego , ze buja, i tak jest cudownie :)

właśnie i co z tego :P za dużo plusów żeby sie tym martwić :]

Napisano

Witam w mniejszości hehe użytkowników rowerów/ram GT :(:P Nie wiedziałem że GT jest tak mało popularny jak Pentax wśród cyfrowych lustrzanek :P :P Może akurat na tym forum :)

Napisano

Mała prośba o poradę szanownych forumowiczów.

Aktualnie jestem użytkownikiem GT karakoram (coś koło '93) wiec rower się wysłużył maksymalnie. Ostatnio zacząłem więcej śmigać na rowerku i lubię pojeździć po lesie, zjazdy podjazdy nawet w błocku są dla mnie o wiele większą frajdą niż prosta szosa czy proste dróżki w lesie (jak pot z czoła nie leci to spacerek). Stąd wpadłem na pomysł by przeznaczyć trochę domowego budżetu na nowy rower. Z racji tego ze od lat jestem fanem marki GT postanowiłem znaleźć coś z tej stajni. i wybór padł na avalanche 1.0 disc 2009. Ale jak mówią - w miarę jedzenia apetyt rośnie i zastanawiam się czy nie warto by było spełnić młodzieńcze marzenia i nie zainwestować w legendarnego zaskara (najniższy model elite) nawet w starszym roczniku. Na razie nie zamierzam jeździć w maratonach (ale może kiedyś) . Poza tym już dawno minie życie nauczyło że lepiej wydać więcej na coś porządniejszego by wytrzymało dłużej i bym miał więcej z tego frajdy. Ale czy warto. Czy jak włożenie w sprzęt więcej o 1,5 KPLN da mi tą satysfakcje a młodzieńcze marzenia będą uzasadnione. Czy lawinka mi wytrzyma i nie będę żałował po czasie że jednak trzeba było poświecić więcej kasy.

Dodam że moja waga to 100kg a wzrost 1,74cm. (jaka wysokość ramy?).

Doradźcie coś koledzy z klubu GT.

Napisano

Heja ho.

Jak masz zamiar jeżdzić i jeździć i jeżdzić to proponuje dołożyć do Zaskara.

Ja w tamtym roku kupiłam Avalancha 1.0 a w tym roku apatyt urósł i pokusiłam sie o GT Maratona :wub:

Rame najlepiej przymierzyć, przejechac, się w sklepie itp :)

Napisano

ed4b678bcb89c594m.jpg

A ja zlozylem wczoraj Zaskara :P :P jeszcze tylko musze skrocic rure sterowa widelca, wbic gwiazdke i top capa wkrecic no i poszukac gdzies piwotow do ramy i tylnego hamulca ale juz jezdzi :D smiesznie wyglada nie ?

Specyfikacja:

Rama GT Zaskar M

Widelec GT Cr-Mo

Stery FSA

Hamulec Sram 7.0 z szufladkami

Manetki Deore

Klamki Avid SD7

Kierownica GT gieta

Mostek GT

Opony Kellys :P

Piasty XT pod CL

Obrecze Alexrims Crostini

Przerzutki P/T LX/LX

Korba Truvativ Fived

Suport Truvativ na 4 maszynowych :)

Kaseta LX

Lancuch HG53

Pedały ... jak na razie moongoose platformy z pinami :P ale wymiennie beda z time'ami :)

Sztyca Ritchey Logic do wymiany na czarna bo biala wyglada dziwnie :P

Siodlo nie wiem... jakies ciezkie :P

Chwyty piankowe Accenta

Linki i panczerze Jagwire

ed4b678bcb89c594med.jpg

Napisano

Przy wzroście 174 cm prawdopodobnie będziesz musiał kupić Mkę, ja mam 186 i jeżdżę na L (ale są tacy co przy podobnym wzroście ujeżdżają M). Wszystko wyjdzie gdy się na tym rowerze przejedziesz, takie gdybania nie mają większego sensu bo każdy jest inny. Mój model jest z 2007 roku a nie wiem jak te nowe wpisują się w tamtą rozmiarówkę. Niedawno w bB testowali Zaskara razem z Merida, Giantem i Scottem, i wg pomiarów wyszło, że górna rura (mierzona horyzontalnie) ma 595 mm. czarnaMAMBA ma rację, prędzej czy później będziesz myślał nad Zaskarem... :)

BTW, ostatnio jak kumple z serwisu robili mi hample to jeden znajomy (po 50tce) oglądał Zaskara i nieźle się przy nim nadziwił :D Pierwszy raz taką ramę widział, o firmie wcześniej nie słyszał a najbardziej mnie rozłożyło stwierdzenie, że wygląda na bardzo delikatną - filigranowe rurki widelca, mały przekrój górnej rury. A jak te charakterystyczne przetłoczenia na górnej i dolnej rurze macał :D

Napisano

I o to mój pierwszy rower MTB bo wcześniej jeździłem na jakimś złomie po komunijnym... :)

RowerGT.jpg

amortyzator ROCK SHOX judy c

stery a-head DIACOMPE

mostek alu

kierownica GT

klamkomanetki shimano LX 3x8

przerzutka przod shimano LX

przerzutka tyl shimano LX

hamulce tektro v-brakee

korby shimano

piasty shimano na zaciski,szprychy nierdzewne

linki nierdzewne

pancerze z oplotem carbon

nowa kaseta 7speed

nowy lancuch kmc z85

sztyca kalloy czarny mat

Napisano
To przecież historia GT. :D

Tak wiem że to nie nowość...hehe ale taki udało mi się kupić w dobrej cenie i wolałem go niż jakiegoś Kross albo Kands... ;)

A może byś napisała coś więcej na temat ramy jak wiesz jaki to model ?? Bo sprawdzałem w katalogach z lat 96-99 trudno dopatrzeć się bo przemalowany był po myśli gościa który mi go sprzedał.

Napisano

Grindzone - Bikergonia nie miała na mysli nic złego. To miło popatrzec że mozna znależć jeszcze takie okazy. To racja Krossowi jeszcze brakuje do GTków i też bym nie chciała innego niz GT, ale tez trzeba trzymac kciuki za polska markę :(

Napisano

czarnaMAMBA Ja się cieszę że taki mam :D Kross nie jest zły ale w cenie 1500zł B) a ja wtedy nie posiadałem takiej kasy i zdecydowałem się na używany GT 21 cali na moje 180cm wzrostu naprawdę pasuje może przez to że rama profilowana jakoś inaczej niż teraz się to robi ;)

Napisano
Inaczej profilowana? Możesz temat rozwinąć albo zapodać fotki? B)

Chodzi mi o to że według przelicznika do mojego wzrostu rozmiar jest za duży a mi on pasuje ;):P Odległość i reszta jak najbardziej. Jak zasiadłem na Author 19 cali od kolegi to czułem się jak bym jechał na rowerze z komunii :D w sensie wysokości.

• Mod Team
Napisano

Każda firma projektując ramy ma na względzie różne potrzeby użytkowników. W związku z własną "polityką" każdy producent stosuje własną i trochę różniącą się wobec konkurencji geometrię. Tak więc i GT ma trochę inną geo niż konkurencja. Jak dla mnie geo GT jest the best

Napisano

co do geo to zaskar + sztywniak wysokosci mniej niz amor 80mm prowadzi sie super :P sztywno pod tylkiem sztywno pod dlonmi. cala energia idzie w jazde a nie w rower. bajka :) nie wiedzialem ze to taka przyjemnosc jezdzic na sztywniaku :)

Napisano

Kello-sztywniak to jeszcze nic, wsiądź na szose to zobaczysz co to znaczy przekazywanie energii :) ja jak wsiadam na zaskara teraz to czuje się jakbym pływał-amor miękki, opony z ciśnieniem 4 razy za małym, pedały jakieś cienkie, opory toczenia nie te. Bez porównania :) ale Zaskara nadal kocham bardziej bo mój, własnoręcznie składany i konfigurowany :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...