Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Alivio - jak ją wyregulowac??

sly1984

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ehh :) to już nie wiem co robić, szukam tej śrubki dłuższej, jak to nie pomoże to pojadę do sklepu gdzie kupiłem rower i pogadam z facetem. Dzięki wszystkim za pomoc.

Napisano
Nie nabijam 1 z tyłu a 3 z przodu bo debilem nie jestem, a koleś nie wiesz jak pomóc to nie nabijaj sobie postów, bo ostatnio czego nie napisze to Ty pierwszy piszesz nie konkretne odpowiedzi.

Staram się pomóc jak najlepiej.

tylko jest mały mankament mianowicie: na najlżejszej przerzutce z tyłu, łańcuch z zębatki ociera o wózek,
A po drugie c1ach to pisałem wcześniej, że jak jadę na najniższym biegu czyli i z przody i z tyłu jest najlżejsza przerzutka:D To jak bym mógł mieć 1 z tyłu a 3 z przodu?

Z usytuowania znaków interpunkcyjnych wynika, że na najlżejszej przerzutce z tyłu, nic nie wpominasz na którym blacie korby jest łańcuch.

Sorry za OT :)

• 9 miesięcy temu...
Napisano

nie jarze do końca....

Ta trzecia śrubka służy do ustawienia odległości pomiędzy trybkiem z przerzutki,a zębatką kasety?

Należy ustawić ją jak najbliżej ? [no ale wtedy łańcuch będzie bardziej wygięty....to jak to jest?]

qi9544_Bez%20nazwy.jpg

• Mod Team
Napisano

Niewiem czy w shadow jest tak samo ale ogolnie ta "3" śrubka jest od naciągu sprzezyny śruby mocującej przerzutke. im bardziej jest wkrecona tym bardziej sie przerzutka wychyla do tyłu (w sumie w doł) oddlając sie od kasety (no teoretycznie bo u mnie to jakoś średnio zdaje egzamin a mam tyle podłozone ze juz sie wiecej nie da).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mam ten sam problem, zęby górnego kółka wózka stykają się z zębami największej koronki kasety. Można powiedzieć że przerzutka jest jakby "za wysoko" - jeśli znalazł ktoś rozwiązanie proszę o odp.

przerzutka alivio, kaseta acera 8-rzędowa megarange, rower model 2009

Napisano

Ok dzięki

Wkręciłem do końca tą śrubkę i to nie poskutkowało, dlatego pytałem. Zamieniłem na swoją - dłuższą i udało się zdystansować wózek. Instrukcja Shimano mówi o 5-6 mm optymalnego dystansu i taki +/- jest.

Ok dzięki

Wkręciłem do końca tą śrUbkę i to nie poskutkowało, dlatego pytałem. Zamieniłem na swoją - dłuższą i udało się zdystansować wózek. Instrukcja Shimano mówi o 5-6 mm optymalnego dystansu i taki +/- jest.

Napisano

Możliwe, że Alivio nie do końca współpracuje z hakiem przerzutki jaki zastosowano w tym rowerze , dlatego konieczna była dłuższa śrubka.

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

powiem tak spróbowałem i nie pożałowałem kilkanaście zł w kieszeni i czas oszczędzony a zrobiłem to tak:

Na przedniej przerzutce wrzucam 2 a na tylnej najcięższą możliwą,

odkręcam linkę od przerzutek i nastawiam śrubką h żeby przerzutka podawała łańcuch idealnie na ostatnią koronkę,

następnie ciągnę za linkę od przerzutki (ja ciągnąłem gołymi palcami) aby była dość mocno napięta (ale uważam żeby nie ruszać przerzutką która jest już ustawiona ),

przykręcam tak naciągniętą linkę do przerzutki (tak aby się trzymało nie na maxa) i testuję 8,7,6,5,4,3,2,1 jeżeli działa ok to sprawa załatwiona można jechać,

jeżeli spada z kasety i dostaje się pomiędzy szprychy i kasetę trzeba dokręcić śrubkę L a jeżeli nie chce wejść na 1 to odkręcić ją(L) albo zluźnić linkę trochę.

Jeśli w któryś środkowych przełożeniach przerzutka przeskakuje to trzeba albo minimalnie (1 mm-tak aby tylko się ruszyła linka) naciągnąć mocniej albo popuścić.

Polecam to robić na najwyższej przerzutce bo jest po prostu łatwiej. Mi takie coś wystarczyło i jeżeli komuś pomogłem to super ;)

• Mod Team
Napisano

jeżeli spada z kasety i dostaje się pomiędzy szprychy i kasetę trzeba dokręcić śrubkę L a jeżeli nie chce wejść na 1 to odkręcić ją(L) albo zluźnić linkę trochę.

Jeśli już to nie poluzować linkę a naciągnąć ją mocniej.rolleyes.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...