Skocz do zawartości

[przerzutki] Alivio, Altus, Acera czy Toruney?

MakBiker13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pewien problem, ostatnio śmigałem sobie no i wkręciła mi sie moja ukochana TY-18 w szprychy xD :P NO i teraz nie wiem jaka przerzutkę kupić, będę wymieniał tez suport ale to nie gra roli... śmigam 70% asfalt 30% lekki, nieraz troszeczkę cięższy teren. Potrzebuje przerzutkę na 6 przelozeniowy wolno bieg. Wymiana całej kasetki, kola i może nawet piasty odpada. Nie mam kaski teraz. I teraz nie wiem jaka przerzutkę kupić. No i oczekuje pozytywnych wrażeń od nowej przerzutki, nie ma mię zawieść :D Nie no, nie będę jakoś super śmigał w błocie po kolana. Wycieczki weekendowe ale nie 4km w ta i z powrotem xD Wiec, tourney?

Tourney: http://cgi.ebay.co.uk/SHIMANO-6-7-SPEED-RE...bayphotohosting

Czy acea, alivio a moze Altus'a? Tylko ze większość z nich jest na 8 biegowe ;/ Ale słyszałem ze można to jakoś ustawić, będzie problem? Duzo roboty?

Nie potrzebuje super jakiegoś super sprzętu.

PS: A co do suportu, to po odkreceniu będę wiedział jaki mam kupić no nie?

Pozdrawiam i czekam na porady. ;)

Napisano

Bez różnicy czy kupisz nowego XTR'a czy acerę- zawsze będzie tyle samo zabawy prze regulacji. Jak masz kasę to kup alivio. Moja alivio ma już 13 tyś km przebiegu i jeszcze od biedy działa :D

Napisano

Czyli rozumiem ze Alivio 7/8 będzie działać na 6 wolno biegu? A co do tego regulowania, to znaczy ze będzie co robić? Ale ten poradnik co na stronie jest to będzie przydatny no nie? xD Mam nadzieje ze dam rade... :D

Napisano

Raczej dasz rade, najlepszą częścią zabawy będzie założenie przerzutki. Potem to już z górki :D

Miałeś wcześniej Tourney'a. więc duża szansa, że będziesz potrzebował przerzutki z hakiem. Jeśli tak to nie bierz znów Tourney'a tego wielkiego, tylko prosty model z wielkim napisem SIS.

• Mod Team
Napisano

skjaatel ma rację.

Jeśli masz teraz Tourney z hakiem, to bierz znów je.

Jeśli nie to bez obaw możesz brać Alivio,

lecz nie będzie dużej poprawy w pracy,

a powodem tego będą jak sądzę słabe manetki.

Napisano

Tourney'a nie miałem, zwykłego Ty-18 :) Czyli manetki, mam nie wiem jakie, zwykle takie w manetkach xD ( shimano ). Czyli brać alivio czy może tourney'a? Poprawy w pracy nie będzie a cena mniejsza wiec tourney? Aha, co do zakładania to jak założę przerzutkę to co z linkami? Moge je zostawić? I jak je zamocować? po prostu przykręcić do przerzutki? Nie znam sie za bardzo ;)

Załączam kilka zdjec. A co do suportu to ktoś mi odp? Po zdjęciu nie da rady zobaczyć jaki mam nie? muszę zdjąć, kupić klucz zdjąć i zobaczyć tak? A potem przechodzić do kupna?

Seba

post-112719-1215105271_thumb.jpg

post-112719-1215105283_thumb.jpg

Napisano
I koniecznie wymień linkę najlepiej z pancerzem.

Wymiana linek i pancerz może nieco poprawić pracę przerzutki. :D

Aha, rozumiem. A podali byście jakieś linki na ebay'a która by była dobra i co jeszcze potrzebuje wymienić. ?

Napisano

Linki- najzwyklejsze za 3 zł :D Droższe nie potrzebne.

Jeśli nie masz haka w ramie to za ok 12 zł dokup też hak do przerzutki. A najlepiej podskocz do rowerowego i poproś żeby Ci zamontowali przerzutkę i chciałbyś popatrzeć jak to zrobić bo chcesz się nauczyć :D

Napisano

Ja tam się ebayem nie posługuję ale na allegro masz taki set

linka

+

pancerz

Choć najlepiej będzie jak pójdziesz do pierwszego lepszego rowerowego i tam kupisz.

Jeśli nie masz haka w ramie to za ok 12 zł dokup też hak do przerzutki.

Przecież on ma hak więc po co mu drugi? :D

Napisano
Ja tam się ebayem nie posługuję ale na allegro masz taki set

linka

+

pancerz

Choć najlepiej będzie jak pójdziesz do pierwszego lepszego rowerowego i tam kupisz.

Przecież on ma hak więc po co mu drugi? :D

A czemu rowerowy a nie po prostu przez neta? taniej i nawet wygodniej ( dla mnie ) :D

Napisano

Poza tym w rowerowym mogą Ci od razu pociąć pancerzyki na odpowiednie kawałki. Gwarantuję że pancerza nie potniesz metodą "partyzantka w domu nożycami do żywopłotu" ;)

Napisano

Słuchajcie, znajda sie fundusze :) Chyba... Wiec prosił bym was o poprawienie mnie jeśli o czymś zapomnę. Ogólnie chce zrobić 'mały' bardzo mały remont. Ale ze by dało rade smigac.

Przerzutka tylnia - Alivio

suport - ( nie wiem jaki, muszę kupić klucz i zobaczyć jaki mam a potem za kupno sie brać tak? )

Opony - Kenda - Semi slick

Proszę mi odp. z tym suportem.

No i po takiej wymianie można jechać nie? ;)

Napisano

To już Twój wybór. Ale jeżdżę na alivio i wiem że jest to sprzęt nie do zabicia więc szczerze polecam ;)

A odnośnie suportu- nie zapomnij tylko zmierzyć ile mm ma Twój obecny suport. Musisz kupić o tej samej długości.

Napisano
To już Twój wybór. Ale jeżdżę na alivio i wiem że jest to sprzęt nie do zabicia więc szczerze polecam :D

A odnośnie suportu- nie zapomnij tylko zmierzyć ile mm ma Twój obecny suport. Musisz kupić o tej samej długości.

Aha, rozumiem. No to może te alivio. :) Ale ja śmigam na szosie, dokładnie miasto wiec nie wiem czy potrzebne mi taki przerzutki.

Ok, to juz wszystko teraz juz wiem, chyba B) No, nie, musze kupic klucz do suportu i będzie wszystko wiadomo. Prezrutki sie kupi i zamontuje.

PS: A nie wiecie ile mniej więcej bede potrzebował kasy?

Napisano

Alivio na pewno posłuży dłużej niż Tourney czy Acera, poza tym jest przyzwoitą bazą do dalszego ulepszenia sprzętu.

alivio ok 65 zł

linki- 3 zł/szt

klucz do suportu... ok 20 zł ale sugerowałbym pomoc serwisu, bo używa się go stosunkowo rzadko a w serwisie zrobią Ci to za przysłowiowego piątaka :D

klucz do korby- j.w

suport- za 25 zł już kupisz suport alivio. Nie wiem tylko jak z jego wytrzymałością ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...