Miecho87 Napisano 26 Sierpnia 2008 Napisano 26 Sierpnia 2008 Pytałem bo obie to Alivio, a starsza obsługuje zębatki do 30 z., nowa do 34 z. i to mogłaby być przyczyna, no ale raczej nie jest.
kowalos91 Napisano 26 Sierpnia 2008 Napisano 26 Sierpnia 2008 Ehh to już nie wiem co robić, szukam tej śrubki dłuższej, jak to nie pomoże to pojadę do sklepu gdzie kupiłem rower i pogadam z facetem. Dzięki wszystkim za pomoc.
c1ach Napisano 26 Sierpnia 2008 Napisano 26 Sierpnia 2008 Nie nabijam 1 z tyłu a 3 z przodu bo debilem nie jestem, a koleś nie wiesz jak pomóc to nie nabijaj sobie postów, bo ostatnio czego nie napisze to Ty pierwszy piszesz nie konkretne odpowiedzi. Staram się pomóc jak najlepiej. tylko jest mały mankament mianowicie: na najlżejszej przerzutce z tyłu, łańcuch z zębatki ociera o wózek, A po drugie c1ach to pisałem wcześniej, że jak jadę na najniższym biegu czyli i z przody i z tyłu jest najlżejsza przerzutka:D To jak bym mógł mieć 1 z tyłu a 3 z przodu? Z usytuowania znaków interpunkcyjnych wynika, że na najlżejszej przerzutce z tyłu, nic nie wpominasz na którym blacie korby jest łańcuch. Sorry za OT
wigry Napisano 27 Maja 2009 Napisano 27 Maja 2009 nie jarze do końca.... Ta trzecia śrubka służy do ustawienia odległości pomiędzy trybkiem z przerzutki,a zębatką kasety? Należy ustawić ją jak najbliżej ? [no ale wtedy łańcuch będzie bardziej wygięty....to jak to jest?]
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2009 Mod Team Napisano 28 Maja 2009 Niewiem czy w shadow jest tak samo ale ogolnie ta "3" śrubka jest od naciągu sprzezyny śruby mocującej przerzutke. im bardziej jest wkrecona tym bardziej sie przerzutka wychyla do tyłu (w sumie w doł) oddlając sie od kasety (no teoretycznie bo u mnie to jakoś średnio zdaje egzamin a mam tyle podłozone ze juz sie wiecej nie da).
wigry Napisano 28 Maja 2009 Napisano 28 Maja 2009 no to jak? ustawić ją najblizej czy najdalej trybka kasety?
heniekkrol Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 Mam ten sam problem, zęby górnego kółka wózka stykają się z zębami największej koronki kasety. Można powiedzieć że przerzutka jest jakby "za wysoko" - jeśli znalazł ktoś rozwiązanie proszę o odp. przerzutka alivio, kaseta acera 8-rzędowa megarange, rower model 2009
Rulez Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 Tu sobie zobacz jak się ustawia odległość kółka przerzutki od zembatki kasety (SIS Adjustment - punkt 4 How to use the B-tension adjustment screw) czy ta śrubka jest w Alivio dokładnie w tym samym miejscu tego nie wiem. http://shimano-polska.com/media/techdocs/c...69830599430.pdf
heniekkrol Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 Ok dzięki Wkręciłem do końca tą śrubkę i to nie poskutkowało, dlatego pytałem. Zamieniłem na swoją - dłuższą i udało się zdystansować wózek. Instrukcja Shimano mówi o 5-6 mm optymalnego dystansu i taki +/- jest. Ok dzięki Wkręciłem do końca tą śrUbkę i to nie poskutkowało, dlatego pytałem. Zamieniłem na swoją - dłuższą i udało się zdystansować wózek. Instrukcja Shimano mówi o 5-6 mm optymalnego dystansu i taki +/- jest.
Rulez Napisano 29 Czerwca 2009 Napisano 29 Czerwca 2009 Możliwe, że Alivio nie do końca współpracuje z hakiem przerzutki jaki zastosowano w tym rowerze , dlatego konieczna była dłuższa śrubka.
damianste1 Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 ej która to śrubka L a która H pierwsza czy druga??
Welniak Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 Jeżeli mówisz o przerzutce tylnej to śrubki są opisane. Jeżeli zaś o przedniej to śrubka L jest bliżej ramy.
pawlo007 Napisano 18 Sierpnia 2009 Napisano 18 Sierpnia 2009 powiem tak spróbowałem i nie pożałowałem kilkanaście zł w kieszeni i czas oszczędzony a zrobiłem to tak: Na przedniej przerzutce wrzucam 2 a na tylnej najcięższą możliwą, odkręcam linkę od przerzutek i nastawiam śrubką h żeby przerzutka podawała łańcuch idealnie na ostatnią koronkę, następnie ciągnę za linkę od przerzutki (ja ciągnąłem gołymi palcami) aby była dość mocno napięta (ale uważam żeby nie ruszać przerzutką która jest już ustawiona ), przykręcam tak naciągniętą linkę do przerzutki (tak aby się trzymało nie na maxa) i testuję 8,7,6,5,4,3,2,1 jeżeli działa ok to sprawa załatwiona można jechać, jeżeli spada z kasety i dostaje się pomiędzy szprychy i kasetę trzeba dokręcić śrubkę L a jeżeli nie chce wejść na 1 to odkręcić ją(L) albo zluźnić linkę trochę. Jeśli w któryś środkowych przełożeniach przerzutka przeskakuje to trzeba albo minimalnie (1 mm-tak aby tylko się ruszyła linka) naciągnąć mocniej albo popuścić. Polecam to robić na najwyższej przerzutce bo jest po prostu łatwiej. Mi takie coś wystarczyło i jeżeli komuś pomogłem to super
Mod Team bogus Napisano 18 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 18 Sierpnia 2009 jeżeli spada z kasety i dostaje się pomiędzy szprychy i kasetę trzeba dokręcić śrubkę L a jeżeli nie chce wejść na 1 to odkręcić ją(L) albo zluźnić linkę trochę. Jeśli już to nie poluzować linkę a naciągnąć ją mocniej.
pawlo007 Napisano 18 Sierpnia 2009 Napisano 18 Sierpnia 2009 ee może coś pokręciłem hmm ale staram się robić dobrze :/ sry za błąd
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.