Skocz do zawartości

[korba] lx 2006 hollowteh II

QauczuQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm...

Szczerze nigdy nie przykręcałem pedału do korby śrubką.

Może jakieś zdjęcie by rozwiało wątpliwości.

Na pewno nie chodzi Ci o śruby w korbie, które zaciskają lewe jej ramię na osi?

Napisano

To o te co są w korbie, ale ich tam nie ma i służą do tego co pisałem, ale nie? :D

Wątpię, żeby przekręcił gniazdko lub nacięcia pod klucz w pedałach albo gwint w nich.

A śrubki zaciskające korbę na osi kupisz w każdym metalowym/praktikerze/castoramie, weź sobie na wzór najlepiej.

Pedały mają wbudowane... nie. Pedały mają gwint na osi, a śruby w pedałach to mogą najwyżej regulować napięcie sprężyny.

Napisano

Jakie masz pedały? Na podstawie zdjęcia roweru strzelam, że masz jakieś Shimanowskie. Jeżeli jest to M520 to nie jest źle, bo można je odkręcić imbusem albo kluczem płaskim. Jeżeli masz XT albo XTR to trochę gorzej, bo je można odkręcać tylko imbusem. Wtedy najlepiej udać się do dobrego serwisu rowerowewgo albo ślusarza.

Napisano

1. mysle, ze zeby osiagnac wieksze zrozumienie, powiniennes redagowac swoje posty ciut poprawniej, z duza iloscia przecinkow itd.

2. jesli dobrze cie rozumiem (a to wcale nie jest takie pewne) to uszkodziles os pedalka. cos takiego mozna kupic i wymienic, ale przy twoim zrozumieniu kwestii techniczno-mechanicznych moze sie to skonczyc klapa. jesli sa to tanie pedaly, radze po prostu wymienic. jesli bardziej zaawansowany model to do serwisu.

Napisano
wiecie moze gdzie mozna kupic takie sruby jakie sa przy pedale w korbie lx bez suportu
dzisiaj dokręcałem paedała bo cos mi zgrzytało i tak jakoś się rusza
-------
nie chodzi o pedały , platformy itd jak je zwał tak je zwał ale o przykręcenie ramienia korby do oski. dzieki popytam w jakims nomi

miło by było, gdybyś rozumiał o czym piszesz .... albo pytaj w jakimś nomi ....

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Chciałem się podpiąć pod wątek!

Mam taką sytuację,że kupiłem korbe slx na jesieni i nie używałem ,bo składałem rower.Teraz założyłem korbę na rower no i wziąłem się za przykręcenie pedałów.Chce mieć spd ale na razie z braku kasy jakies zwykle kupilem za 15 zeta.

Na lewej korbie wkreciłem bez problemu ,a na prawej coś nie idzie.Zamienilem nawet pedała ,myśląc że to od tego no ale nie bo na tamtej się wkreca.

I teraz pytanie Moje do was :

- Czy możliwe że może być krzywy gwint ?

- Albo że ta korba jest pod tylko spd ? No ale spd chyba maja taki sam gwint nie? To standard jest chyba z rozmiarem.

Proszę o odp jakąś bo już mnie w serwisie znają na pamięć i chce to sam zrobić jakoś.

Troche sie da wkrecic to pedalo ale w pewnym momencie sie blokuje i nie wiem czy krecic dalej na chama.

Dzieki z gory

Napisano

Jeżeli wkręcasz prawidłowo, to powinno pójść bez problemu. Ale pedały za 15zł mogą być wykonane trochę niestarannie. Pedał lewy ma oznaczenie L, prawy R i tak wkręcaj. Dokręcać trzeba kluczem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...