Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to wtopa na maxa :? I jak oni chcą to usunąć. Wszystkie rowery powrotem na Tajwan i wkręcanie śrubek. Ale za to musi być ktoś odpowiedzialny. Bo jak jest miejsce na śrubkę i nikt jej nie wkręcił to znaczy że to jego wina i to on powinien ponieść konsekwencje. Ta sprawa to kolejny mocny kopniak w GT tylko żeby się pozbierali 8)

Napisano

Nie spotkałem się jeszcze z takim producentem, który nie miałby jakiejś wpadki - niestety w procesie produkcji zawsze coś może wyniknąć - choć w tym przypadku widzę, że ktoś chciał zaoszczędzić kasy i stwierdził, że skoro tuleja jest umocowana, to po co jeszcze wkręcać śrubke, tracić czas i pieniądze. Prawda jest taka, że dawno już onżynierowie przestali projektować rzeczy - teraz je projektują ludzie po marketingu, oszczędzając czasem euro czy dwa na sztuce (co pomnożone przez produkcję daje czasem niebotyczne pieniądze) - i potem odbija się to czkawką. I tak jak w samochodzie jestem w stanie zrozumieć drobne wtopy, tak w rowerze nie - do cholery - nie ma tu jakiejś kosmicznej liczby elementów. Śmiało mogę porównać to z pralką (a pracowałem dla pewnego potentata niemieckiego) i gdyby auta miały mieć takie wtopy, to wszyscy by się pozabijali.

Inną sprawą jest "choroba wieku dziecięcego" - dlatego niektórzy (w tym i ja) nie kupują nowego modelu, ale czekają jak zostanie przetestowany, albo kupują coś innego, ale sprawdzonego. Dlatego z jednej strony, jak inżynier, który brał udział w procesie produkcyjnym, rozumiem te bolączki, ale jako klient - walę to - nie interesują mnie czyjeś niedoróby - za coś takiego powinny polecieć głowy. pozdro

Napisano

no i ciag dalszy, ale najpierw fotki:

gt17go.th.jpg

gt22hc.th.jpg

gt36fa.th.jpg

No i wyobrazcie sobie, Pan Generalny Menadzer zadzwonil dzis, przed wejsciem do salolotu....

Po rozmowach z inzynierami GT [ a jak do nas przyjechal, strzelil pieciominutowe oratorium nt. wspanialej kadry inzynierskiej w GT, o ponadprzecietnym stazu - 20 lat ], okazalo sie, ze zaprojektowano ten element jako kawalek rurk,i przykreconej centralna srubka do wahacza.

W praniu okazalo sie, ze inzynierowie, zalsepieni wieloletnia rutyna, nie przewidzieli, ze na przednia przerzutke dzialaja spore sily i cale ustrojstwo pieknie sie krecilo wokolo tej srubki.

Wiec poszlo do poprawki i wprowadzono spaw....ale przez pomylke, usunieto ze specyfikacji srubke !!! Wiec rowery zostaly wyprodukowane [ 2006 juz sa wykonane, w modelu na 2007 zmodernizuja ] ze spawem i gwintowana dziurka....ale bez srubki. Spaw peka po kilku przerzuceniach ........hehe. Szkoda, ale obsuwa jak zloto.

Maja, jak juz pisalem, porozsylac dilerom srubki [ w ameryce skonczyloby sie procesami sadowymi i ogromnymi kosztami, a polak sam wkrecilby srubke i odlamana rurke albo przykleil albo dospawal w warsztacie ].

A rowery fantastyczne. Dalej zdania nie zmienie, ze to jedne z najciekawszych konstrukcji. Szkoda, ze moga polec na rynku, jak polamia sie i tu i tam i w tescie.....i na forach zaczna ludzie lajdaczyc na GT.......bedzie smrod.......zobaczymy [ a ja zaczelem, na pohybel mi ]

Napisano

Faktycznie kwasior. Qzwa ze naprodukowali juz tego kosmiczne ilosci ( piszesz ze roczniki 06 juz sa wykonane ) i dopiero teraz wychodzi taki zgrzyt :shock: .

Nikt tego wczesniej nie testuje ?? Myslalem ze zanim cos pojdzie do produkcji sprawdza sie najpierw pare testowych modeli w terenie, i po paru ostrych setkach kilosow dopiero sie cos zatwierdza. A tu widac naprodukowali ... zaczeli testowac i zonk :-/ .

Ostatnio chodzily mi po glowie mysli czy nie kupic ramy full suspension i myslalem wlasnie o i-drive ... mialem rozterki ale przynajmniej teraz wiem ze jesli sie zdecyduje to nie na gt - wybiore pewnie xlt Jamis'a.

Napisano

nie, wez I-Drive 5.........po prostu rurke sobie dokrecisz "na-fiz" i podkleisz klejem do metalu. A jezdzi lepiej niz XLT [ ktore notabane do rocznika 06 mialy problem z lamiacymi sie dolnymi widelkami, stad nowa dospawka w modelu na przyszly rok ]. Ja wybralbym GT. Nie opuszczaj f-my.

Ceny XLT na 06:

XLT 1 - 1550

XLT 2 - 2100

XLT 3 - 3400

Ceny I-drive 5 06:

1.0- 3000

2.0- 2100

3.0- 1500

4.0- 1350

GT mozna kupic w necie o okolo 150 usd taniej niz powyzej.........

Napisano

Rozwazalem Gt bo chyba mnie firma uwiodla :) dzieki obecnemu rowerkowi - ale Twoje info o tym zonku mnie troche speszylo ;) . W kazdym razie jeszcze caly czas jestem na etapie myslenia co to bedzie jak przyniose nowa rame do domu - moze mnie kobita do loza nie wpuscic przez tydzien :lol: ;) .

Myslalem o roczniku 05 - tutaj maja ramy zdjete z rowerow wystawowych , nieuzywane w niezlej cenie . Moze lookniesz - myslisz ze dobra cena ?? Tylko ze jak piszesz one tez sa awaryjne ... :? .

Polec prosze cos w przystepnej cenie .

Napisano

Witam wszystkich posiadaczy rowerów marki GT, chciał bym dołączyć do Waszego klubu! Od roku jeżdżę na GT I-Drive 0.0 2004. Sprzęt działał dobrze przez cały sezon ale myślę, że teraz przydał by mu się serwis. Może ktoś z klubowiczów natkną się w sieci lub posiada instrukcję jak serwisować zawieszenie I-drive-a? Mnie się nie udało nic sensownego znaleźć ale może źle szukałem :)

Napisano

Witaj w klubie . Gratuluje maszynki 8) .

tutaj zgladales ?? . Opis rozkretki i-drive plus w zakladce manuals - instrukcje w pdf'ie. Jest tez wszystko o i-drive ;-)

Riker bylem ta ramke juz nawet ogladac :twisted: . Codziennie wchodze na strone sklepu i bladze kursorem przy przycisku "add to cart" ...

Napisano
Witaj w klubie . Gratuluje maszynki 8) .

tutaj zgladales ?? . Opis rozkretki i-drive plus w zakladce manuals - instrukcje w pdf'ie. Jest tez wszystko o i-drive ;-)

Do IDXC jest wszystko co potrzeba, a ja mam ramę ze starszą wersje zawieszenia I-Drive . Jest co prawda opis demontażu w pdf-ie ale przydało by się coś z obrazkami :) tak jak do IDXC no ale powinno wystarczyć to co jest. DZIĘKI!!!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam szanownych GT'owców !!!

Niniejszym pragę dołączyć do Waszego zacnego grona jako ujeżdżacz GT Idrive 3.0 '04. Mam go od niedawna i dopiero dwa maratony zaliczyłem na moim GT i już nie mogę się doczekać następnego sezonu :grin: Real fotki podesle w pózniejszym czasie. Jeżeli kocepcja stworzenia klubowych koszulek wypali chciałbym partycypować w tym projekcie. Być może znamy sie z widzenia z maratonów ? Zawsze jest kilka wyróżniających się z tłumu GT i Moongose'ów. Przyznawać się, kto startuje i w których imprezach ?

GT RULEZ !!!

Pozdrawiam wszytskich !!!

Napisano

Dzieki koledzy za powitanie,

Poniewaz seryjnie montowane v braki w roczniku 2004 srednio sprawują sie w wilgotnych warunkach zastanawiam sie nad niedrogimi lecz skutecznymi tarczowkami hydraulicznymi. Mój typ to Deore 525, macie jakies doswiadczenia z tymi hamulcami, polecacie ? Czy waszym zdaniem wystarczy sama zmiana piasty na taką do tarczowek czy zmiana obreczy tez jest konieczna ? Spotkalem sie z roznymi opiniami i jestem ciekaw Waszego zdania.

Pozdrawiam,

P.

Napisano

Produkuje sie obrecze specjalnie dedykowane do kol w ktorych montuje sie tarczowki - choc by wspomniec popularne 321 disc mavica czy doubletrack'i sun'a - ale jezeli Twoje obrecze pod v'ki spisuje sie niezle , sa trwale i nie musisz ich non stoper prosotwac - i co wazne jestes z nich zadowolony - to po co zmieniac :)

Zmienic piaste to koniecznosc , zmiana obreczy konieczna na pewno nie jest.

Zostawiajac stara obrecz zostawisz tez sobie w kieszeni wiecej kasy :) - a to na pewno tez wazne :)

Sam jestem wlasnie w trakcie skladania nowych kol - ale jeszcze caly czas mam rozterki jaka obrecz wybrac - zmieniam TYLKO dlatego ze moje obecne obrecze sa marnej jakosci :)

Napisano

No wlasnie myślałem o mavicach 517 Disc czy jakoś tak ale koszt skałdania kół od podstaw troche mnie chwilowo przerasta. Chyba wrzuce na razie tarcze tylko na przód i bez zmiany obręczy. W wersji standardowej w moim Idriviku są obręcze Syncros i zapowiadają się dość solidnie. Zobaczymy jak będa się sprawowac w przyszłym sezonie.

A propo zbierania kasy na tarczórki :-) Mam do sprzedania mojego poprzedniego fullika - Mongoose Wing Elite model 2005. Wiecej informacji pod linkiem

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76654204

Milego weekendu,

P.

Napisano

Mam takie jedno pytanie: jaka jest srednica rury podsiodlowej w GT avalanche 1.0/2.0?

A wlasciwie moze powinienem to sformulowac inaczej:

Jaka obejma przerzutki przedniej pasuje do tej ramy?

Jakiej srednicy sztyca wchodzi w rure podsiodławą w tej ramie?

Chodzi mi o wymiary w jaknajnowszych ramach, najlepiej 2005, mam nadzieje ze w 06 sie nie zmienia? :?

Napisano

Na dniach powinienem dostac upragniona suwmiareczke :( - to Ci dokladnie wymierze rocznik 05. Chyba ze mnie ktos uprzedzi :(

[ Dodano: 2005-12-13, 17:03 ]

Sprawdzilem sobie daty i planowo dostane ja dopiero za tydzien :-/ . Jak to nic pilnego wkleje wymiary za tydzien :D

Napisano

Nie ma problemu. Moze być za tydzień, no chyba ze ktos zna te wymiary, to chetnie dowiem się o nich wczesniej :(

Dostalem ostatnio przerzutke na przod. Obejma jest na 34.9, ma tez adapter na 31.8...ale boje sie ze rurka moze miec jeszcze ten mniejszy wymiar...28.6 i co wtedy? :? klops 8) nie chcialbym wywalac kolejnej stowki na przerzutke...byloby nie fajnie :|

No a jezeli chodzi o sztycę to po prostu chce wiedzieć na przyszlość.

Będę wdzięczny za pomoc. :(

Napisano
3,1 cm

Moj ulubiony tokarz na warsztacie, zwykl mowic do studentow - Panie, w centymetrach to stolarz mierzy :twisted:

Witam wszystkich nowych uzyszkownikow GT w naszych skromnych, ale jakze cieplych i serdecznych progach - mam goraca nadzieje, ze dlugo zagrzejecie u nas miejsce, i ze nasza wspolpraca przyniesie obopolne korzysci :grin:

Co do koszulki - chlopacy, widze, ze emocje opadly, a szkoda. Moze pomyslcie nad tym troszke jeszcze, poki nie sezon. Myslalem, ze moze bysmy sobie jakies takie polary zrobili z logiem GT i xc-zone - koszt podobno to okolo 40pln - gdzies mi sie to przewinelo - a na zime w sam raz do pochodzenia po domu...

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...