Skocz do zawartości

[przerzutka] regulacja tylnej

josh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam klopot z regulacja tylnej przerzutki (Deore RD-M511).

Wszystko niby działa idealnie, wszystkie biegi wchodza bez problemow (kaseta 8, HG-40).

Niestety kiedy jade na przelozeniach 3x7 i 3x8 wyraznie slychac tarcie - tak jakby lancuch o cos ocieral?

Podejrzewam zle ustawiona przerzutke, kombinowalem ze srUbami skrajnych wychylen (H i L) - wszystko wydaje sie byc prawidlowo ustawione.

Nie wiem juz gdzie szukac przyczyny, pomocy ;-)

Pozdrawiam

Napisano
a może trze o kasetę?? tak jest możliwe jeśli mamy wygięty hak od przerzutki

Sprawdze ale nie wydaje mi sie. Nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek przylozyl w coś hakiem.

Czy moze to byc wina napedu nadajacego sie powoli do wymiany?

Lanuch ma juz 130mm, kaseta tez nie najlepiej wyglada i na dniach planuje wymiane na wipperman 804 i HG 50

Może problem tkwi w ustawieniach przerzutki przedniej i na skrajnych przełożeniach łańcuch trze o prowadnice (wózek)?

Na bank nie, sprawdzone. To akurat latwo zdiagnozowac.

Dodam, ze kiedy na stojaku mocniej zakrece korba, (3x7 czy 3x8) kaseta wyglada tak jakby sie delikatnie poruszala w pionowej plaszczyznie - cos nie tak z piasta?

Napisano

co do tego haka to wcale nie trzeba w nic przyłożyć, wystarczy źle oprzeć rower...

a jak zakręcisz do tyłu korbą to tylna przerzutka "skacze"??

Napisano
A może bębenek?

a jak to sprawdzic?

co do tego haka to wcale nie trzeba w nic przyłożyć, wystarczy źle oprzeć rower...

a jak zakręcisz do tyłu korbą to tylna przerzutka "skacze"??

moglo sie zdarzyc (z tym oparciem roweru. a raczej polozeniem na glebie)

2. nie skacze. jedynie wozek porusza sie "przod<->tyl" lekko.

Napisano

polecam postawić rower do góry kołami, wrzucić bieg na którym ociera, a potem luzować linkę śrubką baryłkową (lub naciągnąć - zależnie od tego na którą stronę schodzi przerzutka) przy manetce aż trzeć przestanie. Potem trzeba będzie pewnie trochę doregulować przerzutkę śrubami przy przerzutce.

Podsumowując - wg mnie tył jest źle wyregulowany i na danym biegu schodzi trochę z linii prowadząc krzywo łańcuch, który w efekcie ociera o sasiednią zębatkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...