Skocz do zawartości

[hydrauliczne hamulce] XT 2008

badporucznik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem na eptapie doboru hamulców do mojego roweru. Niestety nie mogę się zdecydować na pierwszy lepszy zestaw tarczówek, bo mój wybór musi być dokładnie przemyślany, a przyszłe hamulce muszą spełniać wszystkie moje oczekiwania. I teraz stoję przed dylematem, bo nie wiem co wybrać. Oto moje typy:

Shimano Deore XT Centerlock 2008 160mm/160mm (tarcze LX-a) - hamulce do których na razie najbliżej mi.

Magura Louise 2008

Avid Juicy 7

Prosze o jakieś porady. Dodam, że hamulce będą na pokładzie full'a. Ważę ok 75 kg.

Z góry dziekuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Hamulce to akurat ta część asortymentu shimano, która sprawuje się zacnie ;) Na Twoim miejscu wybrałbym XT ale zdecydowanie 180/180. Avid również dobry wybór, jednak z tych dwóch modeli wybrałbym XT'ka. Przed zakupem dobrze by było abyś przymierzył się do tych hampli odnośnie spasowania geometrii klamki - wielu osobom, które znam geometria klamek Shimano nie pasuje :]

Napisano

Zdecydowanie Juicy. Lepsza siła hamowania, modulacja, lepsza praca w zimie - płyn hamulcowy DOT 5.1 zamiast oleju mineralnego - przyjemniejszy serwis, mniejsza waga, wygodniejsze klamki, contact point adjustment... i w ogóle hample Shimano są takie mdłe.

Napisano
Hamulce to akurat ta część asortymentu shimano, która sprawuje się zacnie

No, chyba, że po 400 km. tarcze dostają luzów na nitach :)

• Mod Team
Napisano

Ostatnio ganiałem trekiem z hamplami avid ultimate i z ich działania zadowolony nie byłem :] Avidy 3 testowałem i są lipne :] Wygoda klamek to kwestia indywidualna - jednym pasuje to innym tamto. Osobiści wybrałbym xtr lub ORO ale są droższe niż te o które pyta porucznik. Z tarczami Shimano nie mam i nigdy nie miałem żadnych problemów, a trochę się tego przewaliło przez moje dłonie :)

Napisano
Z tarczami Shimano nie mam i nigdy nie miałem żadnych problemów

Widocznie tak było, teraz to się zmieni na niekorzyść ;)

• 3 miesiące temu...
Napisano

A co byście powiedzieli gdyby do "trójki" wyżej wymienionych hamulców dorzucić jeszcze Formulę K18 bądź K24 ?? I czy przy ewentualnym wyborze Formuli bedą problemy z współpracą wraz z tarczami XT 08 p-180/t-160mm ( już nie LX 160 mm. - zmiana planów :P ) Jak zgrać Manitou (PM), tarczę 180mm i zacisk (PM) gdy nie znalazłem odpowiedniego adaptera?

Pozdrawiam i proszę o dalsze porady i odpowiedzi. Wesołych Świąt.

Napisano
No, chyba, że po 400 km. tarcze dostają luzów na nitach :)

ciekawe. mam i nie dostają luzów na nitach. ale nie o tym mowa, pełno jest agitatorów mówiących to a nie tamto, i siania propagandy,

każda rzecz może się popsuć

a więc tak

mam shimano xt 08 najpierw na tarczach xt a teraz xtr

przód 180, tył 160

ważę około 100 kilogramów

modulacja świetna, siła hamowania dla mnie dobra, zablokuję przód. świetny wygląd.

niektóre osoby mówiły że klamka im nie pasuje, geometria. dla mnie jest ok, ale w Avidach jest wygodniejsza klamka.

co do Avidów

jeździłem na 5. siła podobna, modulacja świetna, wygodniejsza jak dla mnie klamka. cholernie piszczały podczas hamowania na suchym.

na mokrym chyba każde piszczą.

gdybym brał ponownie nie wiem. obydwa czyli xt i avid sa super. na plus shimano przemawia wygląd, ale oczywiście jest to moja opinia.

Napisano

Proponuje wziac pod uwage rowniez hamulce shimano slx. Jak dla mnie nie ma roznicy w pracy pomiedzy xt. Jezdze w komplecie z tarczami xt.

Pozdrawiam

Napisano

Co do hamulców XT 2008 odnotowałem nastepujące zjawisko :D Nawet przy wciskaniu klamki na sucho w domu tylny hamulec za pierwszym naciśnięciem łapie jakieś 1,5cm później (bliżej kierownicy) niż za 3,4,5... . Boję się jak będzie reagował jak go porządnie zagrzeję... Odpowietrzałem go 2 razy (przelałem 50ml nowego oleju przez układ) więc na pewno nie w tym tkwi problem. Brat ma Juicy 7 i u niego takie zjawisko nie występuje. Czy u innych posiadaczy XT BR-m775 jest tak samo? Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Napisano

avid - dobra siła słabsza modulacja, łapie bardzo szybko

shimano - siła ok. bardzo dobra modulacja ale! przy idealnie odpowietrzonej hydraulice! (WojteK# już coś o tym wie pewnie potwierdzi) shimano nie jest łatwe od odpowietrzania, prawda! ale po dobrym PRAWIDŁOWYM odpowietrzeniu dużo osób jest zadowolona!

Odnośnie odpowietrzania shimano wszystkie tajniki zostaja w serwisie i nikt tego nie ujawnia! W dobrym serwisie gdzie potrafią! jak klient jest wymagający chcą 70zł za odpowietrzenie.

posiadam xt 08 i tarcze xtr 07 160/160 jestem "prawie zadowolony" po wymianie klocków na metaliki - żywiczne to dziadostwo! brakuje mi tarczy 180 i idealnie odpowietrzonego tyłu. Oczywiście ci co leją dziadoski LHM zamiast oryginalnego minerala shimano tracą na sile i zyskują modulację bo LHM jest gęściejszy! To jest to samo jakbyście avida zalali zamiast Dotem innym syntetycznym o innych właściwościach.

Napisano

W serwisie gdzie się znali skracali mi przewód (i wymieniali płyn, co wiąże się z odpowietrzaniem) za jakieś 20 zł. Nie wiem gdzie macie takie ceny...

Do tego hamulec pracował idealnie od września... do niedawna bo właśnie się popsuł. Ale założę do tego konkretny temat.

Napisano
posiadam xt 08 i tarcze xtr 07 160/160 jestem "prawie zadowolony" po wymianie klocków na metaliki - żywiczne to dziadostwo!

Bardzo dobre klocki robi SwissStop.

http://www.swissstop.ch/

Materiał to jakaś mieszanka ceramiki i metali.

Jakiś czas temu je zamontowałem.

Klocki poprawiają trochę hamowanie w stosunku do Shimanowskich i co ciekawe nie trzeba ich docierać.

Od razu są w pełni skuteczne.

Jedynie z przodu na deszczu wyją trochę przy hamowaniu. Na tyle jest ok, więc pewnie trzebaby zacisk ponownie ustawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...