Skocz do zawartości

[rama] Full do enduro i fr; do 2000; może być zza granicy

Mryous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tobo - dla mnie enduro to połączenie freeride'u (lubię czasem trochę polatać, czy ostro zjechać) z turystyką, więc rower musi być mocny, ale też żeby się dało na nim jechać na płaskim i trochę pod górę. Jak już mówiłem - moim priorytetem są zjazdy, bo na podjeździe, to największą rolę odgrywa siła mięśni IMO :)

Napisano

Ok, pytanie numer ileśtam - czy 5th element coil będzie ok do tej ramki? Bo właśnie z nim mogę za 700$ kupić tego Speca...

Napisano

ta rama to model 2005. rama jest identyczna jak model enduro, różni sie tylko mocowaniem dampera i jego długością. od 2006 zmienili geometrie. ciekawe dla czego? może ta się nie sprawdzała? 700$ to bardzo wysoka cena jak na ten model w moim mniemaniu. nie dał bym tyle

Napisano

No z tym, że to jest 700 dolarów kanadyjskich.... co i tak przy kursie dolara amerykańskiego nie robi wielkiej różnicy ;)

W każdym razie cena jest taka średnia.

Co do wcześniejszych roczników trailów - kiedyś tam podobno hurtowo pękały dolne widełki. No i w tym konkretnym modelu jest nietypowy ten 5th element... trzeba to wziąć pod uwagę jeśli chodzi o przyszły serwis.

Do zamierzonego przez ciebie zastosowania nadaje się ta rama, przynajmniej teoretycznie, idealnie.

I jak czytam bełkot niektórych spowodowany wypraniem mózgu przez wprowadzony z kolei przez producentów marketingowy bełktot przyporządkowujący każdej zmianie skoku zawieszenia o 5 mm inną nazwę, to mi się aż niedobrze robi...

Napisano

no i właśnie te pękające widełki... ja mam już te nowe, co ponoć sie trzymają. za 700 dolarów IMO sie nie opłaca. kup nowszy model z lepszą geometrią i foxem dhx

Napisano

Hmmm gościu pisze, że sprzedaje bo kończy z DH/FR, nie wiem, wygląda na w miarę zadbaną ale wypadałoby ja zobaczyć przed zakupem.

Napisano

No właśnie, cena może i dobra, ale gość pisze, że kończy z DH/FR, a ta rama do tego raczej nie służy. Prawda Rulez?

Napisano

Baukan

Po pierwsze nie wiedziałem, że ReignX to nie Reign B)

Z tego co wyjaśnił założyciel tematu nie zależy mu na Enduro, tylko na ew. możliwości podjechania, a więc masz jakąś propozycję dla Mryous, czy tylko tak sobie piszesz ?

Napisano

Przecież już wszyscy napisaliśmy - do zastosowań Maćka SX Trail wydaje się optymalny. I porównywanie go z jakimiś nikomu nieznanymi wynalazkami made in garaż wujka Zen na Tajwanie jest lekko nie na miejscu.

Napisano

Bardzo cię proszę, nie rób z siebie głupszego niż jesteś. Faith to nie jest rama do enduro. To ma 200mm skoku, więc raczej z Shermanem się nie będzie najlepiej dogadywać. Sam nie dalej niż wczoraj napisałeś, że różnice w skoku przód-tył większe niż 2cm są bez sensu.

Napisano

Nie zmieniłem zdania, że ten amor nie nadaje się do FR, mimo skoku 150 mm (i nie ma to nic wspólnego z geometrią), więc albo weżmie ramę pod amor i jego możliwiści , albo zmieni amor na odpowiedni.

Napisano

...ale on chce rower do enduro a nie FR.

Zastanawia się przecież nad ramami 150-170mm skoku a do takich sherman pasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...