josh Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Witam Mam klopot z regulacja tylnej przerzutki (Deore RD-M511). Wszystko niby działa idealnie, wszystkie biegi wchodza bez problemow (kaseta 8, HG-40). Niestety kiedy jade na przelozeniach 3x7 i 3x8 wyraznie slychac tarcie - tak jakby lancuch o cos ocieral? Podejrzewam zle ustawiona przerzutke, kombinowalem ze srUbami skrajnych wychylen (H i L) - wszystko wydaje sie byc prawidlowo ustawione. Nie wiem juz gdzie szukac przyczyny, pomocy ;-) Pozdrawiam
QWEY564 Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 a może trze o kasetę?? tak jest możliwe jeśli mamy wygięty hak od przerzutki
wojtasin Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Może problem tkwi w ustawieniach przerzutki przedniej i na skrajnych przełożeniach łańcuch trze o prowadnice (wózek)?
josh Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Napisano 28 Kwietnia 2008 a może trze o kasetę?? tak jest możliwe jeśli mamy wygięty hak od przerzutki Sprawdze ale nie wydaje mi sie. Nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek przylozyl w coś hakiem. Czy moze to byc wina napedu nadajacego sie powoli do wymiany? Lanuch ma juz 130mm, kaseta tez nie najlepiej wyglada i na dniach planuje wymiane na wipperman 804 i HG 50 Może problem tkwi w ustawieniach przerzutki przedniej i na skrajnych przełożeniach łańcuch trze o prowadnice (wózek)? Na bank nie, sprawdzone. To akurat latwo zdiagnozowac. Dodam, ze kiedy na stojaku mocniej zakrece korba, (3x7 czy 3x8) kaseta wyglada tak jakby sie delikatnie poruszala w pionowej plaszczyznie - cos nie tak z piasta?
QWEY564 Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 co do tego haka to wcale nie trzeba w nic przyłożyć, wystarczy źle oprzeć rower... a jak zakręcisz do tyłu korbą to tylna przerzutka "skacze"??
josh Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Napisano 28 Kwietnia 2008 A może bębenek? a jak to sprawdzic? co do tego haka to wcale nie trzeba w nic przyłożyć, wystarczy źle oprzeć rower... a jak zakręcisz do tyłu korbą to tylna przerzutka "skacze"?? moglo sie zdarzyc (z tym oparciem roweru. a raczej polozeniem na glebie) 2. nie skacze. jedynie wozek porusza sie "przod<->tyl" lekko.
sp0q Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 polecam postawić rower do góry kołami, wrzucić bieg na którym ociera, a potem luzować linkę śrubką baryłkową (lub naciągnąć - zależnie od tego na którą stronę schodzi przerzutka) przy manetce aż trzeć przestanie. Potem trzeba będzie pewnie trochę doregulować przerzutkę śrubami przy przerzutce. Podsumowując - wg mnie tył jest źle wyregulowany i na danym biegu schodzi trochę z linii prowadząc krzywo łańcuch, który w efekcie ociera o sasiednią zębatkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.